Varför fortsätter dom tro på detta trams?

Varför, varför fortsätter man att blint tro på spöken och alla bedragarna med mera, trots alla fakta som finns och hela tiden kommer fram om att det bara är båg? Och det finns fortfarande inte ett enda ”bevis” i hela världen som visar på att det skulle vara på riktigt!

Jag skrev ju om Systrarna Fox i tidigare inlägg, och man kunde kanske köpa detta i mitten på 1800-talet, när det inte fanns TV och så, inte ens radio fanns. Kan knappast varit mycket spridning av information och upplysning osv på den tiden.

Systrarna Fox som så många andra påstådda medium blev avslöjade och de berättade själv och erkände att allt bara var fake och fusk. Detta finns dokumenterat i bl.a New York Herald och New York Daily Tribune med mera, som man väl får ta som hyfsat seriösa källor.

Nanananna...
Öppet sinne?

Blind faith
Ändå är det fortfarande idag folk, medium bl.a, som påstår att systrarna var ”riktiga medium” och fenomenen äkta, inte fejkade, trots att dom själv erkände och visade hur dom gjorde!

Man måste väl vara ganska, ehhh… ganska… jag hittar inget ord, för att blunda för alla fakta och rabiat tro på det…

Att bara totalvägra se alla fakta och tecken som finns och visar att det bara är fusk. Det måste väl då vara så att man bara VILL att det ska vara på riktigt, och fullständigt ignorerar allt som säger annat.


Och woo-woos som alltid snackar om att ha ”öppet sinne”. Men det öppna sinnet ska aldrig vara öppet för någonting annat än att det är just som dom vill tro, och inte för andra förklaringar, som f.ö är vettigare. Det blir ibland rena konspirationsteorier, där hela världen är emot dom.

Vi har ju t.o.m några av våra egna svenska påstådda medium som till dags dato helt seriöst påstår och tror (?) att Helen Duncan var ”the real deal”!

Jane Lyzell och Camilla Persson – Elfving är trots massor av fakta, bevis, artiklar och dokumentation med mera om Duncans fusk, tydligen övertygade om motsatsen att hon inte bluffade och jallafall Jane tror t.o.m att hon dog av att ectoplasman dödade henne..!

Helen Duncan blev flera gånger avslöjad och dömd för bedrägeri. Harry Price, en känd brittisk spökjägare och journalist sa om Duncan, att det var ”en av de skickligaste bedrägerierna i spiritismens historia”. Hon svalde bl.a t.ex ostduk, trämassa och äggvita som hon senare kräktes upp som ectoplasma.

Se här för intressanta bilder med mera på Helen och hennes ectoplasma! Förklara sen gärna för mig hur en frisk och nykter människa kan tro på detta!

Dagens skojare
Här är några andra lite modernare ”kända” skojare som blivit tagna med handen i kakburken, varav ALLA idag ändå jobbar på för fullt.

Man har mycket mycket kort minne i woo-woovärlden. Det låter, man ska förlåta och gå vidare, alla kan göra ett misstag o.s.v. Dom menar ju då, glöm det och låtsas som det inte hänt!

En snabb listning ur minnet bara, missar säkert någon.

Colin Fry/Lincoln, Uri Geller, Derek Acorah, Anders Åkesson, Jörgen Gustafsson, Lena Ranehag! Fortsättning följer ;-]

Här är ”vår” Facebookgrupp med avslöjade påstådda medium, hoppa gärna med i den!

Här är ett videoklipp som visar historien om Systrarna Fox, hur man tolkar den med just ”öppet sinne”! D.v.s, helt utan att ta upp fakta om avslöjande och erkännande…

Följ Gesus på  Gesus på Facebook Gesus på Twitter Gesus på GooglePlus Gesus på Youtube Gesus på Vimeo Gesus på Dailymotion Gesus på Soup

64 reaktioner till “Varför fortsätter dom tro på detta trams?

 1. Tjena Gesus! Läst ett tag på bloggen nu och gillar den skarpt. Keep up the good work! :D

  Jag tror att många fortsätter tro på detta trots all fakta som klart bevisar emot beror på flera saker. Dels är det en pyskologisk försvarsmekanism ”Circling the wagon” som innebär att när ens världsbild utsätts för hot så stärker man den oavsett vad hotet består i eller hur vettigt det är. Här skulle jag rekommendera podcasten Reasonable Doubts som ofta går in på just den pyskologiska vinkeln av tro på övernaturligheter (dom har en professor i psykologi med i panelen).

  Sen har många spendera otroligt mycket tid, möda och pengar på det och vill inte se detta bortkastat. ”Eftersom jag lagt ner så mycket på det, måste det ju stämma!” – ungefär.

  Hela branchen säger ju hela tiden till sina ”kunder”/offer att det de pysslar med står ovanför och utanför vad som kan bevisas. Sväljer man det påståendet är man ofta ganska imun mot bevis sen. Kolla bara Sasserssons bortförklaringar.

