Varför tror man på detta trams?

Jo, att döda skulle snacka med medium, ÄR trams… OM det skulle vara på riktigt skulle SÅ MYCKET vara annorlunda helt enkelt!

Igen, om döda kan snacka med medium/oss VARFÖR finns det så galet många olösta mord och försvunna personer där man inte vet vad som hänt. Kan någon ge mig ett vettigt svar på det!

Nej nej…
Ni behöver inte ens tänka tanken, att ”andarna bestämmer vem dom vill kontakta”, som alla medium skyller ifrån sig med. Som jag skrivit förut, i alla TV-program och på alla storseanser jag sett/hört så får samma medium ALLTID kontakt med rätt döda anhörig, så varför skulle det då inte gå med just dess döda, som ju även har en orsak till att kontakta sina anhöriga!

Och hade inte t.ex polis och åklagare haft medium som jobbade för dom o.s.v, OM det gått att kommunicera med döda människor? Tänk en rättegång där försvar/åklagarsidan har direktkontakt med den dödade, så mycket enklare det varit – och ingen hade blivit felaktigt dömd eller frikänd.

Vad och var
Vi hade väl isåfall också kunnat veta VAD som händer efter döden och VAR man är då med mera, vilket inget medium ens bryr sig om att fråga spökena. Det snackas bara om att dom har det bra nu, inte hann säga adjö, att någon har/har haft födelsedag snart/nyligen och att du köpt ny bil/tvättmaskin eller flyttat/ska flytta, bla, bla, bla. Som väl f.ö passar in på 99.9% av alla döda…

Kändisspöken
Och om man nu kan snacka med döda, varför inte ta kontakt med några intressanta personer och få lite fakta om ”viktiga” grejer. Den påstådda Jesus t.ex, eller när vi ändå är där, någon av alla dom andra i sagoboken bibeln. Varför inte någon av lärjungarna, Maria, hur det var med jungfrufödseln eller Josef, var blev han av o.s.v. Noah kanske, hade varit fränt att få veta var hans båt blev av, tänk så mycket det hade gjort för religionen (eller inte), vilka möjligheter.

Ja det finns ju HUR MYCKET som helst man kunde ”få reda på”, behöver väl inte nämna Muhammed, Siddhartha eller någon av alla historiska personer som det varit sjukt intressant att få höra av med flera, med flera…

Noa eller Julius Ceasar
Adam och Eva, kanske, varför inte ;-] Men det är klart, det finns såklart någon påhittad regel med ”bäst före datum” på spökena för att bortförklara det, så det bara går att snacka med mormor och farfar max.

För jag har hört att det finns regler i andevärlden (vem det nu skulle vara som bestämmer där). Jane Lyzell t.ex, hon säger att andarna inte tillåter oss att fotografera ectoplasma av någon anledning. Men ända finns det foto på just det, t.o.m ett med henne själv där hon påstår att hon framkallar äkta ectoplamsa. Och Terry Evans, han säger ju att ibland får man en andra chans av andevärlden(?).

Vad vet jag
Tja, jag säger inte att jag VET att det inte finns något efter döden o.s.v MEN, jag påstår att alla påstådda medium som påstår att dom snackar med döda och dom döda snackar tillbaka till dom, dom är bedragare, medvetet eller omedvetet! Annars, visa mig gärna ha fel – personliga anekdoter gills inte. (mycket påstående där)

Systrarna Fox

Mr. Splitfoot
Det hela ska ha börjat med Systrarna Fox, Margaret och Kate, 11 och 14 år gamla och deras äldre syster Leah, på slutet av 1840-talet.

Genom olika ”knackningar” lurade dom folk att dom hade kontakt med en ande, en viss Mr. Splitfoot, som är ett smeknamn för självaste djävulen. Så det var inte vilket spöke som helst heller.

År 1888 erkände systrarna (Margaret) att de hela tiden hade framkallat knackningarna i sina knogar, knä- och tåleder och visade hur dom gjort det.

Answers.com och Wikipedia

1:a och bedragare och avslöjade
Så man kan notera att dom första medierna, precis som dagens, var falska och avslöjades/avslöjade sig, men ÄNDÅ fortsatte/er folk att tro på det. Även efter dom själva visat hur dom fuskat. Så man kan väl lugnt påstå att folk VILL tro på det och bli lurade oavsett, eller?

Både Margaret och Katie gjorde också mycket starka uttalanden mot Spiritualism:

”Att jag varit främst bidragande till bedrägerier med spiritism på en alltför förtroendefull offentlighet, det vet flesta av er säkert. Den största sorgen i mitt liv har varit att detta är sant, och även om det kommer sent, är jag nu beredd att säga sanningen, hela sanningen och ingenting annat än sanningen, så hjälp mig Gud!”

