Fråga Jane – sömnparalys

Eller, Fråga Jane – spökväckning del 2.

Efter förra Fråga Jane, (Fråga Jane – spökväckning) Jane Lyzells alternativa frågespalt här, har det kommit till mer fantastiska påstående om det ämnet/frågan. Och Jane t.o.m tar upp något som finns i verkligheten, sömnparalys. Tja, efter en fråga om det iofs, och hon har ingen riktig koll på vad det är, men ändå.

Jag var visst lite snabb där, det kom mer i tråden. Jag tog antagligen för givet att den skulle stängas ner – som det ALLTID görs där när det kommer det minsta lilla fråga på hittepået som dom inte klarar att svara på…

”Anden behöver vila från hjärnan – som anden styr…”
Jane Lyzell kommer med några häpnadsväckande (läs, tokstolliga) påståenden (som alltid) om medvetandet och hjärnan när vi sover. Allas medvetandet lämnar hjärnan och kroppen under sömnen och flyger till andevärlden – detta för att vi ska orka vara människa..!

Tja, läs själv…

Spiritualism i fokus
En på forumet i tråden skriver/frågar om det inte kan vara en sömnparalys som är orsaken till detta.

Jane Lyzell svarar
”Nää , en sömnparalys är när medvetandet vaknar före den är helt o fullt i den fysiska kroppen – då du är på väg tillbaks efter sömn till din fysiska kropp och då är du oförmögen röra din fysiska kropp- där av paralys.”

Följdfråga
”va, menar du att medvetandet inte är i kroppen när man sover?”

Jane Lyzell upplyser
”nää det ligger utanför i ande världen– kopplat till kroppen med det vi kallar för silvertråden. medvetandet(anden) behöver vila från hjärnan

Följdfråga
”du menar att allas medvetande är ute i andevärlden när de sover? och att medvetandet är utanför hjärnan då också?”

Jane Lyzell svarar
”Ja olika länge men allas andar är där för att orka vara människa- ja absolut är medvetandet utanför hjärnan – medvetandet är så mycket mer- hjärnan är endast en motor som anden styr

Följdkommentar
”jag tycker du svamlar, har du några som helst källor på detta?”

Jane Lyzell ”svarar”
”Källan är andevärlden och spiritualismen Tyvärr har inte vetenskapen kommit ikapp ännu!”

Följdfråga
”vad menar du med andevärlden och spiritualismen att andarna talat om det?”

Jane Lyzell ”svarar”
”om du är ute efter en dator länk så finns det nog ingen- du får nöja dig med mitt svar! antingen tror du på det eller så tror du inte – valet är ditt!”

Följdfråga
”så det är bara något du säger?”

Det slutar med att det påpekas att Jane har fel om sömnparalys, och att Jane Lyzell då länkar till Wikipedia – där det går att läsa att Jane HAR FEL!

ALDRIG belägg
Jane har lite svårt att lämna källor på detta – även när hon antagligen anser sig lämna källor, ”andevärlden”. Men man undrar ju liksom HUR, andevärlden har gett henne denna information? Och spiritualismen, som källa – hur menar hon där..?

Noll koll = noll tolerans
Och jepp – jag var inte helt ute och reste med att tro att tråden stängts. Flat Ulans, som undrade har nu blivit avstängd, och en ny ”skeptiker förbjudet- tråd har startats, som säger, igen, att det är nolltolerans som gäller. Fantastiskt, lite frågor är allt som krävs – Jane förnekar sig aldrig.

Fråga Gesus ;-]
För att balansera upp stolligheterna kan jag ju passa på att upplysa hur det verkligen ligger till med lite om sömnparalys, Sleep Paralysis, och upplevelserna av det.

Old hag syndrome

The old hag syndrome
Detta fenomen är känt runt om i hela världen under olika namn, t.ex i Sverige, Mara, Thailand, Phi Am och på engelska Old hag syndrome.

Och igen, det är ett av dom vanligaste orsakerna till upplevelser som folk tror är spöken, aliens obductions, UKU:er, ”astralresor” och annat – sådant man förr trodde var t.ex häxor och vad det innebar med det.