  Och sist men inte minst så tror jag många av dem helt enkelt inte känner till att det finns bra bevis emot det. De är helt enkelt inte pålästa och vet inte vart man kan vända sig för att hitta info utanför wikipedia. Många har dessutom mycket dålig koll på vetenskap och vad den innebär och pysslar med samt att påstådda övernaturliga fenomen är så lättfejkade. Det krävs upplysning helt enkelt.

  Gilla

  1. Gott snack, tack för det!

   Ja det är intressant varför dom tror och forsätter tro trots allt. Instämmer i vad du skriver, i stort sett samma som mina tankar, och jag ska helt klart lyssna på podden.

   Och ja, många är mycket dåligt pålästa, ofta tom inom sitt eget ”område”. För att inte snacka om religion, många vet tex inte ens skillnaden på kristna och judar, men gud finns nog mm…

   Jag är förvånad att jag inte får mer mothugg här, det kanske har sina orsaker ;-]

   Gilla

 2. Ja. Gesus å alla andra som skriver på denna sida är ju världens främsta forskare på Parapsykologi. Så klart vi lär tro på er.

  Gilla

  1. Nej det är vi nog inte, och jag vet ingen som sagt att vi är det heller.

   Men det handlar inte om att TRO PÅ OSS/MIG. Det handlar om att kanske vara lite lite ifrågasättande innan du/ni tro på dessa påstådda medium med flera som påstår att dom kan göra saker som dom absolut inte kan (eller vill) visa att dom kan..!

   Sen vet jag inte vilka som är ”världens främsta forskare på Parapsykologi” För där är INGEN som kommit fram med ETT ENDA tecken som visar på att något av det skulle finnas på riktigt någonstans i hela världen, någonsin…

   Gilla

  2. Men jag tycker det är kul att du är här och läser och kommenterar, du är välkommen. Hoppas det är för att du kanske är liiiiite tveksam och vill veta mer ändå? ;-]

   Gilla

  3. Vi lekmän behöver ej vara världens främsta forskare! Det räcker att vi vet att världens främsta forskare finns till, och att ingen av dem ännu hittat ett enda otvetydigt bevis på en enda övernaturlighet.

   Det vi lekmän kan bidra med är att peka på vad som är knasigt och sen peka i riktning mot var bevisen har hittats, eller visa er ignoranta om hur konsensus är inom vetenskaperna.

   Ingen av oss skeptiker kräver heller att någon ska tro på oss, vi vill bara att ni ska öppna era låsta sinnen, bryta upp från era irrläror och indoktrinerade lögner, i förhoppning om att även ni kan lära er om vad forskarvärlden kommit fram till.

   Gilla

 3. Gillar skarpt din blogg Gesus ! Kan det vara så att folk vill ha ngt att tro på, att det måste finnas ngt mer än att äta, jobba , skita, läsa bloggar , skriva bloggar mm ”Av jord är du kommen , till jord skall du åter varda” låter ju kanske inte så uppiggande …Många vill nog gärna tro att det skall vara ngn mening med livet , jag har ingen aning själv . Jag är nog öppen för att det finns ngt mer än det vi kan förnimma men däremot finns det nog många s k medium som försöker sko sig på andras bekostnad . Alltså om man bara har ett liv , en chans , ett enda ynka liv …Då skulle ju jag ha velat vara multimiljonär på Bahamas, ngt måste ha gått riktigt fel …

  Gilla

  1. Tjenare, tackar…
   Ja det tror jag också, att man vill tro och behålla tron, så man måste blunda för det som motsäger det. Visst är det väl ganska tråkigt och kanske meningslöst att vi bara dör när vi dör. Men jag tror det är så, varför skulle det INTE vara det?

   Jag tänker också så att människan är det enda ”djur” som vet om att vi ska dö, att det kommer ett slut. Därför måste vi ”tillverka” en fortsättning..?

   Gilla

   1. Ja, det känns som en logiskt tanke men ändå funderar jag över att det var skumt att så många djur hann undan tsunami vågen , precis som att dom anade att ngt var på ”G” …Visste dom att dom skulle dö ? Ingen människa verkade veta att ngt var på gång i alla fall .

    Gilla

    1. Nä Tsunami och liknande vet jag inte om det är mycket snack bara (?) att djur reagerar INNAN. Men djur kan nog ”ana/känna” fara och med instinkt agera. Men tror absolut inte att att dom VET att dom kan/ska dö.

     Gilla

    2. En lekmannagissning, grundat på info som jag läst från andra naturkatastrofer tidigare är: att de ryktena kan vara baserade på att djur har lättare för att känna av vibrationer i marken. En Tsunami skapas ganska ofta av underjordiska jordbävningar o dyl, och vattenvågen går ganska långsamt från epicentrum. Ljudet rör sig fort genom marken.

     (det fanns också människor som fick indikationer, men deras varningssystem gick för långsamt)

     Gilla

 4. Hej GP,
  Jag är på semester men vill återkomma om vilka bevis som övertygat mig om att Medi1 David Thompsons fysiska mediumskap är genuint.

  Till dess. Dina katter kan hjälpa dig att förstå det multidimensionella och Gudskraften. Att katter är speciella ur andlig synpunkt visste redan de gamla Egyptierna.

