Läs om – läs rätt!

Det är mycket uppskattat och skoj att folk kommenterar här, och särskilt när det är någon med ”motsatt” åsikt så det blir lite diskussion.

MEN, oftast handlar det då inte om själva ”ämnet”/inläggen utan om vad jag/Gesus gör och hur jag gör det. Det är väl också OK på ett sätt, fast det hade varit galet mycket mer intressant om det hade diskuterats ”vad det handlar om”!
woo-woo
Det är då också av någon anledning nästan alltid egenpåhittade saker som folk ”fått för sig” om mig som inte är sant.

Jag vet inte om dom så panikartat bara VILL tro, så dom måste hitta på saker som ”skitar ner” dom som inte tror och ifrågasätter. För att flytta fokus – eller är det bara så enkelt att dom inte har något ”material” att ”komma med”?

Tänkte då för att bl.a försöka slippa onödiga ”diskussioner” och ”tjafs”, bara klargöra några saker.

Ansträng er lite nu att inte bara tolka detta som ”ni” VILL, (gäller då woo-woos såklart) läsa mellan raderna eller något annat, utan läs vad det står helt enkelt.

För att ta det kort:

ALLA får tro på precis vad dom vill!

Jag säger INTE att dom som tror på t.ex påstådda medium är idioter!

Jag säger INTE att dom som tror på det INTE har upplevt saker!

Jag säger INTE att det INTE finns någon ”eftervärld” eller något!

Jag är INTE ute efter att övertyga någon om något, det är upp till var och en att se eller inte se!

Jag säger INTE att jag är ”allvetande” och INTE kan/vill ändra mig. Bara visa mig att jag har fel!

MEN, jag påstår att det finns inte ett enda ”bevis” någonstans någongång för att döda människor kan snacka med enbart vissa utvalda, som även råkar ta betalt för det. Inte heller något påstått medium som visat att dom kan vad dom påstår sig kunna! Däremot finns det hur mycket avslöjade bedragare som helst överallt.

Och detta efter ca 150 års påstådda spöksnackerier och ”forskning” om det. T.o.m dom som startade allt, systrarna Fox, erkände att dom bara hittade på!

Lite braa länkar
Här är några nyttiga länkar med grejer att läsa på om, för att få lite koll på vad det snackas om. För jag har sett/märkt att många inte ens har koll på sådana elementära saker som Barnum-uttalande och att man inte kan bevisa ett negativ t.ex.

Bevisbörda
Konfirmeringsbias
Kognitiv dissonans
Cold reading
Hot reading
Barnumuttalanden
Sömnparalys
Hypnagog hallucination
Falskt minne
Russells tekanna
Den osynliga rosa enhörningen

Antagligen missar jag någon väsentlig, men då får jag lägga till sen… Påminn gärna.

Ser fram emot många långa vettiga snack nu ;-]

Följ Gesus på  Gesus på Facebook Gesus på Twitter Gesus på GooglePlus Gesus på Youtube Gesus på Vimeo Gesus på Dailymotion

11 reaktioner till “Läs om – läs rätt!

 1. Det där med systrarna Fox har ju woo-woos redan ett svar på: Systern som erkände var så alkoholiserad att hon sa vad som helst för att få en sup.
  Om man skulle kunna tala förnuft med en woo-woo så skulle det inte finnas en enda woo kvar.

  Gilla

  1. Ja jag förstår att vissa bara VILL tro osv, och som sagt helt OK, upp till dem.

   Men varför då medverka på olika ”forum” med mera, när dom ändå bara vägrar se och lyssna på andras argument och inte tar åt sig något utan bara tjatar sina mantra.

   Det enda jag kan tänka mig är att dom innerst inne ”vet” att det inte kan vara sant, men försöker överbevisa/lura sig själv att dom har rätt.

   Varför annars bry sig, om man är så säker på sin sak och att dom andra har fel..?

   Men det kvittar vad som sägs och läggs fram som visar bluffen, det hittas på ursäkter och undanflykter hela tiden ja.

   Det är lite som att ge medicin till en död, det tar inte liksom…

   Gilla

 2. Här är ett länktips som jag rekommenderar folk att läsa för att de ska kunna öka förståelsen för varför det finns personer som anser sig stå i förbindelse med andeväsen: http://philosophyandpsychology.com/?p=2266 .