Och det är inte så konstigt, för det är läskigt värre och mycket ”verkligt” när man råkar ut för det – jag vet! Det är både ljud, syner och ”fysisk kontakt”…

Jag är t.o.m säker på att detta är orsaken till upplevelserna som Camilla Elfving fd Perssons tror är sexuella möten med spöken och/eller aliens som hon skriver om – och Torbjörn Sasserssons inbillade ”astral”- och utanförkroppenresor.

Kort verklighetsinfo!
Sömnparalys eller sömnförlamning är ett förlamande tillstånd som kan uppkomma när man håller på att somna eller vakna. Under REM-sömnen stänger hjärnan av de flesta av kroppens viljestyrda muskler för att man inte ska röra sig när man drömmer. Vid sömnparalys stängs muskelkontrollen av för tidigt eller slås på för sent så att man inte kan röra sig trots att man är vaken.

Hypnagoga hallucinationer är hallucinationer som uppkommer i samband med insomnandet och är ofta visuella och/eller audiovisuella, men det förekommer även dofter eller känningar etc.

Det är ett fenomen som skiljer sig från drömmar i den meningen att man är vaken och medveten om detta.

Hallucinationen kan bestå i att en varelse rör sig i rummet eller är vid sängen och betraktar en själv, samtidigt som man inte kan se dem eller röra sig.

Läs även om – klardrömmande och Hypnopomp hallucination för mer/fler förklaringar till olika upplevelser som oftast tas för spöken, för att man inte vet vad det är egentligen.

Men om man då bara tvunget VILL tro spöken istället, så…
… är detta då när ens medvetande varit ute och flugit i andevärlden (var nu det är?), med en silvertråd fäst till kroppen som ankare – för att vila anden, så man orkar vara människa. Anden som styr hjärnan som bara är en motor, och detta har inte vetenskapen ”kommit ifatt” än.

Vetenskapen nej, ”dom” har väl ingen koll. men Jane lyzell, hon, hon vet minsann! Och det har hon fått veta från/genom andevärlden och spiritualismen – och det ska vi lita på hennes ord på..!

Det är inte utan att man blir lite orolig för Jane Lyzell. Och driver verkligen denna kvinna en ”kursgård”, OCH har folk som kommer på hennes kurser och betalar för det med mera..?

Jag skulle INTE bli galet förvånad om en viss bbnewsab här – har lite att säga om detta ;-]

Följ Gesus på  Gesus på Facebook Gesus på Twitter Gesus på GooglePlus Gesus på Youtube Gesus på Vimeo Gesus på Dailymotion

4 reaktioner till “Fråga Jane – sömnparalys

 1. Jösses, Gesus! Hur kunde du känna på dig, att jag skulle tycka till om detta inlägg.

  Jag inleder med att säga, att jag tycker att Gesus förklarar detta med sömnförlamning/sömnparalys rätt bra.

  Sömnförlamning är sålunda blott ett i raden av tillstånd som kan drabba folk som i sin hjärna saknar en knivskarp gräns mellan sömn och vakenhet. Ju luddigare/otydligare denna gräns är, desto fler typer av parasomnier brukar man få uppleva.

  Här är två länktips som innehåller massor av intressant information om parasomnier:

  1) http://www.sleepeval.com/parasomnias.htm

  2) http://www.assap.ac.uk/newsite/articles/Near%20sleep%20experiences.html

  Ett bra citat att utgå ifrån hämtar jag från länktips nr 1: Parasomnias are a heterogeneous group of sleep disorders that are not strictly speaking abnormalities or dysfunctions of the processes underlying sleep-wake states

  Detta citat ska/bör av allt att döma tolkas som så, att vissa parasomnier beror på abnormaliteter eller dysfunktioner i de processer i hjärnan som hör till det sovande respektive vakna tillståndet. Allt medan andra parasomnier gör sitt avstamp från helt normala processer som hör sömnen till – typ att ha hemska mardrömmar eller drömmar med sexuellt innehåll.

  Just sexuella fantasier samt fara/rädsla är för övrigt två basemotioner som verkar vara inprogrammerade i vår mänskliga hjärna. Såväl sexuella fantasier som rädsla/fara processas/informationsbearbetas i de evolutionsbiologiskt äldsta delarna av hjärnan – typ hypothalamus, amygdala och det limbiska systemet; för detaljer se: http://nervsystemet.se/nsd/structure_813 .