”Jag är här i kväll som en av grundarna av spiritism för att fördöma det som är en absolut lögn från början till slut, som den bräckligaste av vidskepelser, den mest ogudaktiga hädelse känd för världen.” – Margaretta Fox Kane, New York Herald och New York Daily Tribune, 22 oktober 1888.”

”Jag ser spiritualism som en av de största förbannelser som världen har någonsin känt.” – Katie Fox Jencken, New York Herald, 9 oktober 1888.

1888 – 2012
Sen har detta ballat ur helt och hållet. Nu finns där allt möjligt stolligt som woo-woosen tror på, utanförkroppenresor, andeguider, änglar, kristaller, pendlar tidigare liv, tarot- och änglakort, magiska stavar, healing, healing över telefon, folk som snackar med djur, fysiska seanser OCH en löjligt massa påstådda medium som har olika kurser och säljer böcker med mera utöver sitt hittepåspöksnackeri.

Så allt detta trams började på 1800-talet med två barn, 11 och 14 år, som busade lite och nu viger folk sina liv åt det. Fantastiskt!

Någon?
Jag tar f.ö gärna emot förklaringar till varför man inte kan snacka med just dom spöken som jag nämner ovan. Alltså mordoffer och försvunna personer!

Följ Gesus på  Gesus på Facebook Gesus på Twitter Gesus på GooglePlus Gesus på Youtube Gesus på Vimeo Gesus på Dailymotion Gesus på Soup


Annons

31 reaktioner till “Varför tror man på detta trams?

 1. Spiritualismen började 1840, Dock så har tex indianerna sysslad med liknade saker en mycket längre tid.

  Sedan förstår jag inte varför du orkar lägga ner tid å energi på vad andra tror å tycker ?

  Man får ju betala flera tusen till kyrkan per år. Sedan får du spel när personer betalar 250 -500 kr för en seans.

  Är det egentligen så att du är väldigt avudsjuk på att mediums får mer uppmärksamhet än vad du får ?

  Gilla

  1. Oj, vad oväntat, ”men-kyrkan-dååå?”-rutinen!
   Kyrkoavgiften är frivillig och begravningsavgiften är av uppenbara skäl högst nödvändig. Alla vet dessutom redan att kyrkan är full av av stora barn med en en sjuklig fascination för sagoböcker; är det verkligen Gesus’ skyldighet att påpeka det i varenda inlägg han gör?

   Medier å sin sida ofta medvetna bedragare, och för många av deras offer handlar det ibland om bra mycket mer än någon femhundring på någon enstaka seans. Är det förresten inte ganska bra för er öppensinnande människor att få läsa kritiska texter? Om ett visst medium använder googlad info eller självlysande lera kan ni ju bränna era pengar på en mer diskret bluffmakare.

   Gilla

   1. Ja på tal om kritiska texter, där är ju Anders Åkessonexemplet.

    Han har i flera år kört kurser, ”utbildningar” och certifieringar för galet många människor och tusentals kronor. Det har varit ramaskri från woo-woosen, när skeptiker sagt att det är fejk.

    Nu när han är avslöjad så är det många av dom han lurat som mår dåligt trots att dom har blivit påtalade att det är fusk, men inte velat ta åt sig det. Och alla hans kurser och certifikat mm är väl inte värda något heller, eller?

    Om ni giter och vill läsa finns det en bra tråd om just det här på iFokus

    Gilla

    1. Det är folk av egen fri vilja som betalar, ingen som tvingar nått att gå kurser. Sedan när man läser på diverse skeptiktersidor så finns det trådar som ” Akupuktur är en bluff osv ” Hur seriöst ska man ta er skeptiker då ?

     Gilla

     1. Ja om man kan säga att det är ”frivlligt” att bli lurad!

      Dom ”köper” faktiskt en ”tjänst” som dom tror är på riktigt…

      Jag greppar inte riktigt vad akupunktur har med detta att göra? Och buntar du inte ihop en hel massa olika människor här nu (ännu ett vanligt woo-woofel)

      Gilla

  2. Hej

   Börjar med att gratulera till att få in hela tre vanliga woo-woouttalande i den korta texten!

   Ett vagt påstående om indianerna, utan belägg. Att jag skulle vara avundsjuk, noop, då hade jag sökt uppmärksamheten istället. Och såklart, 2 fel blir 1 rätt, med kyrkangrejen.

   Jag varken betalar något till kyrkan (utöver vad jag måste) eller får spel när någon betalar ett medium. MEN, jag reagerar när påstådda medium utnyttjar och ljuger för sårbara människor i sorg för att tjäna pengar på dom!

   Och sist för att svara på din fråga varför jag lägger ner tid på detta. Så är det för att jag tycker det är intressant att folk kan tro på detta år 2012 när där finns så mycket bevis på att det bara är hittepå och INTE ETT ENDA bevis på att det skulle vara sant..!

