Tio i topp – påstådda medium i Sverige IX

Så mycket woo, så lite tid – jag kom ifrån min Gesusgransking ;-] igen, men det dyker ju upp sååå många sidospår att kika på…

Alternativ bild

Back to bissniss
Varför inte kika på Jane Lyzell, hennes man Joel Strandberg (om han nu är det eller hur det är med det?) och deras spiritualistiska kursgård eller vad det kallas, Ramsbergsgården – eftersom Jane varit så i ropet både här och där på sistone.

Jane Lyzell som har sitt diktatoriska spritiualism-iFokus, som reklamplats för sitt hittepå och just sin woo-woogård. Forumet där hon har nolltolerans mot sunt förnuft och frågor.

I kvalet
Ska Jane, hennes gubbe och deras gård ta sig vidare in på tio i topp-listan? Dom/den är väl en av bara tre av den sorten i Sverige, tillsammans med Terry Evans och Anders Åkessons? Så det borde ju ramla in lite deg…

Fler seriösa skojare
Förutom dom tre gårdarna, så är det väl Vendela Cederholm och Lottie Wahlin som har något liknande i storlek, Akademin, eller som dom så fiiint också kallar det, ”Academy for Inner Potential” – fast ingen gård då, utan ”i stan”. Där kör Vendela och Lottie på stort med kurser (what else!), utbildningar, seanser med mera av standardwooet + har flera flera påstådda medium, ca 25 st som jobbar för dom.

Vendela Cederholm har t.o.m telefonlinjer (Vendelas Telefonbyrå) med över tio påstådda medium som sitter och hittar på grejer mot betalning, 20 kr per minut – oj oj oj, här snackar vi riktigt seriöst lurendrejeri…

Och visst är det underligt, bara här hos Vendela och Lottie är där typ 40 påstådda medium som jobbar – ändå inte ett enda litet mord löst, eller en enda försvunnen person hittad..!

Häxjakten och allt det andra hittepået
Ganska säker på att Jane och hennes lilla ”fanclub” kommer gå i taket och påstå detta vara häxjakt, mobbing kränkning med mera, med mera – ni vet, det vanliga offerkoftetramset. Ja ni såg ju Camilla Elfving fd Persson och hennes woo-woofans förvrängningar av det.

Jag har inte sett någon annan professionell woo-woo som är så hela tiden ute och beklagar sig för att folk inte tror på hennes hittepå, och med en så stor offerkofta som just Jane Lyzell. Hon får t.o.m den fege storbedragaren Terry Evans att verka nästan sansad med sina lögner. För Jane anser att bara ställa en fråga på hennes forum – det är häxjakt..!

Alla mot Jane…
Jane Lyzell har ju alla emot sig enligt henne själv, även dom flesta i hennes egen skojeribransch – dom är avundsjuka på henne och hennes gård säger hon. Hon har t.o.m som hon skriver, blivit häxjaktad av kristna som står utanför deras Ramsbergsgården och talar i tungor. (det hade jag lätt velat, och t.o.m betalt för att se och höra)

Men som Jane bär sig åt och behandlar folk så kan man kanske citera, ”Karma bitch”, som någon sa i någon film väl..? Och Karma, det tror ”dom” väl på – och som Jane själv säger bl.a, ”som sagt det man ger ut får man tillbaks!”. Tja, hur är det nu med dessa bett i egna rumpan hela tiden..!

Jane är ju ”känd” för sin fantastiska nivå på olika forum och i ”diskussioner”, och sina galet stolliga uttalande här och där – som hon sen får fnatt på om någon ifrågasätter. Som t.ex hennes ökända, att delfiner och valar lagar jordskorpan med sång i olika frekvenser efter jordbävningar! Ja, jo det är sant..!

Två (2) avslöjade bedragare
Jane Lyzell har också lyckats med det väl ganska unika, att jobba ihop med två avslöjade bedragare i branschen – inte illa! Varav hon fortsätter att arbeta ihop med den ena av dom fortfarande idag – Colin Fry, eller som han hette innan han bytte namn efter att blivit avslöjad redan 1992, Lincoln.

Men Anders Åkesson hängde hon ut så det stod härliga till när han blev avslöjad, och kallade det ”en andlig våldtäkt på sig själv med flera”.