  Vänligen,
  Camilla Elfving, http://www.elfvinginstitute.org

  Gilla

  1. Hej CE fd P
   Du är mycket välkommen, jag har antagligen ”några” frågor och funderingar till dig då ;-]

   Ska c om jag hittar något om David Thompson så länge, intressant med fysisk seans.

   Jag är ”hundmänniska” (surprise va) fast ingen egen hund för tillfället… Har iofs haft katt också innan.

   Gilla

  2. Camilla,

   Så vad du säger är att även de gamla Egyptierna hade fel?

   Argument from Antiquity har ingen bäring alls. Men jag är nyfiken på vilka bevis du har :)

   Gilla

 5. tyckte du skrev här nedan att du hade katter men jag kanske såg fel. Hundar har inte samma egenskaper tyvärr.

  Vill starkt avråda dig från att använda Stasimetoder, spela in, kontrollera, förfölja människor som har en annan trosuppfattning än du. Men jag antar att Karma inte betyder något för dig?

  Gilla

  1. Stasimetoder? Halv Godwin där kanske :)
   Så kan man ju uttrycka det. Men branchen är ganska oärlig. En journalist som bevakar politiken måste spela in, föra anteckningar, ta skärmdumpar och kontakta personer för att få reda på fakta och ha källor för påståenden. Kan inte se att det skulle vara annorlunda i granskingen av den övernaturliga branchen. Att det finns gott om bedragare är uppenbart (Åkesson, Fry mfl), att forum och liknande modereras hårt på en del håll är också ett faktum. Då kan det vara bra att ha den där skärmdumpen som visade vad som faktiskt skrevs när det efteråt börjar diskuteras. Sen är det såklart en balansgång. Granska offentliga personer, mediapersonligheter, företag och branchens förespråkare som bara den. Men undvik att dra in deras vänner och familj. Men att dra in vänner och familj är inte något som skeptikerrörelsen gör i stort mig veterligen

   Nej, karma betyder inget för mig. Det är den kristna eviga skuld- och syndamentaliteten i en äldre och än dammigare kostym. Det betyder lika lite för mig som Ockhams Rakblad verkar betyda för de flesta woo-woos :)

   Gilla

    1. Först, det underlättar om du läser vad som skrivs här INNAN du kommenterar det (men läsförståelse är inte woo-woos starka sida, det vet jag iofs). Och sen att kommentera i/på rätt inlägg så man förstår vad du snackar om, för jag misstänker du menar mitt inlägg ”gesustips”..!

     Och sen, är du helt rubbad?

     Var i h-e förföljer, spelar in och kontrollerar jag människor med en annan trosuppfattning?

     Har det slagit runt helt, Stasimetoder, Kina..? Nu får du nog ta din medicin och vila lite!

     Du är ju ett perfekt exempel själv. När jag svarade på inlägg på din blogg, så ändrade du ditt inlägg efteråt, så min kommentar blev helt obegriplig på ditt inlägg sen… Du har också stängt ner kommenteringen nu och tagit bort inlägg från Per Ola där vad jag förstår. Helt enligt woostandardagerande

     Men det kanske är ”stasimetoder” att gardera sig mot metoder och falskspel som ni i woo-woovärlden håller på med för att dölja att ert hittepå är just bara hittpå!

     Gilla

    2. Camilla.

     Kina är proppfullt med andliga utövare. Regimen har officiellt erkänt följande: Buddhism, Taoism, Islam, Katolicism och Protestantism. Till detta kommer en veritabel ocean av olika former av andedyrkan (tex köksguden Zao Jun), förfädersdyrkan och folktro. Så andlighet, skrock, svart magi och övertro på hokus pokus är knappast bristvara i landet. Tvärtom. Det är till och med SÅ andligt att allas vår favvofrisör och påstått medium Benny förra året anordnade en gruppresa dit! Det utlovades både unik andlighet, landets positiva kraft och fantastiska spirituella hemligheter ( http://www.tidningennara.se/Reportage/Unik-andlig-resa-till-Kina-Res-med-Benny-till-Beijing/ )

     Så antingen talar du eller han ur nattmössan vad det verkar

     Gilla

     1. Hej Jonas,
      Jag gör ett undantag och svarar någon annan. GP verkar tillfälligt nervsjuk (annars brukar jag nöja mig med en kontakt med Ärkeskeptiker, alla svar är likadana ändå. Tidigare var det Garvarn).

      Tog Kina som exempel pga förföljelsen av Falun Gong-rörelsen men ok för att göra det enklare; Vitryssland.

      Jag är stolt över att bo i Sverige som ger mig frihet att utöva meditation, personlig utveckling och undersöka det Gudomliga i tillvaron. Varför ska vi, som gör detta, ha personer ”efter oss” som kontrollerar vår tillvaro som om vi vore kriminella personer?

      När jag ser tendenser till att vi som grupp kontrolleras så tar jag skräckexempel så alla får klart för sig hur allvarligt jag ser på personlig förföljelse.