   När du nu tar dig tid att kommentera inlägget här, hade det varit intressantare om du verkligen kommenterade själva inlägget.

   Kan du inte istället förklara varför inga mordfall/försvunna personer löses genom att man kontaktar deras andar!

   Gilla

 2. Använd google så får du info om indianerna. Trodde självklart att folk var så pass allmänbildad att de visste lite om cowboys och indianer. Men tydligen hade jag fel.

  Ja bara för det är 2012 så innebär det inte att vi människor kan allt än. Det är så mycket saker som händer som forskarna inte ens kan förklara. Tex. Svarta hål, Vi har fortfarande inte ens utforskat hela jorden. Vi kan mer om rymden än hur jorden funkar osv. Så det där med bevisföringen kan du tona ner lite va ?

  Inga mord är lösta med enbart hjälp av medium. Men därimot har medium fått fram detaljer om mordet de inte borde veta om de inte var med å utförde mordet. Känner mördaren som har berättat hur han/hon gjorde. Eller hackat polisens dator å läst rapporten. De detaljerna fanns inte ens å googla fram.

  Detta duger väl inte som bevis för dig men enligt polisen som hittade denna kropp så var det personen i fråga som var död som gav sig till känna på det sättet de döda gör.

  http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33557&a=916805

  Gilla

   1. En sak som ni troende, och egentligen nästa varenda gemene man på stan, gör fel, är att ni är extremt dåliga på att förstå sannolikhetslära.

    Gubben har alltså varit polis i 47 år och återger när en gång av alla 1xxxx ggr känt på sig nåt och det visar sig vara en träff.

    Om vi säger såhär, det är STÖRRE chans att det händer unde r47 år än att det inte händer. Men du tänker då att jaha, då måste andarna sagt det i drömmen.

    Gilla

    1. Ja man undrar varför andarna inte kan berätta det varje gång?

     Det är ju också saker som hade hjälpt anhöriga osv Men nej, dom ska bara berätta att dom mår bra nu, att gravstenen står snett osv…

     Gilla

  1. Så du menar att Indianerna satt i privata sittningar och seanser och snackade med döda mot betalning?

   Jo, jag kan använda Google till att hitta att Aliens varit och kidnappat människor på jorden också med mera, men det gör det inte riktigt sant för det…

   Jag tror nog alla tiders människor trott och velat tro på något ”övernaturligt”, men vi är väl lite bättre upplysta i dag, och det har under alla dessa tusentals år inte kunnats visa något belägg för något av allt detta hittepå..!

   Ehhh, jovisst finns det mycket vi inte vet. Men vad är problemet för tex påstådda medium att visa att dom kan vad dom påstår sig kunna? Det är väl inget ”vi inte vet”, det finns massor av woo-woos som säger att det finns ju.. Jaha, visa det då, kan det bli enklare?

   Nej helt rätt, INGA medium har någonsin löst ngt mord eller hittat ngn försvunnen person! Tycker du inte själv att det är lite underligt, när dom t.o.m själv säger att dom kan det?

   Uppgifter dom kommer med är alltid efterkonstruerade eller bara generella gissningar. Ofta är det, ”vid vatten” eller ”i skogen”…

   Läs och kika gärna på mitt inlägg + ljudklipp med Lena Ranehag när hon blev tagen med handen i kakburken när hon ”löste” Pernillamordet, här!

   Eller när hon och en stollig norska ”löser” ett annat mordfall, här!

   Du har ju också här i inlägget dom som startade allt, sytrarna Fox, och som erkände det bara var båg!

   Gilla

 3. Sedär – ”men ingen tvingar dem juuu”-greppet! Har alla spöktroende gått samma grundkurs i polemiktaktik eller har ni bara inget bättre att komma med? Hur länge ska vi behöva vänta på klassiker som ”men vetenskapen kan inte förklara aaallt”, ”bevisa att det inte är sant” och ”även om det är fejk så blir ju folk gladare av det”?

  Men i sak. Ja, fri vilja är jättefint, men problemet är att viljan grundar sig på en tro om att medier kan kommunicera med andevärlden (vilket de av allt att döma inte kan). Eftersom du använder dig av schablonargument kontrar jag med en schablonliknelse:

  Du skänker pengar till en organisation du tror bedriver välgörenhet. Är allt frid och fröjd om du bara skänkt av fri vilja och mått bra av det? Helt oavsett var pengarna egentligen hamnar? Vore det fel av Gesus att påpeka att organisationen inte kan visa upp några som helst belägg för att de faktiskt ägnar sig åt välgörenhet? ”Rör inte min livslögn!”, vore kanske ett argument att ta till i framtiden?