Jane är också väldigt upprörd över att Anders Åkesson fortsätter jobba med sitt bedrägeri som om inget hänt – men har inga problem då att jobba med Colin Fry själv, som om inget har hänt. Vad är det däringa heter nu… dubbelmoral, eller..? Men det handlar väl som oftast om pengar in – då blir samvetet genast lite rymligare ju…

Nog nu…
Där är huuuuuuur mycket som helst att skriva om Jane och hennes avslöjade bedragarekompanjoner, men det får bli till sen – nu, som tidigare, enligt Alla Bolag…

Jane Elisabeth Lyzell
Kvinna, född i november 1960

Jane Lyzell’s Energi Oas

Antal anställda: 0

Omsättning
1 000 – 49 000:-
Omsättningsintervallet grundar sig på den momsredovisning som företaget har gjort kalenderår 2012.

Bolagsform Enskild firma

F-Skatt Registrerad

Momsstatus Registrerad i Momsregistret

Bransch Hälso- & Sjukvård, Övriga

Verksamhet/ändamål Energiterapi, massage, healing, Qi gong, friskvård. Utbildning inom mediumskap och healing, även Qigong och andlig utveckling.

Svensk näringsgrensindelning – sni 86905 – Fysioterapeutisk verksamhet o.d.

Bifirma Lyztran – För den del av verksamheten som avser utbildning.

***

Joel Andreas Strandberg
Man, född i oktober 1974

Nya Ramsbergsgården

Antal anställda: 0

Omsättning
500 000 – 699 000:-
Omsättningsintervallet grundar sig på den momsredovisning som företaget har gjort kalenderår 2012.

Bolagsform Enskild firma

F-Skatt Registrerad

Momsstatus Registrerad i Momsregistret

Bransch Hotell & Restaurang – Konferensanläggningar

Verksamhet/ändamål Kursgård med konferens och bed and breakfast. Sommarrestaurang och café.

Svensk näringsgrensindelning – sni 55102 – Drift av konferensanläggningar

***

Joel’s Qigong & Utvecklingscenter

Antal anställda: 0

Omsättning
500 000 – 699 000:-
Omsättningsintervallet grundar sig på den momsredovisning som företaget har gjort kalenderår 2012.

Bolagsform Enskild firma

F-Skatt Registrerad

Momsstatus Registrerad i Momsregistret

Bransch Hotell & Restaurang – Konferensanläggningar

Verksamhet/ändamål Kursverksamhet och utkörning av Qigong, alternativa behandlingar såsom kinesiologi, energiterapi och massage.

Svensk näringsgrensindelning – sni 55102 – Drift av konferensanläggningar

***

Tja..!
Intressant, eller kanske underligt, är att Ramsbergården står på Joel (och som jag förstår då, är dom inte gifta – trots Jane kallar honom för sin man?) + att Joels Qui gong med det är det som tydligen drar in degen. Men Janes enskilda firma not so much – är det inte Jane som är ”stjärnan” där..?

Annars inget ovanligt för den branschen, enskilda firmor, inga aktiebolag, och deras verksamhet är väldigt bred och inte direkt vad dom marknadsför sig som i verkligheten. Samma som alla dom andra skojarna – fast ändå lite lite mer, hos Janes Oas jallafall, om att döda människor snackar med dom mot betalning…

Vad är förresten ”utkörning av Qigong”, som Joel Strandberg har som verksamhet..?

Så mycket mer…
Och som sagt, där är hur mycket som helst om Jane och hennes två storbedragarkompisar, Colin Fry och Anders Åkesson som helst att skriva om – och det kommer förhoppningsvis, här på en blogg nära dig snart :-]

Mitt outtröttliga arbete som woo-woodetektiv fortsätter – nya skojare coming up ;-]

Följ Gesus på Gesus på Facebook Gesus på Twitter Gesus på GooglePlus Gesus på Youtube Gesus på Vimeo Gesus på Dailymotion

21 reaktioner till “Tio i topp – påstådda medium i Sverige IX

 1. Jag frapperas gång på gång av att Jane Lyzell och andra troende är så naiva. De verkar vara helt fast i sitt sätt att tänka. Deras trosparadigm är heligt för dem, varken kan eller får ifrågasättas.

  Allt detta är så typiskt för ett barns sätt att täbka. Dvs det som jag kallar för IBS 1-tänkande och som professor Daniel Kahneman kallar för (tanke)system 1 i hjärnan.