      Personligen har jag t.om. bästa vänner som är totala Ateister, en del döper inte ens sina barn i kyrkan osv. men dessa personer tycker om mig ändå, och jag dem. Trots att vi inte delar samma livsåskådning.

      Detta är vad jag vill att vi ska göra. Respektera varandra ändå. Man kan t.ex. enas om Kärlek som minsta gemensamma nämnare, att det är den högsta kraften i tillvaron?

      Vänligen,
      Camilla Elfving

      Gilla

     2. Hej Camilla

      Kul att du vill svara någon annan. jag skulle nog inte kalla mig ”ärkeskeptiker” men det är knappast det vi diskuterar. :)

      Falun Gong-rörelsen är inte poppis i kina, det är helt sant. men det är knappast sekulär humanism heller så där står det nog lika i ”martyrskap” där skulle jag gissa. I Vitryssland är det samma situation. Landet som sådant styrs av en diktator med tillhörande personkult. Landets regim förföljer många, inte främst för deras metafysiska föreställningar utan pga upplevda politiska hot. Att försöka dra en parallel mellan detta och ett par ärligt nyfikna frågor från mitt håll, eller till debattklimatet i Sverige i stort blir bara märkligt. Analogin bryter samman direkt. För visst får du tro och tycka vad du vill i Sverige. Du får nästan säga vad du vill också. Det är ingen som är emot att du mediterar eller tror på andevärlden. MEN. Om du går ut på marknaden som försäljare av en produkt eller upplevelse måste jag ju som konsument veta vad du säljer och hur det funkar, annars riskerar jag ju att bli lurad eller inte få vad jag tror jag betalat för, eller hur? Om en bilhandlare påstår att bilen i fråga är snabbast på marknaden så är det väl relevant att kolla om det stämmer innan jag slår till. Motsvarande så erbjuder tex du på din hemsida workshopar där jag kommer få kontakt med bla mina ”sexuella energier” och få “kännedom om livsuppgiften, som var planerad före födelsen”. Detta tar du dessutom bra betalt för att jag ska få reda på. Frågan hur detta fungerar blir central. Vad är sexuella energier? Är det en slags andlig viagra? Vem talar jag med om min livsuppgift? Hur går kontakten till? Hur vet jag att det är en äkta kontakt som förmedlas och inte bara förväntanseffekter?

      Det är inte förföljelse av enskilda individer eller ”stasimetoder” att ställa sådana frågor. Den ”grupp” som utfrågas är just försäljarna av dessa ”andliga varor” och det med ALL rätt. Det handlar i de flesta fall närmast av konsumentupplysningsfrågor. För påstår man något om verkligheten eller sina förmågor samt tar betalt för att utöva dessa eller demonstrera sagda påståenden så får man vara beredd att backa upp det. Fördelaktigast genom att svara på frågor från undrande medmänniskor. Om man drar sig ur på det här stadiet eller börjar prata om ”förföljelser” riskerar man att se ut som en bondfångare och bedragare.

      mvh
      Jonas R

      Gilla

     3. ”totala Ateister, en del döper inte ens sina barn i kyrkan”

      Är detta verkligen sant, att ”totala ateister” (vad det nu är) INTE döper sina barn i kyrkan? Vilka infidels, dom kommer väl garanterat hamna i helvetet..!

      Gilla

     4. Varför ska vi, som gör detta, ha personer “efter oss” som kontrollerar vår tillvaro

      Vilka är dessa personer som gör detta, kan du inte ge/visa exempel? På vilket sätt kontrollerar dom er tillvaro?

      Gilla

     5. Till Jonas R,
      Tack för ett bra svar. Kan jag byta ut den nervsjuke GP och ha dig som Representant från SekuläraHumanister/Ateister/Vetenskapsfundamentalister/Skeptiker i fortsättningen?

      När det gäller mitt erbjudande, Kursen Själsresa, så signalerar återkommande kursdeltagare att den håller. Däremot är jag tydlig med att jag inte kan ge någon garanti för översinnliga upplevelser och specifika översinnliga upplevelser (t.ex. sexuella extatiska tillstånd som du nämner).

      Men jag gör kontinuerliga effektmätningar och utvärderingar vilka tyder på att många människor har kvalitativa andliga upplevelser i samband med min kurs Själsresa.

      Vill du veta mer om området TRANSFORMATION AV MEDVETANDET och ÖVERSINNLIGA UPPLEVELSER så finns det gott om seriösa aktörer, t.ex. IAC, IONS, Monroeinstitutet m.m. Du kan också läsa mina böcker för att få svar på dina frågor om hur man upptäcker sin livsuppgift m.m.

      Gilla

     6. Falun Gong-rörelsen är förbjuden i Kina och internationellt sett kritiserad pga många orsaker, en är att det är rasistisk och homofobisk ledning.

      Ta ej upp exempel om du inte känner till fakta i målet.

      Gilla

    3. Inte behöver väl du ”skramla”.Du tjänar väl gott om pengar på att lura människor att tro att döda människor pratar personligen med dig.