  ___

  Wow, nu när jag läser vidare ser jag att du mycket riktigt dragit den om vetenskapen som inte kan förklara allt. Vem har någonsin påstått det? Poängen är att medier påstår sig ha högst konkreta krafter som de regelbundet demonstrerar under sina seanser och i sina TV-program, men att dessa krafter mystiskt nog försvinner under kontrollerade förhållanden.
  __

  Sen avslutar du förstås med lite anekdoter. Två snutar som hittar ett lik när de letar på ”måfå” (citattecknen känns rätt nödvändiga när poliserna letade på den plats där de m i s s t ä n k t a vistats). Jag häpnar. Vill du ha en vetenskapligt förankrad förklaring stavas den statistik och konfirmationsbias. Om tillräckligt många får tillräckligt många ”magkänslor” om saker som är statistiskt möjliga kommer de förr eller senare stämma med verkligheten. Missarna glöms bort och träffarna blir för de inblandade oförklariga fenomen. Tankeexperiment: Hur många gånger letar en polis på måfå under en karriär? Hur många poliser finns det? Hur många fantastiska fall som det här hittar du i tidningen?

  Fast du vill förstås inte ha en tråkig, vetenskaplig förklaring. Du vill säga: ”Nähä, det var ett spöke som sa det!”

  Gilla

  1. Fast egentligen. Ni skriver ju bara om saker som ni kan vända er av standardsvaren ” google å ratsit” Sen när det är saker ni inte kan svara på så slingrar ni er undan å skriver fejk.

   Det är skeptikernas vanligaste strategi att slippa diskutera saker som ligger utanför deras sfär. Samtidigt skall du veta att skeptiker inte diskuterar det som upplevaren många gånger vill diskutera. Det i en händelskedja som inte passar in i skeptikerns mosaik, det selekteras bort. Däremot, de fragment i en händelskedja som eventuellt kan tolkas enligt skeptikerns verklighetsbild, det fokuserar man på. Ett oerhört selektivt sett att se på information, men effektivt för att passa in på dess version av sanningen.

   För när jag säger att det finns medium ute i världen som har berättat saker om mig som man inte kan googla fram. Eller fråga mina vänner för de vet inget om de sakerna heller.. Hur förklarar du det Snippis ?

   Gilla

   1. Anonym:
    hur förklarar du det själv? Det måste vara andar som berättar just de här punktdetaljerna som stämmer, det finns ingen annan lösning för dig?

    Gilla

   2. Jag tycker du har fel här, men giter inte gå in på det… Det kan vi ta senare isåfall kanske.

    Men kan kommentera lite om vad mediumen sagt till dig trots att det är riktat till Snippis.

    Om något medium skulle kunna prata med dina döda anhöriga och få höra sådana saker. VARFÖR kan dom döda då ALDRIG säga sitt eget namn, men massor av annat? Medium frågar ibland spökena saker som dom svarar på, VARFÖR får man inte själv ställa frågor till spöket som det kan svara på..?

    Du kan Googla på cold reading tex om du inte läst om det, så ser du hur dom får fram ”info” om dig.

    Gilla

 4. Inte alls. Google och Ratsit används förhållandevis sällan av medier och såvitt jag vet är det bara herr Hesselbrandt som tillskrivits de metoderna på den här bloggen. Som Gesus skrev är det snarare cold reading som är ”standardsvaret” från skeptikers sida.

  Berätta gärna i vilka situationer ”vi” brukar slingra oss så lovar jag bättring. Är det i fall med personliga anekdoter? Du tycker det är intellektuellt hederligt att ta till argument som ”ett medium sa en sak till mig som han omöjligt kunde veta och det kan inte du förklara”?

  Jag skulle kunna skriva en mindre avhandling om hur olika kognitiva bias kan ge dig en vrångbild av verkligheten. Jag kan skriva om hur lingvistiska trick och Barnum-statements kan få en cold reader att låta betydligt mer vetande än han är. Jag kan återigen skriva om hur statistiska osannolikheter blir sannolika om de bara upprepas tillräckligt många gånger. Jag kan skriva om true-believer syndrome kan få folk att bli helt övertygade om ett mediums förmåga – och vägra ändra omfattning ens när ”mediet” erkänner att han i själva verket är en illusionist och allt var en föreställning.

  Men jag har diskuterat med tillräckligt många troende för att veta att inget av det skulle hjälpa. Du kommer fortsätta vårda minnet om det fantastiska mediet och du skulle sannolikt inte ens ändra uppfattning om vederbörande avslöjades som bluff.

