Julen kidnappad

”Julen har blivit kidnappad av kommersen”, säger ärkebiskop Anders Wejryd, i ett pressmeddelande. Såg Anders Wejryd, i gomorron i morse och får väl instämma i det att julen blivit för mycket.

Men hur är det med det att kidnappa julen egentligen, vem kidnappade den först?
(det mesta snott rätt av från Wikipedia)

Tidigt ursprung
Vid slutet av året firades förr en högtid för att vinna gudarnas välvilja inför det kommande årets skördesäsong.
TomteJesus
Den persiska guden Mitras födelsedag
I antikens Persien dyrkades solguden Mitra vid sidan om högguden Ahura Mazda. Genom kulturella kontakter spreds Mitradyrkan till Romarriket där gudsgestalten fick namnet Mithras.

I dagens Iran firas Mitras födelsedag den 21 december i samband med den iranska midvinterfesten Shab-e Yalda.

I samband med kristendomens spridning i Rom kan persiska traditioner ha influerat tidsbestämmelsen för firandet av Jesus födelse.

Saturnaliefesten
I antikens Rom hölls i december en fest till guden Saturnus ära, Saturnaliefesten. Då bytte slavar och herrar roller, man gav varandra presenter och en uppsluppen stämning rådde.


Sol Invictus
Sol Invictus, latin ”Den obesegrade solen”, var en romersk religion, tillägnad solguden Elagabalus Sol Invictus Romarna höll en festival den 25 december som de kallade Dies Natalis Solis Invicti, ”den obesegrade solens födelsedag”. På 300-talet byttes högtiden ut mot firandet av Jesu födelse och blev således en kristen högtid, julen.

Den högtid som kristna firar den 25 december till minne av Jesu födelse den 25 december, ett datum som saknar grund i evangelierna, men som valdes av romarna på 300-talet, i samband med kampen mot hedendomen.

Årstiden för Jesu födelse anges inte i evangelierna, men Lukasevangeliet indikerar att årstiden var månaderna då herdarna var ute och vaktade får. Det gjordes under sommarmånaderna, vädret blev kyligare i slutet av oktober och början på november. Men den exakta tidpunkten för Jesu födelse är inte känd.

Firandet av Jesu födelse ersatte företrädesvis det romerska firandet av solguden som hölls vid midvintern, men även andra hedniska folk i västerländerna firade redan sina egna typer av högtider vid midvinter. Övergången från de gamla folkens traditioner och seder till kristendomen underlättades genom att midvinter redan var en högtid.

Sifo-undersökning
Nästan var tredje svensk blir på sämre humör av julruschen. Det visar en Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av Svenska kyrkan.

Undersökningen visar även att 35 procent av svenskarna inte ser fram emot julfirandet i någon större utsträckning,

I övrigt håller jag med om att det är helt tokigt att folk stressar och allt vad dom gör inför julen..!

Följ Gesus på  Gesus på Facebook Gesus på Twitter Gesus på GooglePlus Gesus på Youtube Gesus på Vimeo Gesus på Dailymotion Gesus på Soup

Kommentera gärna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.