     Gilla

     1. Nu verkade det som om inlägget hamnade fel.Skulle ha varit 16 juli 21:43.
      Men bloggen är lite rörigt uppbyggd.

      Gilla

  2. Är du medlem i Humanism och Kunskap, Camilla Elfving fd Persson? Kan du inte be dom undersöka om det är tillrådligt att avråda någon ”från att använda Stasimetoder, spela in, kontrollera, förfölja människor som har en annan trosuppfattning än du”? Tänk om du inte kan bevisa att denne någon gör det men att dom som läser det du skriver kan få den uppfattningen. Kan det räknas som förtal?

   Gilla

   1. Hehe :D Jag visste inte att CEP var en Perattist(medlem i H&K). Snacka om ironi med tanke på hennes svar här ovan. Om det är några som använder stasimetoder är det väl ändå knallhattarna bakom denna förening :D hehe

    Kul att du skriver här förresten CEP. Det verkar vara lite riv i dig och lite drama piffar ju alltid upp tillvaron :)

    Gilla

  3. Camilla

   Detta blir ett svar på ditt inlägg 17 juli 2012 at 16:59 nedan. Kommentatorsfunktionen verkar lite skum här så jag kan inte ”svara” direkt efter din post.

   Nu ska vi se… Du sa inget mer om mina ”rebuttals” av dina förföljeseliknelser så jag antar att du godtog dem. Det var ju trevligt :)

   Ja representerar mest mig själv tror jag. Inte så att jag är talesperson för någon förening eller institut, men trevligt att du vill diskutera med mig. Även om du smusslar in en del giftigheter som att kalla mig ”fundamentalist”, något som jag inte är. Fundamentalism innebär att man oavsett evidens inte är beredd att ändra uppfattning, vilket är raka motsatsen till mig själv (och vetenskapen btw). Jag går dit evidensen pekar precis som alla borde göra.

   Jo, brasklappar inför event kan man ju ha. Men eftersom det är upplevelsen du säljer så blir det ju lite märkligt att gardera sig om att det kanske inte blir någon. Vad är det som avgör det liksom? Liknande skulle vara att arrangörerna till Hultsfred skrev en brasklapp om att det kanske inte blir någon musik av anledningar som är helt ditt eget fel. Låter som ett väldigt dyrt lottospel…

   Du skriver att återkommande deltagare är nöjda. Ja, ananrs skulle de väl inte komma tillbaka? Vad som vore mer intressant att veta är hur många % som återkommer.

   Jag tror säkert att många har upplevelser under dina kurser. men jag ställer mig frågan hur man kan vara säker på att de är just andliga? Hur ser man skillnaden? Hur vet jag att det inte bara är förväntaseffekter eller rationalisering av tex min pengainvestering (”Jag har ju lagt en hel helg och en massa pengar så det är klart det var värt det!” typ)? Hur många gånger måste man gå på dina själsresor innan man hittar sin livsuppgift? Eftersom du skriver att du har återkommande deltagare antar jag att man inte får svaret direkt utan kanske bara första ordet eller nått? Eller behöver de sexuella energierna fyllas på med jämna mellanrum och hur sker det isf?

   Jag kastade ett snabbt öga på en av aktörerna du nämnde och tittade snabbt på en forskare de hänvisade till (men utan att länka till). På sajten sa man att hon studerat barn med adhd och vad ljudbehandling gjorde för underverk för dem. Men barnpsykolog eller barnläkare var forskaren inte. Hon var filosof. Alltså, en påstått vetenskaplig rapport som inte utförsts av någon med rätt expertis verkar redan där lite skakig för mig… Sen pratar Monroe om kvalitativ metod. Den är en godkänd metod när man studerar humaniora, tex historia, filosofi eller språk. Men knappast en metod som en naturvetenskaplig eller medicinsk studie kan byggas på. Varför? Jo pga placeboeffekter, för små urvalsgrupper som gör risken för felbedömning av eventuella resultat större.

   Sen noterar jag att du inte vill svara riktigt på mina frågor om HUR det går till med livsuppgifter, energier osv. Istället ombeds jag spendera pengar på din bok. :)

   mvh
   Jonas

   Gilla

   1. Hej Jonas,
    Skälet till att jag inte svarar HÄR är för att jag inte har någon rapporteringsplikt till dig. Svaren står i mina böcker, det är min hänvisning, fint om du accepterar det.

    Förmåga till kritisk analys, som du demonstrerar, kan ge fördelar och vara användbar vid både affärsutveckling och forskning. Men den kan också vara destruktiv och irrationell.

    Placebo, psykologiska förväntans- och försvarseffekter kring konsumtion osv. kan appliceras på allt. Det som slår mig är att du skulle kunna vara en tillgång istället för en destruktiv influens. Du skulle kunna välja en positiv utgångspunkt i din analys av mitt kurserbjudande.

    Ditt jämförande exempel, Hultsfred, kan absolut inte appliceras. Det minsta man erhåller på min helgkurs är att tagga ner från vardagen, ägna sig åt sig själv, slappna av, samtala med någon som lyssnar, knyta nya sociala band med andra kursdeltagare och få nya intryck via teori och praktik.