  Däremot finns det ett mycket enkelt sätt att få oss skeptiker att ändra uppfattning:
  Du låter ditt otroliga medium genomföra ett par tester där cold- och hot reading omöjliggjorts. Vederbörande behöver bara prestera bättre än slumpen (och en lämplig kontrollgrupp) och när kalaset sedan utsatts för ett antal peer reviews är saken klar. Inga mer skeptiker! Affärerna kommer skjuta i höjden och ni kan formligen pissa på alla dryga voffare som retat er under alla år. Vore det inte fantastiskt? Undrar varför ingen redan gjort det… 100 000-tals medier världen över och 0 (noll) lyckade tester. Märkligt.

  Gilla

 5. Hej Gesus!
  Intressant läsning :)

  Vill bara påpeka ett par saker så att det blir rätt ;)

  Den menade anden som systrarna Fox ”samtalade” genom knackningar i Hydesville hette Charles Rosa och inget annat.
  Sen var det faktiskt mamman i familjen Fox som tolkade de knackande ljuden för att vara en avliden människas ande, det var även hon som började kommunicera genom knackningar. Systrarna Fox blev kända för att knackningarna verkade ”följa efter dem”.

  Sen där här med ”historiska personligheter” och varför inte medium har kontakt med dem: I den tidiga spiritismen/spiritualismen gick mycket av mediumskapet åt att bli ”upplyst” av avlidna nu ”högre andar”, som tex, Jesus mfl. Ofta skedde detta i automatisk skrift. Mediumskap idag är mer fokuserad på personlig utveckling och bryr sig inte så mycket om ”budskap från högre andar”. Om du är nyfiken kan du kika på texter från Emanuel Swedenborg som upplevde sig ha möten med bla Jesus i andevärlden. För övrigt började spirituslismen och spiritismen med Swedenborg och Mesmer (animal magnetism).

  Gilla

  1. Hej Sara

   Ja, jag hittade att det från början var en Mr Splitfoot som senare ändrades till en ”handelsresande” som sades blivit mördad och gömd i källaren på huset. Det varierar lite vad den påhittade döde skulle hetat, Charles B Rosma, Rosna, Rosa…

   Kate and Margaret began referring to the ghost as “Mr Splitfoot”, a common synonym for the devil. Some time later, the girls claimed the ghost had identified himself as Charles B. Rosma, a man who had been murdered and buried in the cellar of the Hydesville cabin.

   Men jag förmodar att du har bättre koll och ”källor” om detta.

   Men att dom fejkade det hela och erkände allt senare, det är vi överens om väl?

   Ja vad jag menar med kontakta ”historiska” personer, är inte bara att ”ta kontakt” som det sägs ha gjorts här, utan att få ”fakta” från dom. Tänk vilka möjligheter att kunna snacka med tex Caecar, Napolen, Hitler eller JFK med massor massor av flera.

   Det öppnar ju gigantiskt för tex historiker, släktforskare, poliser, åklagare med flera. Eller som jag nämner, kontakta någon från Bibeln, man kunde kolla upp vilken religion som är den ”rätta” och sluta med alla krig mm pga av religion. Det hade väl inte varit illa..?

   Men av någon outgrundlig anledning kan medium bara kontakta spöken som bara klarar tala om att dom har det bra nu och inte hann säga adjö..!

   Hade jag kunnat snacka med döda och dom med mig, hade jag nog valt lite intressantare spöken…

   Du som antagligen kollar mycket om detta, har du hört några förklaringar till varför dom döda aldrig kan säga sina egna namn och varför inga olösta mord klarats upp eller försvunna peroner hittats genom att medium snackat med deras ande?

   Alltså just dom saker som skulle vara till stor hjälp från ”andevärlden”, dom funkar inte, varför?

   Men nu när du är här;

   Har du någonsin stött på något ”bevis” på något som helst för det paranormala?

   Har du själv upplevt något oförklarligt?

   Har du varit med på någon fysisk seans?

   Har du koll på Helene Duncan, som Jane Lyzell påstår var 1 äkta medium, och hennes ectoplasmabilder?

   Jag ska kika lite på dom namn du tar upp ovan, tackar så länge…

   Gilla

 6. Hej igen!

  Jo, det stämmer att jag har bra källor :)

  ”Men att dom fejkade det hela och erkände allt senare, det är vi överens om väl?” (Ang. Systrarna Fox):
  Jag tror personligen att de allra flesta medium någon gång ”fuskar” mer eller mindre när de känner att de inte har kontakt med andevärlden och de har förväntningar på sig. Ett annat motiv för mer kända medium är så klart att fortsätta vara kända (eller bli mer kända), vilket även gällde för systrarna Fox. Dock skall det tilläggas att när de erkände att de fuskat, levde de i rejäl misär. Båda två, var liksom många andra kvinnliga medium på den tiden, gravt alkoholiserade. Systrarna Fox var dessutom väldigt fattiga vid den tiden och fick en stor summa pengar av ”skeptiker” för att erkänna att det hela tiden hade fuskat. Dock tog en av systrarna tillbaka erkännandet och sa att det inte hade rört sig om fusk i början av händelserna, vilket jag tycker låter troligt. Jag menar då inte att det ska ha rört sig om andar, utan om ngt som jag kallar för ”sekundära entitetupplevelser”.