  Abnorm och dysfunktionell blir parasomnin om exempelvis en dröm innehållande sexuella fantasier levs ut så att den sovande/drömmande våldför sig på en vuxen partner eller rent av på sina egna, eller andras, barn. Eller när en dröm med farligt/skräckinjagande/ångestframkallande innehåll levs ut på så vis, att den sovande, fortfarande i icke-vaket (= icke fullt medvetet) tillstånd, stryper eller skjuter sin sängpartner till döds.

  Just därför (= för att förhindra sådana här tragiska händelser) har evolutionen ombesörjt att normaltillståndet ska vara som så, att när en person befinner sig i en drömsömnsfas är den tvärstrimmiga muskulaturen (”skelettmuskulaturen”) avstängd (= förlamad = i läge OFF). Men som sagt: Hos vissa människor är denna skyddsmekanism störd. De saknar sålunda en skarp gräns mellan sömn/dröm och vakenhet, innebärande att dessa båda tillstånd kan inträffa samtidigt, vilket egentligen borde vara en omöjlighet. ALLTSÅ: Man kan vara vaken samtidigt som hjärnan emitterar elektriska vågor som är typiska för REM-sömn. (Enligt artikeltips nr 1 ovan är det ca sex procent av befolkningen i västvärlden som får uppleva sömnparalys. Och enligt samma artikel leder exempelvis ångestdämpande och antidepressiva medicinering till ökad risk för sömnförlamning.)

  En annan vanlig parasomni är somnambulism/sömngång. I det somnambula tillståndet klarar man av att utföra vardagliga rutinaktiviteter såsom att prata (vanligen strunt/goja), knulla/runka, äta mat, klä på sig, lämna bostaden (förhoppningsvis via ytterdörren, att ta fönstervägen är riskabelt), promenera till skolan eller arbetsplatsen, sätta sig i bilen för att köra en sväng (kanske till ICA-butiken där man brukar handla) etc. Man kan säga att man lever ut sina drömmar med kroppens autopilot påkopplad. Dvs man blir och beter sig som en zombie.

  Detta zombieliknande tillstånd märks kanske allra tydligast i de parasomnifall som innefattar att stiga upp ur sängen och bege sig ut i köket för att äta. Då vill det till att livsmedlen i kylskåpet står på sina vanliga platser, annars föreligger risk att den sovande parasomnikern tar ett smörpaket (om smöret har fått byta plats med osten) för en ost och med hjälp av en osthyvel eller kniv skär tjocka skivor av smör i ”tron” att det är ostskivor, vilka sedan ska läggas på en smörgås eller dylikt.

  I artikeltips nr 2 kan man läsa mer om olika typer/varianter av nära sömn-upplevelser. Bland annat finns det i den översiktsartikeln ett intressant avsnitt om hur man från full vakenhet snabbt kan gå in i ett drömtillstånd kallat MWR (= Microsleep With REM). Dvs vakendrömmande (jfr absorptionstillstånd då fantasier kan upplevas som fullt verkliga). Många spök- och UFO-observationer torde kunna tillskrivas just MWR (eller absorptionstillstånd). Personer med hypersensitive personality (HSP) verkar ha lättare för MWR och absorptionstillstånd (det sistnämnda innebär att man har en benägenhet att glömma bort både tid och rum därför att man fokuserar sin hobby/”arbetsuppgift” till hundra procent).

  Nu över till Janes tankar om att medvetandet lämnar kroppen medan vi sover. Hon skriver bland annat så här: ”[Medvetandet] ligger utanför [hjärnan,] i ande världen- kopplat till kroppen med det vi kallar för silvertråden.medvetandet(anden) behöver vila från hjärnan.”

  Detta synsätt strider mot i princip allting som dagens hjärnforskare har kommit fram till. Visserligen finns det de som lanserat och öppnat för tankar om ett non-local consciousness (= medvetande som kan överleva kroppens död) – som till exempel Stuart Hameroff, Roger Penrose, Rupert Sheldrake, Deepak Chopra och Robert Lanza – men samtidigt finns det gott om andra forskare (som till exempel Victor Stenger, David Chalmers och Max Tegmark), vilka framför STARKA argument till varför detta med Quantum Mind/Consciousness inte torde vara annat än önsketänkande och ren bullskit i vetenskaplig bemärkelse.