    Därifrån till större mer livsavgörande upplevelser. En kvalitativ intervju som gjordes 2011 visade att många haft omfattande, andliga insikter och djupa transformerande upplevelser på min kurs Själsresa.

    Jag är intresserad av forskning och har mitt projekt Vibration Science som kandidat. Innan något kan prövas genom vetenskaplig metod så finns en tid och där befinner jag mig just nu. Mitt största problem är att hitta rätt bland påstådda forskare.

    Gilla

    1. Ja, dina kunder kastar förstås tusenlappar i din riktning för en chans att tagga ner från vardagen.

     Ingen kan väl tänkas gå dit med tron att de ska få uppleva ”ett andligt livstillstånd dvs. existera i ett annat energisystem”, ”möten med människor som lämnat ‘jordelivet'” och chansen att ”lära [s]ig självhealing via chakrasystemet som du kan använda livet ut”?

     I sak vet jag dessutom inte hur det skulle skilja sig från ett Hultsfred som kanske inte spelar någon musik. Det finns väl precis samma möjligheter att tagga ner från vardagen och knyta sociala kontakter där?
     __
     Jag tror ingen inbillar sig att du har rapporteringsplikt, men många kan nog inte låta bli att roas av paranormalisters kroniska oförmåga att presentera några som helst belägg för något de säger. Extraordinära påståenden staplas på hög och bevis finns minsann, men vill man veta mer ska man köpa deras bok och helst gå på deras kurser (som man definitivt itne får spela in som någon jäkla Stasi-agent).

     Är det förresten inte ett ganska märkligt upplägg för någon som är intresserad av vetenskap? ”Tiden” att se om det man gör verkligen fungerar förpassas till en svepande framtid. Vad är det för tid nu? ”Glatt ta emot pengar och hoppas på det bästa”?

     Gilla

    2. Hej Camilla

     Nej, du har ingen rapporteringsplikt till mig. Jag bara undrar lite hur det är tänkt att gå till rent praktiskt i vissa frågor. Men du vill inte svara… okej. Det är såklart ditt val. Men längre upp i kommentarerna så skrev du att du hade övertygande bevis, så jag tolkade det som att du var beredd att svara på frågor.

     Just eftersom placebo och andra psykologiska effekter är så vanliga så bör man genomföra tester dubbelblinda, kontrollerade och så noga utformade som möjligt för att eliminera dessa. Att välja en ”positiv utgångspunkt” i ett forskningsprojekt är inte alls bra, eftersom du då förutsätter att det du ska testas fungerar. Då kommer direkt confirmation-bias och spökar. Detta är tyvärr väldigt vanligt i pseudovetenskap, dvs att man börjar med slutsatsen och sen trålar materialet efter allt som stärker den och bortser från det som talar emot. Det resulterar i mycket tveksamma resultat, särskilt som den som gneomförde studien har direkta ekonomiska vinster att kassera in vid positivt resultat. Börja som neutralt inställd (här bör du nog lämna själva utformandet och forskandet till någon tredje part med gott renomé). Gärna inom rätt område och som inte har något att vinna på resultatet eller riskerar att tala i egen sak från start. Tyvärr känner jag ingen personligen, så jag har inget direkt kontakter att förmedla.

     Och igen. Små urvalsgrupper när det ska studeras tankemönster eller upplevelser är inte ideelt eftersom det blir mycket svårt att avgöra om man fått napp eller om det bara är statistiskt brus. Så även i psykologiska studier behövs ett stort urval.

     Vidare…. HUR vet du att deras upplevelser var just andliga? Vilket objektiv kriterium har man för att särskilja mellan mundana och ”andliga” upplevelser? Finns det inget sådant… ja är det inte risk att det blir felrapporterat? Om du höll en kurs med titeln ”Samtal med varandra” eller ”Träffas och prata med medmänniskor om existentiella frågor” och skippade de diffusa löftena om energier, karma, livuppgift osv så skulle det iaf från mitt (och gissar jag många andras) håll inte vara mycket att anmärka på. Men eftersom du belastar dina kurser med rätt märkliga löften så blir man frågande.

     Hultsfredexemplet håller nog ändå. Precis som Snippis skrev så är det inget som säger att man inte kan ha socialt samspel, tagga ner, slappna av och ägna sig åt sig själv även utan musiken. Kanske till och med bättre utan :)

     Slutligen. Det enda som kritisk analys är destruktivt mot är vanföreställningar, tankefel och illusoriska föreställningar och sådan klarar jag mig bra utan :)

     mvh
     Jonas

     Gilla

    3. Hej igen Camilla,

     Eftersom du inte vill säga hur det går till men energier osv och jag inte vill riskera 2.4k så tänkte jag att vi kanske kan mötas halvvägs? Om jag får vara med på en weekendkurs (eller kanske bara en av dagarna?) pro-bono så lovar jag att inte störa eller komma med ”destruktivt” kritiska frågor under tiden samt att jag på heder och samvete kommer skriva ärligt om mina tankar och upplevelser efteråt. Kanske en intervju med några kursdeltagare (helt anonymt och fulltständigt frivilligt såklart)?