  Ang. ”historiska personer” och varför inte andar berättar mer om sin tid”:
  Andarnas Bok, återgiven av Allan Kardec ”spiritismens fader”, menas vara skriven av ”högre andar” genom olika medium med sk. direktskrift. Boken berättar om jordlivet, livet efter döden och återfödelse (reinkarnation). De högre andarna (som var de klokaste) och under tiden på jorden var mer kända, menar att livet man lever på jorden är ett av de lägre existensformerna, det är anden, eller själen i människan som är det äkta eller ”riktiga” jaget – och den delen fortsätter att leva efter den fysiska döden på ett ”högre plan”. Nu till din fråga, eftersom de är i en mer upplyst form, vill de upplysa människan om hur livet efter döden hänger ihop med det livet på jorden – och är oftast inte intresserade av att tala om det jordiska livet, eftersom att det är ”andeformen” som är den viktigaste existensformen. De menar att i det stora hela, är frågor som du funderar på Gesus, bagateller. Kontakten med de levande ska ägnas åt viktigare saker menar andarna.

  ”har du hört några förklaringar till varför dom döda aldrig kan säga sina egna namn och varför inga olösta mord klarats upp eller försvunna personer hittats”:
  Det här med namn tas också upp i andarnas bok. Jordiska namn menas vara av liten betydelse pga ovan nämnda orsaker, och därför kan det vara svårt att få dem (andarna) att komma ihåg, eller lyssna till, sina jordiska namn. Pga att jordiska frågor är ”små” i förhållandet till livet efter döden, är även frågor vart den dödade kroppen ligger ointressant för andarna (till skillnad från ”folktrons” gengångare där det var viktigt att bli riktigt begravd).

  ”Har du någonsin stött på något “bevis” på något som helst för det paranormala?”:
  Nej, inte på det sättet som jag tror att du menar.

  ”Har du själv upplevt något oförklarligt?”:
  Ja, jag har haft upplevelser som jag inte riktigt förstår mig på. Har du haft det Gesus? :)

  ”Har du varit med på någon fysisk seans?”:
  Nej, men jag skulle verkligen vilja! Otroligt intressant! Jag hoppas att Jane bjuder in mig någon gång.
  Har dock varit med på många andra aktiviteter som har med andar eller spöken att göra. Alla har varit lika givande från ett religionsantropologiskt perspektiv :)

  ”Har du koll på Helene Duncan, som Jane Lyzell påstår var 1 äkta medium, och hennes ectoplasmabilder?”:

  Helene Duncan var en bedragare när det gällde fysiskt mediumskap. Forskaren Harry Price (en av mina favvisar ;) kallade henne för ”en av de smartaste bedragarna i spiritualismens historia”. Hon gjorde bla en blandning av trämassa och äggvita som hon svalde, för att senare stöta upp under seanser – i form av ”ektoplasma”.

  ”Jag ska kika lite på dom namn du tar upp ovan, tackar så länge…”:
  Det låter bra tycker jag :) Ju mer du lär dig om den spiritualistiska och spiritistiska historien, desto mer kommer du förstå de som tror på andar och medium. Förslag:

  http://swedenborgdigitallibrary.org/contets/es.html
  http://www.andrewjacksondavis.com/
  http://www.spiritwritings.com/kardecspiritstoc.html

  Du kommer nog även att uppskatta min forskning när den blir klar, den kommer hjälpa dig att förstå mer ;)

  Sara

  Gilla

  1. Snabbt ”svar” på detta (mer sen)

   Ja, jag har haft upplevelser som jag inte riktigt förstår mig på. Har du haft det Gesus? :)

   Ja, ja. Allt från när jag var liten och min äldre syster skrämde skiten ur en när man körde anden i glaset. Som av någon underlig anledning inte ”fungerade” när jag och min kompisar gjorde det utan min syster och hennes kompisar, förstår inte det! Där fick vi minsann bl.a veta att självaste djävulen ”bodde” i en lampa i vårt rum, det var jag skraj för länge, länge (inte nu längre :-) Det var i den vevan med Exorcisten på Bio… Så det och med mycket ”kristna” morföräldrar med vad det innebar, och många döda i familj, släkt och vänkrets, så var jag nog lite woo på den tiden.

   Har varit hos medium och blivit galet förvånad över att dom kunde säga så mycket som stämde på precis mig. Vilket jag nu vet hur dom kunde!

   Har haft ”aktivitet” i huset, så mycket att jag varit uppe och sagt till spökena att lugna ner sig, för det gick inte att sova… Vilka nu är försvunna, antagligen för att jag inte tror på det längre!

