När avslöjas jultomten?

Visst är det gulligt och roligt när ”vi” lurar våra barn att jultomten är på riktigt, dom tycker ju det är såååå roligt..! Men är det verkligen så, är det egentligen inte VI som lurar dom som tycker det är sååå roligt, och att dom går på det?

Men när slutar barnen tro på tomten, eller rättare sagt när förstår dom att dom bara blivit lurade?

När avslöjas Tomten?Det bör väl vara när dom får upp ögonen för att hela grejen bara är bluff och skojeri och att inget visar på att han skulle finnas, utan tvärtom.

Tar man bort det med den utklädde tomten som kommer på julafton och att folk med auktoritet (tex föräldrar) ljuger om att han/det är på riktigt, så räcker det för att t.o.m barn ska förstå att han inte finns.

Det är väl så enkelt som lite sunt förnuft eller hur. Man får berättat att det är bluff, väger det mot vilka ”evidens” det finns för att han skulle finnas ändå, och kommer fram till att man blivit lurad men inte kommer vara det mer…

Varför är det inte samma med alla andra tokigheter som folk tror på?

T.ex allt annat som det inte finns några tecken på finns eller skulle vara på riktigt. Gudar, snackande spöken, fjärrsyn och healing med mera, med mera..!

Enkel matematik egentligen väl. Man får veta att det inte är sant/på riktigt och inget visar/pekar på att det är sant/finns, absolut inget, tvärtom allt pekar på motsatsen. Och sen drar man enkla förnuftiga slutsatser efter det.

Men av någon anledning ”hjälper” det inte att säga att det bara är bluff och visa argumenten/”bevisen”, svart på vitt för det. Många bryr sig nog inte särskilt, och visst är det roligare om det ÄR sant/på riktigt. För andra handlar det nog inte bara om att tro, utan om att ha något att tro på och tvunget vilja tro. Kanske tillhöra en ”grupp” med andra som tror på samma. Och då kvittar det nog vad man visar upp för ”bevis”.

Avslöjad – inga problem
Ta t.ex Anders Åkesson som ändå jobbar på för fullt med kurser och annat trots att han blivit den mest avslöjade bedragaren i Sverige! Eller varför inte Colin Fry, som med någon löjlig undanflykt ändå kör på och har folk som kastar sina pengar på honom..?

Tänk om folk bara hade kunnat vara lika förnuftiga med allt annat hittepå som dom är med jultomten. Men som sagt, i många fall handlar det nog om att VILJA tro mer än om det dom tror på är sant/på riktigt.

Jag har inte upplevt några barn som har mått dåligt av att få reda på sanningen om tomten heller, tvärtom känner dom sig nog lite smartare…

Följ Gesus på  Gesus på Facebook Gesus på Twitter Gesus på GooglePlus Gesus på Youtube Gesus på Vimeo Gesus på Dailymotion
Annonser

13 reaktioner på ”När avslöjas jultomten?

 1. Jag har upplevt ett barn som mått väldigt dåligt av att möta jultomten. Julen 2011 var flickan drygt ett år och tio månader gammal.

  Tomten kom och spelade upp en stor show för flickan och greppade tag i henne och dansade med henne. Han visste förstås vad hon hette och sade hennes namn gång på gång.

  Flickan var näst intill vettskrämd. Följande natt drabbades hon av night terror (nattskräck), vilket höll i sig flera dygn. Mamman till barnet var alldeles förtvivlad.

  Julen 2012 kom förmodligen flickebarnet, nu två år och tio månader gammal, ihåg tomtetraumat från året innan. I alla fall så valde hon att sitta allra längst bort i rummet sett från tomten. Jultomten uppträdde, vis av skadan, betydligt lugnare julen 2012. Men flickans julklappar måste mamman hämta borta hos tomten. Flickan vägrade att närma sig den maskförsedda tomten.

  Först när tomten likt en gång Elvis hade ”lämnat byggnaden”, vågade flickan slappna av. Då kastade hon sig med liv och lust över julklapparna.

  Är detta en slump att flickan reagerade på detta vis julen 2011 och julen 2012?

  Det tror inte jag.

  PS Även hundar kan känna skräck inför eller bli förbannade på jultomten. Nyligen läste jag om en hund som hoppade upp och slet av jultomten hans tomtemask. Det tycker jag att hunden gjorde helt rätt i. Finge jag råda, skulle denna hund få en medalj för sin strävan att debunka jultomten. DS

  Gilla

  1. Ja det är nog ganska vanligt att dom blir skrämda av honom istället. Men undrar hur många som då berättar att han inte är på riktigt och inget att vara rädd för, eller bara kör på igen nästa jul..?