  Artikeln i fråga är en berättande recension av boken The Third Man Factor, skriven av John Geiger.

  Jag citerar ur inledningen till artikeln:

  Have you ever wondered where the archetype of a “guardian angel”, “vision guide”, “helper”, or “Third Man” comes from? Why, in extreme survival situations, is it common for people to report the experience of a “presence” assisting them?

  John Geiger’s book The Third Man Factor is a comprehensive compilation of reports from mountaineers, explorers, sailors, adventurers, divers, and other persons faced with death in extreme survival situations who all report strangely similar accounts of a “presence” helping, comforting, motivating, or advising them, a phenomenon often dubbed the “Third Man Factor” from Ernest Shackleton’s famous report that during his harrowing travels in polar regions “it seemed to me often that we were four not three”.

  Dessa upplevda andeväsen dyker självklart inte upp enbart i livshotande situationer (jfr NDEs, Nära döden-upplevelser). Vissa människor, särskilt sådana som fått sin hjärna primerad (= ”hjärntvättad”) till att tro på magiska under och entiteter bortom den fysiska verkligheten – en primeringsprocess som förmodligen inleddes redan under de tidigaste spädbarnsåren – kan sålunda möta/se/höra/förnimma/känna/uppleva den här sortens ”andliga” (läs: icke-fysiska) entiteter lite när som helst i sina liv.

  En möjlig neurovetenskaplig förklaring till det här fenomenet skulle kunna vara bicameralism. Eller som det står i artikeln: [O]ne of the most promising theories to explain the Third Man is Julian Jaynes’ theory of bicameralism.

  Läs mer om bicameralism genom att klicka på följande länk: http://en.wikipedia.org/wiki/Bicameralism_(psychology) .

  Kolla även in fenomenet rösthörning. Se exempelvis denna artikel, skriven av Svenska Dagbladet-journalisten Agneta Lagercrantz: http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/kropp-och-halsa/rosten-ska-inte-styra-mitt-liv_315028.svd .

  Min egen arbetshypotes är att många inom mediumbranschen i själva verket är rösthörare. Fenomenet rösthörning är alltså inget som måste kopplas ihop med den psykiatriska diagnosen schizofreni. Dock är det vanligt att den som hör röster får för sig att de kommer någonstans ifrån, exempelvis från en andevärld, fastän i stället allting tyder på – i alla fall enligt senare års forskningsrön inom neurovetenskapen – att det rör sig om excitation av nervceller i hjärnans hörselcentra utan att något sensoriskt inflöde till hjärnan via hörselnerven har ägt rum. Vilket egentligen är samma sak som att kalla dessa röster för auditiva hallucinationer.

  Gilla

  1. Intressant forskning. Men själv vill jag väldigt gärna tro att de röster jag ibland fått höra kommer från en annan dimension… Det gör på något vis världen lite vackrare.

   Gilla

   1. Hej Agnes :-]

    Javisst, och där har du väl själva kärnan i det hela (enligt mig) – folk VILL tro, och visst är det så mycket roligare med mera OM det skulle vara så.

    Men, tyvärr är där INGET som ens pekar på det – bara massor som pekar på motsatsen…

    Hör du röster så läs gärna här om tex:

    Hypnopomp hallucination

    Klardrömmande

    Hypnagog hallucination

    Sömnparalys

    Dock då med risk för att det förklarar din röster ;-]

    Gilla

 3. Här är ännu en artikel som kan sprida ljus över hur medium kan vara så övertygade om att de står i kontakt med andevärlden: http://epiphenom.fieldofscience.com/2009/12/what-you-want-god-wants.html

  Låt inte lura er av att den artikeln i första hand handlar om hur bisarrt religiösa människor, i de undersökta fallen befintliga inom kristendomen, har för (o)vana att resonera.

  De ser alltså, väldigt ofta, sina beteenden och livsval – inklusive de beslut de själva fattar – såsom varande mer eller mindre helt i överensstämmelse med Guds önskemål.