   Har hört röster, sett skepnader och t.o.m haft spöken som försökt dra av mig täcket på natten, så jag fick ligga och hålla emot. Det händer fortfarande lite dåådå, inte att dom drar av mig täcket men det andra.

   Det är väl därför jag är intresserad av det, och det var därför jag började kolla runt på/om det..! Det tråkiga är bara att ingenting pekar på att det är på riktigt, och alla woo-woos som bara vägrar svara och duckar för frågor med mera, dom visar på att det bara är hittepå..!

   I´ll b back!

   Gilla

  2. Sara för h-e, skriv inte så långa kommentarer som jag måste svara på ;-]

   Lite sent, men här kommer…

   Först, jag är lite konfunderad över om det du skriver är dina personliga synpunkter, eller endast vad du kommit fram till i forskningen?

   Tolkar jag det rätt att du inte tror/anser att systrarna Fox var bedragare, men Helen Duncan var det?

   Du skriver, ”oftast inte intresserade av att tala om det jordiska livet”. Ändå är det det enda dom pratar om på seanser och liknande..! Att man har ett foto på dom, att man har kvar förlovningsringen att man besökt graven osv.

   Där är aldrig någon, eller något medium som är intresserade av och/eller frågar och vill höra om just hur det är efter döden, var dom är, vad dom gör osv…! Alltid bara, dom har det bra nu, dom hann inte säga adjö, det gick fort och dom vill säga förlåt…

   Jordiska namn menas vara av liten betydelse pga ovan nämnda orsaker

   Det sägs alltid att det viktigaste i ett mediums arbete är att ”bevisa” för sittern att dom har kontakt och med vem! Andarna kan alltid säga massor av saker för att ”bevisa” vem dom är, men inte just sitt namn. En eller två olika bokstäver, eller två liknande namn, andra personers namn, inga problem, men aldrig just sitt eget hela namn! Vore det inte det enklaste, namn, födelsenummer = inga problem för någon?

   svårt att få dem (andarna) att komma ihåg, eller lyssna till, sina jordiska namn

   Men dom kommer alltid ihåg att sittern tex har ett ärr på knäet eller har cyklat omkull när den var liten och deras födelsedagar osv…

   Gilla

 7. Oj! Det var inte dåligt med saker du har varit med om! Du vet, när man läser din blogg och dina inlägg på ifokus får man inte intrycket av att du har haft, vad man kan kalla för ”sällsamma” upplevelser. Intressant!

  Jag förstår att du är skeptisk till hela saken med medium osv. Men man får komma ihåg att det rör sig om en modern tro, och en tro är ofta inte logisk… Det som är speciellt med spiritualismen som sådan, är att den är modern och växte sig stark i samband med en teknisk revolution under början av 1800-talet. Därför bygger en stor del av själva tron på att andevärlden ska kunna bevisas vetenskapligt, det är därför det är mycket prat om att det finns fotobevis och andra bevis för andevärlden.

  Intressant att du vill förstå mer om själva upplevelserna. Jag tror nog att vi kan ha en hel del intressanta diskussioner i framtiden. Det är som sagt inte mediumskap som jag är intresserad av, utan människors sällsamma upplevelser och hur man kan förstå dessa från ett psykologiskt perspektiv.

  Gilla

  1. Ha, ha, ja det har varit en hel del. Med mycket död runt om sig så blir det väl så. Lite droger på det och livlig fantasi så har man nog bra förutsättningar… Jag är f.ö också ganska ”synsk/intuitiv” och kan känna grejer som ska hända med mera, konstigt med min inställning, men sant. Därför anar jag också hur dom som tror sig ha förmågor upplever sina ”upplevelser”, det bara ”dyker upp” i skallen liksom.

   Inget direkt drogande längre och det är bra nu, med allt. Mina nattliga maror förklarar jag med t.ex sömnparalys, jag sover dåligt, oroligt och går i sömnen, och det händer att jag tar en Sassersson och svävar iväg. Men som sagt jag tror på andra orsaker/förklaringar till det än han ;-]

   Jag har även kört mycket mental träning förr, pga/för idrotten, vilket jag tycker är ganska inom samma ”område” som en tro på något, som ger t.ex styrka/självförtroende osv.

   Ja, det är intressant med upplevelserna, jag tolkar mina helt ”naturligt”, men tror att många vill och kan tolka dom annorlunda och sen andra omständigheter på det…

   Men jag är egentligen mest intresserad av dom som påstår att dom snackar med döda och att dom döda snackar tillbaka, vilket jag anser vara bedrägeri, medvetet eller omedvetet.

   När jag började kolla runt om det, och ställde lite frågor blev jag snabbt varse att det kunde/skulle man inte! Därav min numera lite ”tuffare” inställning mot det/dom.