  Här följer tre citat från denna artikel: http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_mind :

  1) Physicist Victor Stenger characterized quantum consciousness as a ”myth” having ”no scientific basis” that ”should take its place along with gods, unicorns and dragons.” (Läs professor Stengers kritiska artikel in extenso här: http://www.colorado.edu/philosophy/vstenger/Quantum/QuantumConsciousness.pdf .

  2) The philosopher David Chalmers has argued against quantum consciousness. He has discussed how quantum mechanics may relate to dualistic consciousness. Indeed, Chalmers is skeptical of the ability of any new physics to resolve the hard problem of consciousness. Se till exempel denna artikel: http://consc.net/papers/nature.pdf

  3) Och slutligen det kanske allra starkaste argumentet mot non-local consciousness: The main argument against the quantum mind proposition is that quantum states in the brain would decohere before they reached a spatial or temporal scale at which they could be useful for neural processing. This argument was elaborated by the physicist, Max Tegmark. Based on his calculations, Tegmark concluded that quantum systems in the brain decohere quickly and cannot control brain function. Se till exempel denna artikel: http://arxiv.org/abs/quant-ph/9907009 .

  Notera gärna att anhängarna av non-local consciousness (a.k.a Quantum Mind/Consciousness) har haft 15-25 år på sig att stärka och vässa sina argument, men såvitt jag kan bedöma har de inte tillfört några nya sådana utan de drar alltså blott sina gamla argument ett varv till. Att en vetenskaplig hypotes inte gör några (som helst) framsteg under så lång tid brukar regelmässigt vara ett tecken på att hypotesen grundar sig på pseudovetenskap. (Jfr med hur anhängarna av homeopatin har haft långt mer än 200 år på sig att åstadkomma tunga bevis på att homeopatin fungerar bättre än placebo, dock utan att lyckas.)

  Tillbaka till Jane Lyzell. OM hon mot förmodan skulle ha rätt i att vårt mänskliga medvetande under sömnen lämnar kroppen (något som dock ingen välutbildad förespråkare av non-local consciousness-hypotesen har föreslagit såvitt jag känner till), vill jag fråga henne följande:

  1) Hur ska begreppet ”ande” definieras? Har inte allt levande en ”ande” eller gäller det enbart för människor?

  2) Även djur sover och drömmer som bekant, i synnerhet däggdjur. Se till exempel detta dråpliga videoklipp: https://www.youtube.com/watch?v=BMKr-Wf2qK8 . Lämnar anden/medvetandet även sovande djurs kroppar?

  3) Hur ska man förklara parasomnier av det slag som jag har beskrivit här ovanför i detta inlägg? Exempelvis: Vem/Vad är det som talar i sömnen, om anden/medvetandet inte finns på plats i kroppen? Eller: Hur kan en parasomniker gå, cykla eller rent av köra bil, ifall anden/medvetandet befinner sig i andevärlden? Är inte detta exempel på ett slags medvetandetillstånd, åtminstone delvis, dvs ett partiellt sådant?

  4) Innebär inte det som jag skriver i pkt 3, att man de facto har tillgång till ett medvetande, låt vara inte fullt ut, men i alla fall delvis? Innebär inte ditt synsätt, Jane Lyzell, att medvetandet finns fullt ut antingen i hjärnan eller fullt ut i andevärlden? Dvs din hypotes omöjliggör ”mellanlägen” i form av ett partiellt medvetande, vilket alltså skulle kunna förklara exemplen i pkt 3?

  5) Om du menar att medvetandet/anden kan så att säga kila fram och tillbaka mellan de båda ”ändstationerna” (= andevärlden respektive hjärnan) med hjälp av den där ”silvertråden” du omnämner, vänligen förklara då varför medvetandet/anden har så svårt att passa tiderna i samband med uppvaknandet, att folk drabbas av sömnparalys och hallucinationer? Och hur ska man förklara hallucinationer i anslutning till insomnandet? Beror de på att medvetandet/anden är för het på gröten och beger sig av lite för tidigt till andevärlden? Alltså lite av en tjuvstart.