     Jag har ingen ”positiv utångspunkt” till andlighet så som jag skrev i föregående post, men du skrev ju att det inte var förväntaseffekter som styrde dina kurser så det borde väl inte vara några problem? Och tänk vilken fjäder i hatten för dig om jag verkligen fick en djup andlig upplevelse med energier och allt!

     Ha en fortsatt trevlig semester

     mvh
     Jonas

     Gilla

   2. Ja det är för att det är ”nästlade” kommentarer max 5 nivåer, annars blir det så ”smalt” Jag ska kika över det så fort jag hinner.

    Jag undrar om NÅGON är förvånad att du inte får svar?

    Gilla

 6. Fantastisk! Camilla tänker återkomma med de BEVIS som övertygat henne! Det vore väl ytterst oväntat om dessa bevis består i ett par anekdoter?
  Vi kanske får höra lite om flygande trumpeter, materialiserade exktoplasma och det faktum att mediet hela var fastbundet vid en stol? Eller kan mediet mot alla förmodan ha förmedlat något från andevärlden som han OMÖJLIGEN kunde veta?

  Spännande.

  Gilla

  1. En snabb koll på hennes institut (?) och pågående (?) projekt ger vid handen följande rigorösa vetenskapliga metoder:

   http://elfvinginstitute.org/elfving-research-vibration-science/

   Min favvo är nog följande utdrag: ”X beskrivs huvudsakligen utifrån den personliga upplevelsen och inte genom något mätinstrument. Det definieras alltså genom empirisk erfarenhet där människans egen kropp och psyke detekterar informationen, inte ett mätinstrument.[…]”.

   Så jag tror din gissning kommer vara ganska spot-on Snippis :)

   Men institutet håller också weekend workshops till det facila priset av 2.4k per deltagare. Där kan få en ”Själsresa” som bl.a. har följande fördelaktiga effekter: ”kännedom om kundalini och sexuell energi”, ”insikt/personligt bevis för att vi lever i en psykisk verklighet som styrs av attraktionslagar” eller vad sägs om ”kännedom om livsuppgiften, som var planerad före födelsen”.

   Förövrigt blev jag nyfiken på själva anstalten. Jag vet faktiskt inte om Camilla har fler på sitt institut än sig själv. Det verkar bara vara hon på alla bilder på hemsidan… och bara hon som postar på bloggen. Lite tomt i institutets korridorer och salar blir det nog isf. :)

   Gilla

   1. Ojdå, vad mycke Camilla kan! Blir jätteimponerad! Allt det där går ju jättelätt att kontrollera att det är på riktigt. oj

    Gilla

   2. Haha, tack för lästipset. Själv fastnade jag lite för det Elfving kallar X-faktorn (som utgörs av inget mindre än Camilla själv). Känns förresten som om vissa immaterialrättliga överväganden är på sin plats innan man börjar slå mynt av den termen.

    Får ändå ge henne en eloge för att hon faktiskt har klämt in en ”science”-flik bland alla uppmaningar att köpa böcker och gå på kurser — det är inte alla paranormalister kan skryta med det. Jag skulle förstås bli ytterst förvånad om undersökningarna inte är forskningsmetodiskt godtagbara.
    ___
    Nej, nu börjar skeptikerpöbeln bli lite för elak känner jag (vilket sannolikt beror på vi ”kanske inte har ett utseende som skulle kunna kallas ‘vackert’ i det västerländska samhället”, om man får tro en nytillkommen kommentator). Är vi inte försiktiga dyker martyrargumentet upp som ursäkt att sluta svara.

    Gilla

 7. Jepp där kom nästa woo-woostandardagerande…

  Först ett helt ogrundat påhopp med helt grundlösa påståenden och sen, ”inte bemöta svar/fråga” utan istället någon korkad undanflykt/bortförklaring!

  Camilla, varför kan ni aldrig överraska och stå för era fantasier och vad ni påstår? ”Ni” är så sjukt förutsägbara, ni bekräftar hela, hela tiden precis hur ni är, med ert agerande!

  Det var du som kom hit och kommenterade, du var välkommen och jag trodde nästan att det skulle gå att ”diskutera” med dig. Men varför sen dessa tokiga uttalande helt ur luften? Det var kanske känsligt för dig eftersom du själv tar bort inlägg och ändrar osv?

  Visa var och hur jag, eller någon annan, förföljer och kontrollerar ”troende” med mera. Men det är väl som vanligt, ”ni” kan aldrig visa belägg för några av era stolliga påstående, eller?

  Tror inte jag skrivit något otrevligt ens, på någon annans blogg, men visa gärna om det finns..!

  Däremot vet jag att det finns massor dokumenterat om dina pellejönskompisar Torbjörn och Börje t.ex, där dom ”förföljer” folk och ljuger med mera… Så snacka om att kasta pil i gummibåt.

  Tycker du ska försöka njuta av din semester nu och vila istället för att jaga upp dig och skriva här då. Kom tillbaka sen så kan vi ”diskutera” om du vill, du är välkommen, här censureras inte ”oliktänkande”.

