Guds och Jesus mamma 12 – 14 år

Inget jag visste/hört om eller ens tänkt på tidigare, men hittade detta, faktiskt på ”bibelfrågan”, att Maria förmodligen var i 12-14-årsåldern när hon födde Jesus. Att Muhammed gifte sig med en 6-åring har man ju hört/läst om, men detta var nytt för mig.

Kanske inte så konstigt, det är väl inget som kristendomen ”talar om” om dom inte behöver…

Varför väljer gud en 12-årig flicka att föda ”hans son”/sig själv, och då typ låta en 13-åring ta hand om världens kanske mest kända/viktiga människa som spädbarn osv? Hyfsat stort ansvar för en så ung och, vad jag förmodar, totalt outbildad flicka på den tiden. (men som allt annat i NT är anpassat för att passa profetiorna, så fick dom väl skriva in en så ung flicka för att hon skulle vara ren/oskuld)

Det ord som används i profetian i Jes 7:14 är alma och det står för ”en ung flicka” eller ”en ung kvinna i giftasvuxen ålder” ca 12-13 år, och det förutsätts att en flicka då är jungfru/oskuld.

Det framgår inte av bibeln exakt hur gamla Maria och Josef var när Jesus föddes. Man tror emellertid att Maria var ungefär 13-14 år, eftersom man brukade gifta bort flickorna så snart de blivit könsmogna, i lagens mening vid tolv och ett halvt års ålder.

Maria var trolovad men levde fortfarande hemma hos sina föräldrar och inte med sin blivande man, antagligen därför att hon var för ung. Maria var troligen omkring 13 år, vilket var den normala trolovningsåldern för flickor.

Och som lök på laxen, Josef kan ha varit allt mellan 20 och 55 år när Jesus föddes…

Följ Gesus på  Gesus på Facebook Gesus på Twitter Gesus på GooglePlus Gesus på Youtube Gesus på Vimeo Gesus på Dailymotion

Kommentera gärna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s