  Jag skulle kunna anföra massor av ytterligare frågor till Jane Lyzell, men jag stannar vid dessa fem, eftersom jag inte räknar med att Jane ska försöka besvara mina undringar/frågor.Men kanske någon annan woowoo har förklaringar/svar att komma med? *hoppas*

  Gilla

  1. Javisst min intuition sa att det skulle komma en liten kort kommentar på detta ämne…

   Ibland blir jag nästan rädd för mig själv och vad jag kan/gör – det började redan när jag var liten, men jag förträngde det i många år, till jag råkade ut för en olycka ;-]

   Gilla

 2. Ja, till och med din föraning, Gesus, att jag för en gångs skull skulle skriva en osedvanligt kort kommentar slog ju in. Helt otroligt!

  FDETDA: Det där med silvertråden är intressant. I Predikaren i GT kap 12, verserna 6 och 7, kan man läsa följande: 6 innan silvertråden brister och den gyllene skålen slås sönder,
  innan krukan vid källan krossas och brunnshjulet slås itu vid brunnen; 7 då stoftet vänder åter till den jord det kommit ifrån och anden vänder åter till Gud som gav den.

  Tanken om en silvertråd, som håller fast anden/själen vid den fysiska kroppen, har som så mycket annat inom New Age och woowoo-ismen gamla och bibliska anor. Silvertrådar hör alltså till religiöst IBS 1-tänkande.

  FDETDA en gång till: Kolla in vad som står att läsa i denna länk: http://sv.wikipedia.org/wiki/Claustrum .

  Där kan man läsa om murkärnan/claustrum, som av många hjärnforskare anses spela en viktig roll för vårt medvetande.

  Claustrum är belägen i hjärnans vita substans mellan insulabarken och putamen (skalkärnan). Vilken funktion claustrum har är föremål för lärda forskares spekulationer. Klart är att claustrum står i omfattande tur-och-retur-förbindelse med de primära känsel-, syn- och hörselbarkområdena. Denna funktion som en sorts relästation mellan hjärnbarken och inkommande information till hjärnan från sinnesorganen (såsom ögon, öron, känsel-, smak- och luktorgan med mera) indikerar, att claustrum kan ha med vårt medvetande att göra.

  Kända hjärnforskare som Christof Koch och Francis Crick (= samme Crick som tillsammans med James Watson upptäckte dna:s dubbelspiral-konstruktion) hör till dem som har fördjupat sig i claustrums eventuella betydelse för vårt medvetande.

  Det råder bland hjärnforskare stor konsensus om att medvetandet hör hemma i hjärnan och därtill har uppkommit/uppstått i hjärnan. Evolutionsbiologiskt innebär medvetandet en stor överlevnadsfördel, eftersom medvetandet möjliggör självreflektion samt ökad förståelse för vilka effekter ett fattat beslut kommer att få (= ökad kausal insikt, dvs ökad förståelse för vad som är orsak respektive verkan, något som alltså ökar överlevnadschanserna jämfört med om man bara går/agerar på reflexer/instinkter).

  Vad som skiljer den mänskliga hjärnan från (dägg)djurens synes framför allt vara, att vi människor med tiden utvecklade ett mer eller mindre komplett IBS 2. Icke däggdjur får i allmänhet nöja sig med IBS 1 (med undantag för vissa fåglar, typ papegojor och kråkfåglar).

  Många – kanske rent av alla – däggdjur har mer eller mindre långt gångna förstadier till fungerande IBS 2-informationsbearbetningssystem och måste därför rimligen tillskrivas ett medvetande som påminner åtminstone delvis om det mänskliga dito.

  Jfr även begrepp som reptilhjärnan; se till exempel: http://sv.wikipedia.org/wiki/Reptilhj%C3%A4rnan . Reptilhjärnans funktioner kan sägas höra till IBS 1 på så vis, att dessa funktioner i hög grad beror på så kallade reflexer eller instinkter och att dessa instinkter närmast kan liknas vid ett rudimentärt medvetande (så kallat protomedvetande). Med protomedvetande avses att reptilhjärnan kan beordra/utföra handlingar utan att till fullo inse vad nyttan/poängen med den sortens handlingar kan tänkas vara.