  Gilla

  1. GP,
   Jag tar avstånd från alla förföljelser och kärlekslösa handlingar oavsett vem som utför dem, lika illa om det är troende eller skeptiker. Jag är inte med i någon organisation eller så utan är fri, okorrumperad och har integritet. Så du menar att du också tar avstånd från förföljelser av Andliga utövare? Bra isåfall.

   Ja, jag tar semester nu.

   When the power of love overcomes the love of power
   the world will know PEACE.

   /Camilla Elfving

   Gilla

   1. Om du var kärleksfull skulle du aldrig påstå att de döda personligen pratar med dig och tjäna pengar på andra människor genom den tron.Då skulle du inse din begränsning som människa att det inte är möjligt att de döda personligen samtalar tillbaka.Du skulle förstå skillnaden.

    Gilla

     1. Intressant det där med karma.Som många pratar om och sägs vara tilldelat till oss alla människor,alla får vi olika karma.
      En del säljer tjänster som inte finns tex – deras karma att göra det.

      Gilla

   2. I vanlig woo-wooordning kan du inte komma med belägg för dina påstående… Vilken överraskning!

    Jag vet inte om en förening inte räknas som en organisation eller så. Men annars kanske du då ska ta avstånd från ordföranden i, och föreningen Humansism o kunskap, som du väl är med i (om du inte också hoppat av nu) som bedriver allt annat ljus och kärlek.

    Och om du vill ha dokumentation på den pellejönsens idioti så har jag det, massor. Och för alla mina påståenden alltid, i motsats till woo-woos!

    Sen vet jag inte vad det är med er woo-woos, med att ni alltid ska hitta på namn och gruppera andra människor som inte tror på ert trams. Måste ni ha en ”motståndarsida”, så ni kan ta på er offerkoftan och skylla på, att det är så synd om er, vi blir förföljda och mobbade osv? Jag är iofs ateist, men inte med i någon föreningen eller något, jag är en alldeles egen farbror som bara bloggar lite om stolligheter som jag hittar. Jag utgår från sunt förnuft, och det verkar röra upp mycket känslor bland woo-woosen, så något gör jag tydligen rätt!

    Du menar också att du tar avstånd från utnyttjandet av barn då? Bra isåfall.

    Gilla

     1. Hmmm… Tyckte du skrev att du tog semester nu? Det är tydligen 1 annat mycket vanlig woo-wwoagerande, att säga att man inte ska skriva mer, men sen återkommer hela tiden. Vimlar av sådana på forumen…

      Så du ÄR INTE MED i Humanism och Kunskap?

      Tja, tar du inte avstånd från utnyttjandet av barn då?

      Gilla

     2. om du menar barnvaccinationer så lägger jag mig inte i sådana frågor. Inte heller alternativmedicin och dyl. Kan inget om det och intresserar mig inte för det. Jag stödjer H&K:s idé om att plocka tillbaka begreppet Humanism så att vi som kallade oss det före föreningen Humanisternas tid (t.ex. jag som gick Humanistisk linje på gymnasiet, har läst lite Humaniora på högskolan och sett mig själv som en Humanist) kan fortsätta att kalla oss Humanister.

      Gilla

     3. Kan du svara på Så du ÄR INTE MED i Humanism och Kunskap?, bara ja eller nej!

      Nej, jag menar inte vaccinationer.

      Jag bara visar hur du fult använder svartvit argumentation, med ditt

      Så du menar att du också tar avstånd från förföljelser av Andliga utövare?

      Jag har aldrig sagt att jag ”är för” någon som helst förföljelse av någon! Så försök inte klistra på mig det…

      Gilla

 8. Fascninerande. Kul att se att ngn paranormalist vågar sig på att skriva på en blogg de själva inte kan kontrollera.

  Dock är det samma snömos som regurgiterats om och om igen, inget nytt. Och inga svar på raka frågor.

  Du, Camilla, om jag tar ngn av dina kurser, men inte är nöjd, inte har fått det som påstås eller uppnått ngn form av självinsikt (annat än den jag redan har), för jag pengarna tillbaka då? Gäller ångerköpslagen? Kundgaranti? Ångervecka? Som hos de flesta andra professioner?

  Och, som vanligt underliga svamlanden; citat: ”Förmåga till kritisk analys, som du demonstrerar, kan ge fördelar och vara användbar vid både affärsutveckling och forskning. Men den kan också vara destruktiv och irrationell.” slut citat. NEJ. Kritisk analys är aldrig destruktiv. Hur F*N kan den vara det? Att ifrågasätta är det som får mänskligheten att utvecklas. Så om jag hårddrar det, så är ni emot utveckling, om det inte sker på era villkor. Att ifrågasätta er är ju tydligen alltid fel och hemsk. Det jämställs återigen m stasimetoder och annat.

  Vågar inte er bransch utstå en kritisk granskning, från ngn oberoende av båda parter godkänd person/institut? Eller vet ni att ni inte skulle klara en sådan granskning?

  Gilla

    1. Så det finns inget bolag? Intressant… pengarna verkar gå rakt in i egen ficka isf? Eller Institutet kanske har höga lokalkostnader? :D

     Gilla

Kommentera gärna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.