   Tittar du något på vilka det är som ”tror” med mera. Jag har en uppfattning att det är mest kvinnor över 40/50 med nu vuxna/äldre barn (utflyttade), ev frånskild/omgift och t.o.m arbetslös kanske sjukskriven eller varit utbränd eller liknande (livskris/skilsmässa) Efter att barnen nu är stora saknar dom något/fått ett annat (ensamt/tomt) liv, det + mycket Oprah och Malou på TV:n = sökande..? Oj glömde, har en eller flera katter.

   Vad tror du om den profileringen?

   Gilla

 8. Puh, då vet vi en gång för alla varför medier inte namnger sina spöken ordentligt; jordiska namn är av liten betydelse! De högre andarna kan förstås inte ödsla sin tid på sådana trivialiteter – de har ju fullt upp med att förmedla illuminerade meddelanden i stil med ”du funderar på att byta gardiner” och ”du har en bild på mig i ett gammalt fotoalbum”.

  Gilla

 9. Hej Snippis!

  Nja, det var nog inte riktigt så spiritualister/spiritister tänkte sig det. De högre andarnas syfte var att ge upplysning – typ i stil med Ambres. Det finns även s.k.lägre andar som vill ställa till oreda och skrämma. Speciellt med näring menas de få om det är oseriösa människor som håller på med seanser eller anden i glaset. Då menas man få svar som Gesus hade fått när han var liten och gick med glaset, ung. ”Det är djävulen som bor i lampan”/passa er/tag er i akt, osv. Är f.ö. rätt säker på att jag också ”träffade på” en djävul som bodde i lampan ett par gånger när jag har gjort anden i glaset. Kanske var samma ”ande”? Hahaha! :D

  Gilla

  1. Aha, det finns lägre andar också. Men har de verkligen samma slappa inställning till världsliga påfund som namn? Hur rimmar det med deras tidvis sjukliga fascination för heminredning och krånglande elektronik? De där skojfriska andarna sätter verkligen griller i huvudet på folk.

   Gilla

 10. Gesus, intressant att höra delar av din livsberättelse. Tack för att du delar med dig :)
  För mig är det förståeligt att du har haft så pass mycket upplevelser. Detta då din typ av ”känslighet” om man säger så, ofta är relaterad till personer som har haft traumatiska upplevelser och därför utvecklat en speciell personlighetstyp som gör att man lättare, men ofta omedvetet kan ”glida” mellan olika medvetandetillstånd. Det kallas för transcendent personlighetsspår. När man är i de olika medvetandetillstånden kan medvetandet uppfatta sublima stimuli som man inte är medveten om annars. I och med de ”snabba” svängningarna i medvetandetillståndet kan det medvetna jaget få en uppfattning om den sublima stimuli som andra kanske missar. – vilket kan göra att man har olika typer av ”sällsamma upplevelser”.

  Även jag har haft (och har) maraupplevelser med sömnparalys, inte roligt. Har du kollar upp den professor David Huffords forskning om maran och nattliga överfall (supernatural assault)? Om inte, har du en länk här som är värd att kika på:

  Ang din profil av de som tror på andar. Ja, det ingår i min forskning :) och du har delvis rätt i din analys. Det är mest kvinnor. Jag skulle kunna tänka mig att av de som menar sig vara andliga eller spirituella som tror på andar (i spiritualistisk bemärkelse, dvs medium osv) är ca 70% kvinnor, ofta över 40 år. En av anledningarna till att det är mest kvinnor är för att det är första gången sedan vikingatiden som de får ngn betydelse i tro-sammanhang. Kvinnan är inte heller förtryckt inom den tron och menas vara en lägre typ av människa än mannen, jämlik. Och kanske till och med snäppet bättre då kvinnan förknippas med det intuitiva och det är det som används mycket inom tron. För första gången får de även agera andliga förmedlare på sina villkor (kvinnorna).

  Tron bygger främst på personliga upplevelser och många av de du nämner kan ha haft upplevelser iom trauma, utbrändhet osv., vilket kan ha resulterat i en tro. Annars finns det ingen direkt skillnad mellan ”klasser” i samhället, inom alla typer av samhällsklasser finns tron – dock utövas det på olika sätt.

  Sen har du de yngre, de har en annan typ av tro som jag faktiskt håller på att forska om, så det kan jag inte avslöja så mycket om just nu ;)

  En stor del av de som tror på andra världar eller ett liv efter döden, tror inte på andar i spiritualistisk benämning, eller på medium. De har själva haft upplevelser och vill förstå dem och existentiella frågor. En del av dem ägnar sig åt s.k. ghost hunting osv.

  Så det finns många olika typer av människor som tror på andra världar eller andar/spöken – och många olika sätt att tro.

  Gilla

Kommentera gärna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.