Tala i tungor

Well… ännu mera tokigheter från kristna, vad är det för fel på dom.

Gud utgjöt gåvan av den helige ande över sina lärjungar, ”Och de blevo alla uppfyllda av Helig ande och begynte tala andra tungomål, efter som anden ingav dem att tala” (apg 2:4). Folket förvånades över denna händelse och frågade, ”Hur kan då var och en av oss höra sitt eget modersmål talas?” (apg 2:8). ”I sin häpnad visste ingen vad han skulle tro, och de frågade varandra, ”Vad betyder detta?” (apg 2:12). Några anklagade till och med lärjungarna för att vara druckna!

Tungomålstalande, tungotal eller glossolali innebär att en person i ett religiöst sammanhang uppfattar sig tala på främmande tungomål, det vill säga språk, som personen inte själv sedan tidigare kan, som ett gudomligt inspirerat bönespråk eller budskap till människor som förstår det aktuella språket.

Vad jag förstår så är det bara kristna som fixar detta då det ju handlar om helige ande som ju är deras eget påhitt. Tydligen skall det vara så att dom talar ett språk som dom själv inte kan eller förstår, men andra kan förstå det.

(Språkforskare som har studerat tungomålstal har dock funnit att likheten med ett språk endast är ytlig, och att tungomålstalet inte innehåller den typ av inre struktur som ett riktigt språk, känt eller okänt, kan förväntas ha.)

Men jag hittade en video där Ulf Ekman från livets ord talar i tungor, och där förstår jag en hel del av vad han säger ;-]

Kommentera gärna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.