  Inte bara att Guds ord är deras lag. Utan snarare att Gud har lärt dessa religiösa kristna att ”känna” inombords vad som är Guds vilja, Guds önskemål osv. Jfr hur varmt religiösa, framför allt inom den pentekostala kyrkan kan lära sig att rabbla stavelser (= fenomen som glossolali/glossolalia och xenoglossi/xenoglossy), vilka helt uppenbart är självinlärda och alls inte kommande från någon Helige Ande som bemäktigat sig dem).

  Här är för övrigt en länk till en blogg, där en expert på tungotal delar med sig av sitt vetande om ämnet: http://skepticalhumanities.com/2012/10/29/channelled-languages-and-similar-phenomena-4-non-historical-fringe-linguistics-13/ (just denna länk går till en av flera artiklar i ämnet; den intresserade kan sedan söka vidare, när hen väl har kommit till bloggen i fråga).

  Men tillbaka nu till mitt huvudtema för detta nya inlägg: De varmt religiösa är alltså övertygade om att deras tänkande i stort som smått, i synnerhet i moralfrågor, genomsyras av gudomligt inflytande, inspiration och guidning.

  Ett annat och mer prosaiskt namn på den sortens övertygelse är självbedrägeri (på engelska self-deception eller self-delusion).

  Nu till det intressanta: Den här sortens vanföreställning kan också sägas genomsyra hur ärliga medium – i den mån sådana finns – uppfattar sin roll i livet, alltså som förmedlare av information och visdomar från ”andra sidan” aka andevärlden, afterlife, Summerland etc.

  Ytterst handlar det om vad som inom psykologin kallas för projektion. Dvs mediumet projicierar sina egna känslor och tankar på något intelligent väsen (= en entitet) som existerar utanför mediumets egen kropp. Den här sortens projektion fungerar oavsett om entiteten i fråga existerar på riktigt eller enbart finns till i mediumets fantasi (som en hallucination eller delusion/vanföreställning).

  Det är därför som projektionerna som regel blir så andefattiga (om uttrycket tillåts) innehållsmässigt sett. Majoriteten av budskapen från andra sidan är vaga, flummiga budskap av typen: ”Hälsa dem som är kvar i den fysiska världen att jag har det bra här på andra sidan.” Eller: ”Ni ska inte vara ledsna eller ha dåligt samvete för att ni inte hann fram till dödsbädden i tid; jag är inte arg på er för det.”

  Min arbetshypotes härvidlag ser ut så här: De allra flesta medium kan höra röster (se mitt förra inlägg från i går här ovanför detta inlägg). Dessa inbillade/hallucinatoriska röster upplevs såsom kommande från Gud själv eller från någon död persons (människo)ande.

  Budskapet/Innehållet i dessa röster är som sagt ofta av banalt slag, vilket indikerar att den på magiska under och på känslor över huvud taget specialiserade högra hjärnhalvan är boven i dramat (för detaljer se förra inlägget, avsnittet om bicameralism). Jfr även termer som intuition och det omedvetna/icke-medvetna.

  Om dessa medium har gjort sin inbillade/hallucinerade andekontakt till en affärsidé, gäller det förstås för dem att prestera även när de inte är i form – ity att folk kräver valuta för pengarna/entréavgiften. Jfr hur mediumet Anders Åkesson förklarade sitt fusk på detta vis (sannolikt för att vinna sympatier från sina anhängare), att han ville ge de närvarande valuta för pengarna. (Kanske kan du, Gesus, hitta det exakta Åkessoncitatet .åt mig? *hoppas*)

  Kanhända finns det dessutom personer som valt att bli medium av enbart bedrägliga skäl. Redan från dag 1 så att säga. Just för att de har förstått att här i den branschen går det att håva in multum med kulor för den som är lite lagom förslagen och slängd i käften. Precis som jag är övertygad om att det finns präster som egentligen har tappat sin gudstro men ändå snickrar ihop ett trospaket på rätt lösa boliner för att kunna rättfärdiga inför sig själva varför de inte gör det enda rätta och hoppar av det rätt hyfsat betalda prästyrket.

  Gilla

  1. Ang. präster: Onekligen är det så men säkerligen också att om man arbetat som präst eller pastor i 20+ år, vad gör man då? Det är inte det lättaste att byta livsbana oavsett om den nuvarande är välbetald eller ej.

   Gilla

Kommentera gärna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.