  Enligt min mening ser vi bland woowoos ständigt prov på ett fenomen som brukar kallas för the illusion of truth effect. För detaljer se här: http://en.wikipedia.org/wiki/Illusory_truth_effect .

  Alltså: Om man bara umgås med likatroende och likasinnade, matas man med så många påståenden om hur saker och ting ligger till och förhåller sig, att det till slut inte spelar någon roll om påståendet i fråga är sant eller inte. Hela processen kan liknas vid ett slags frivillig primering/priming (= en form av hjärntvätt) av hjärnan.

  Om pimering/priming kan man läsa mer här: http://en.wikipedia.org/wiki/Priming_(psychology) .

  En som tidigt förstod det här med primeringens betydelse var Hitlers propagandachef Joseph Goebbels. Ett av hans mest kända citat härrör från partidagarna i Nürnberg, där Goebbels i ett tal yttrade, att ”om en lögn upprepas tillräckligt många gånger blir den en sanning”.

  I woowoo-världen tycks det absolut förhålla sig just på det viset. Woowoos vill helst få vara i fred för kritiska och ifrågasättande skeptiker. Därigenom kan de själva gulla med varandra och förstärka varandras delusioner/vanföreställningar. Varvid frågeställningen om huruvida deras bisarra trosparadigm är sant eller falskt blir helt irrelevant. Trosparadigmet ses i stället som axiomatiskt, dvs det anses vara så självklart och så korrekt, att dess riktighet är onödig att bevisa.

  Och då blir det som det blir. En massa hokuspokus blandad med en massa bullskit. Som det går att tjäna pengar på genom att sprida vidare till andra naiva IBS 1-användare.

  Gilla

 2. ”Alltså: Om man bara umgås med likatroende och likasinnade, matas man med så många påståenden om hur saker och ting ligger till och förhåller sig, att det till slut inte spelar någon roll om påståendet i fråga är sant eller inte”

  ja, människan är inte så smart att kunna stå emot sådanna psykosociala krafter. och det gäller även skeptiker måste jag säga.
  Ni skeptiker tror ju också på det ni tror. och det måste man få göra. Det man inte har någon erfarenhet av, och det dessutom inte finns så mycket mer bevis för, än just erfarenhet är ju väldigt svårt att ta till sig.

  jag skrattar när jag läser om folk som tror att UFOn kommer invadera världen osv.
  Det är för att jag aldrig har sett ett UFO. (och jag tror förtfarande inte att de finns. men jag VET inte.)

  jag trodde inte att spöken/andar fanns när jag var liten, eftersom det var det man fick lära sig. Det resulterade i att jag jämt var rädd när jag var ensam i ett rum, jag kände ju att det var fler än jag fast jag var själv. Jag såg även andar, men fick höra att det var inbillning.
  det fortsatte, och jag blev äldre, och räddare. Jag har trott på andar sedan jag förstod att det jag såg så tydligt (detaljerat) faktiskt inte var inbillning.
  jag var med om och såg oräkneliga skumma och otrevliga saker lite då och då. men höll det inom mig i flera år. Jag blev ändå ”galenförklarad” om jag berättade för mycket.

  jag läste en del fakta som fick mig att förstå det jag upplevde. det var inte längre otrevligt och läskigt, jag förstod att det var något (antagligen) rätt ofarligt och helt naturligt som människan inte vet så mycket om, men vi kan få reda på en del om om vi intresserar oss för det.
  och för att intressera sig för det måste man ha erfarenhet. annars är det svårt att sätta sig in i det.

  jag har fått många bevis genom tiderna, som fått mig att tro på det jag upplever. personer och djur har sett, jagat och fräst åt det jag sett, samtidigt. Min mamma som sagt hela mitt liv att andar inte finns, och som hånade det jag och min syster hade sett, fick en omställnig när samma ande rörde vid henne en tid senare och hon såg den. då kände jag att hon äntligen fick bevis. hon erkände det dessutom. att hon faktiskt inte trott, men nu förstod hon vad vi hela tiden hade sett.

  jag har även varit med (dock oförberätt) några få gånger om vad jag tror är det som ger medumen info. jag har inte läst något om detta så jag vet inte om det är så det fungerar, men jag fick info som ett år senare visade sig stämma. och även information och lustiga filmer. det har hänt några få gånger.
  Det går säkert att lära sig styra någorlunda, men jag tror inte det alltid kommer gå ändå.