  Jag tycker att allt det här indikerar, att medvetandet hör hemma INUTI hjärnan. Och att när hjärnan dör, så försvinner också medvetandet. Den som anammar detta synsätt och dessutom låter informationen processas av IBS 2 kan knappast komma till någon annan slutsats. Tyvärr är woowoos ökända för att underutnyttja sitt IBS 2 för att i stället satsa på sitt IBS 1, dvs det intuitiva och på känslor baserade magiska/religiösa tänkandet. Inte konstigt, alltså, att woowoos får för sig att medvetandet kan överleva kroppens och hjärnans död.

  Gilla

 3. Jag erhöll nyligen ett intressant mejl med funderingar kring detta med den mänskliga själen (soul) a.k.a medvetandet (consciousness).

  Jag citerar ur avsändarens mejl:

  ”Vid medvetandets utträde ur kroppen rapporterar människor med NDE-upplevelser ofta om ett starkt ringande ljud i anslutning därtill.” SLUT CITAT.

  Låt mig nu spekulera lite utifrån detta. Syftet är att bättre försöka kunna förstå hur (pseudo)religiösa woowoos kan tänkas resonera kring detta med själ, medvetande och Kosmiska Intelligenser.

  Ett ringande ljud kan onomatopoetiskt lätt liknas vid ett surrande R-ljud. Jfr när barn leker att det ringer i telefonen. Då kan de säga: R-r-r-r-r-r-r-r (genom att låta främre delen av tungan i munnen vibrera).

  Därifrån vidare till nästa spekulativa tanke: Kanske är därför som vi har gudanamnen Ra eller Re i den fornegyptiska mytologin. Ra/Re är som bekant den egyptiska solgudens namn.

  Från solgud är steget alls inte långt till en gudom som förmedlar ljus. Tänk om det är medvetandets ljus som avses?

  På sanskrit heter medvetandet – dvs medvetandets ljus – Rig. Än en gång ser vi alltså det där R-ljudet i gudanamnet. Rig förekommer för övrigt också i den nordiska mytologin. Som alternativt namn på asaguden Heimdall.. Han hade i uppdrag att vakta Bifrost, regnbågens bro, som sträckte sig från vår värld till gudarnas boning.

  Låt mig nu spekulera vidare ett snäpp till: Regnbågens bro, som leder till gud(arna)s boning, kan eventuellt liknas vid den där silvertråden som Jane Lyzell skriver om.

  Denna silvertråd som alltså har som sin uppgift att binda fast själen/medvetandet vid den jordiska kroppen. Jfr hur man håller en gasfylls ballong i ett snöre, annars flyger den till väders och lämnar dig.

  Själen – a.k.a. medvetandet – är sålunda fängslad vid/i kroppen. Enligt woowoos.

  Om silvertråden skulle brista när själen – läs: det vid kroppen fastbundna medvetandet – är ute på sina eskapader/utflykter till Skaparen/Gud/Kosmiska Intelligensen, innebär det rimligen, att man dör under sömnen. Eller medan man befinner sig i ett transtillstånd (innebärande förändrat medvetandetillstånd eller altered state of consciousness), då ju själen/medvetandet också är ute på vift (jfr schamanism).

  Det är förmodligen därför som man enligt woowoos inte får störa något medium som befinner sig i trans, ty då kan hens silvertråd brista, varvid hen naturligtvis dör knall och fall. Och det vore ju inte så kul för publiken.

  Med andra ord: Mina spekulationer tycks leda fram till synsättet att woowooistisk (pseudo)religion nog i mångt och mycket handlar om det vid materien (kroppen) bundna medvetandet, alltså den fängslade själen.

  Detta synsätt återfinns inte bara i österländska religioner utan även abrahamitiska sådana. För att inte tala om den fornegyptiska gudaläran och mytologin. Som jag vill mena att Bibeln i sin tur bygger på.

  Om man då, som jag, är av åsikten att religion är vidskepelse, bör man kunna dra slutsatsen, att i så fall är även tron på den där silvertråden sannolikt vidskepelse (superstition). Eller med min egen terminologi: Bullskit.

  Det skulle vara intressant att få höra någon woowoo kommentera dessa spekulativa tankegångar jag lägger fram i denna nya kommentar.

  Gilla

Kommentera gärna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.