   Jag kommer ihåg dom läskiga tomtemaskerna som fanns förr när man själv var liten knodd. Dom hade passat i vilken skräckfilm som helst… Men man fick ju grejer, så det var bara att ”man up” :-]

   Gilla

 2. Jultomten är ju för många barn förknippade med att det är just han som kommer med julklapparna till just dom.Barnets tindrande ögon vad som ska bli till den.

  Efter några år kan ju barnet plötsligt,lite tyst viska
  -Ja tycker jultomten liknar farfar
  -Va tycker du det :)
  Barnet börja upptäcka och förstå att jultomten nog inte finns på riktigt.Men en liten tyst överenskommelse kan nog ske bara för spänningens skull av vad som finns i säcken några år till.

  Tills en dag barnet säger
  -Jag behöver inte leka mer,vi hoppar tomten

  Gilla

   1. En klassiker man fått höra av sina egna barn är ; – Om det är tomten som kommer med julklapparna varför står det att det är från mamma resp pappa på vissa paket ..Och varför luktar tomten likadant som pappa , och varför skall det alltid köpas en tidning efter Kalle Anka på julafton ?

    Gilla

 3. Någonstans förändras ändå kärnan till påstådda medium med tiden.Vi är inne i en tid av förändring.
  När det gäller Colin Fry,så har ju Jane Lyzell skickat ut alla blodhundar i stallet för att tysta hans fusk.Hon var ju själv inte närvarande vid tidpunkten och det var långt tillbaka i tiden i ett annat land som en del av orsak till att det inte väger så tungt..Han är ju Hennes stora Mentor,som har lärt henne väldigt mycket av det hon kan,kan ibland hitta en get.

  När det gäller Anders Åkesson som hon var djupt involverad med så blev det ju självklart väldigt svårt för Jane Lyzell.
  Vad kunde hon välja i den situation som uppstod?

  Gilla

 4. Visst,hon tjänade ju på bägge två :)Men fick så klart göra avkall på den ene,för att inte själv framstå som jultomten.

  Gilla

 5. @Gesus: Jag har ett förslag till dig. Har du lust att skapa en bloggartikel med, förslagsvis, rubriken: ”Woo-woo i teori och praktik”?

  Poängen med detta är att sedan kan vi som följer dig i ditt bloggande komma med egna länktips, vilka vi kan tipsa om i bloggartikelns kommentarsfält. I min mejlbox hamnar dagligen en rad nyhetsbrev som påvisar religionsbaserad bullskit i parti och minut. Om fuskande, bluffande företrädare för det yviga begreppet New Age med mera.

  Bara som ett exempel: Jag skulle i kommentarsfältet till en sådan bloggartikel (skapad av dig) kunna lägga in detta länktips: http://www.knoxnews.com/news/2013/jan/07/faith-healer-sought-medical-care-while-against/ .

  I den artikeln kan man läsa om en healer som rådde en mamma till en cancersjuk dotter att avstå från läkarvård för dotterns räkning och i stället förlita sig på att bedja till Herren Jesus om hjälp och sjukdomsbot.

  Inte fan hjälpte det. Flickan avled. *Kan inte precis påstå att jag är överraskad däröver.*

  Men det kanske mest intressanta är, anser jag, att när sedermera healern själv några år senare drabbades av cancer, då var det sjukhusvård och medicinering efter konstens alla regler som gällde för honom.

  Jag tycker att han i konsekvensens namn väl kunde ha satsat på böner till Herren Jesus även i det egna fallet. Man har ju anledning att undra varför hans innerliga religiösa tro sviktade just då, så att han hellre föredrog konventionell läkarvård framför böner och hallelujarop.

  Att sedan inte heller hans liv stod att rädda, trots sjukhusvården och de olika cancerbehandlingarna, är inte ägnat att förvåna. Cancersjukdomar har en hög dödlighet.

  Det enda som förvånar mig är varför Herren Jesus svek sin devote anhängare på detta vis. Även om healern inte bad till Jesus, kunde väl Jesus ha förbarmat sig över honom.

  Tycker jag, alltså. Fast jag är ju å andra sidan hållen av de kristna för att vara en av Satans handgångna mannar. Med framtiden i Helvetet redan väl utstakad.

  Hur som helst, jag skulle kunna fylla på med olika länktips i en sådan bloggartikels kommentarsfält så mycket jag hinner och orkar. Och förhoppningsvis skulle också andra av dina följare kunna bidraga med sina länktips. Och varför inte du själv också, Gesus?

  Gilla

 6. Det är märkligt att påstådda healer och medium tar kraft från den redan hårt överbelastade sjukvården.Dom har ju som dom påstår egen kraft att göra andra friska.Då kan ju dom andra göra det tillbaka till dom,dom som också har den där ”lilla” extra kraften, kan man tycka.

  Gilla

Kommentera gärna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.