  Därför tror jag att det finns medium som är bluff rakt igenom. men det finns också medium som säkert får information. MEN lyckas de plötsligt inte få fram info så måste de luras, det kan ju vara 20 pers som betalat för en seans, eller i ett TV program eller så. de måste ju känna jättemycket press.
  Det är absolut inte försvarbart ändå,de har valt det jobbet och det förstör ju ryktet för hela branchen. och sviker de som trott på det. Men det jag försöker säga är att det kan finnas anledningar till varför de fuskar. bara för att ett medium fuskat en gång, betyder det inte att han eller hon har fuskat sig igenom hela sin kariär.

  och om medium får info på det sättet jag fått, så är det nämligen värsta gissningsleken.
  det är inte en ande i människoform som ställer sig och berättar (inte det jag var med om iallfall) utan det är svartvita bilder, vanliga fotografin, små filmsnuttar, bokstäver huller om buller, röster korta ledtråds-ord osv. Allt det där ska man då sätta ihop till ett troligt sammanhang. och det kan ju självklart misstolkas, även om man är proffs.

  jag tror på långt ifrån allt inom spiritualismen och jag tänker inte utveckla någon större medialitet, men jag tänker tro på det jag själv upplever. och det tycker jag att alla har rätt till.

  jag vet inte vilka dessa medium som tas upp är och det spelar mig ingen roll. jag vill bara påpeka att det är slöseri på tid att trackasera folk för vad de tror. oavsett om de är vetenskapliga eller andliga.

  detta var bara en förklaring, en liten inblick i hur man kan tänka. för alla har egna åsikter och tro

  Allt går kanske inte att bevisa

  Gilla

  1. Intressant inlägg , jag förstår helt och fullt dina tankar , jag har skrivit förr här på Gesusbloggen att jag varit ”aktiv” och gått diverse mediumkurser, mediterat , varit i hus där det ”Spökar” mm mm , just då trodde jag fullt och fast på detta och man fick ju inte vara negativ för då förstörde man möjligheten att få ”kontakt” , men jag har mer och mer tappat tron på detta . Ta t e x TV programmet ”Det Okända” som har spelats in i 15 säsonger (!) och inte ett enda litet spöke är fångats på bild, ändå har spökena flyttat skor , smällt i dörrar, kokat kaffe (!) mm mm , och ändå kan man inte ge sig till känna vem man är utan det skall hela tiden vara en gissningslek tills man i bästa fall kommer fram till ngn gammal morfar / farfar som inte han säga adjö, och som var skojfrisk och gllade att ta sig en stänkare ….Det borde ju vara en smal sak att verkligen tala om vem man är om man kan utföra sådana konster . ”Missing People” hittar flera försvunna personer än ngt medium , inga mord uppklaras med hjälp av medium …

   Gilla

  2. Hej

   Först – kul att du skriver här :-]

   Sen – ”Men det jag försöker säga är att det kan finnas anledningar till varför de fuskar.”

   Blir lite underligt där tycker jag – för om ett påstått medium verkligen kan ta emot information från döda människor, MEN väljer att fuska och ljuga om att dom gör det, varför göra så och visst är det bedrägeri då oavsett..?

   Och ”anledningar till varför de fuskar” Ja klart det finns – dom tjänar ju pengar på det, vad/varför annars!

   ”jag vill bara påpeka att det är slöseri på tid att trackasera folk för vad de tror”

   Javisst är det – men VEM gör det och var och hur?

   Sist – ”Allt går kanske inte att bevisa”

   Nej möjligt, men om dessa påstådda medium kan vad dom påstår sig kunna, och gör, och tar betalt för, så går det ganska enkelt att bevisa! Detta är INGEN av dom intresserade av att göra, dom tom vägrar göra det! Trots att det bara kan innebära fördelar för dom, och mänskligheten med mera med mera – varför gör dom inte det tror du..!

   PS Du vet vad sömnparalys är va?

   Gilla

 3. Ibland blir man lite ledsen och förvånad. Paulette Cooper som skrivit boken the Scandal of Scientology har även skrivit två mycket intressanta böcker om hundar och katter. Jag tog kontakt med henne och hon ville jag skulle hjälpa till att få hund och kattboken lanserad i Sverige. Nu har hon skrivit en ny bok: https://www.facebook.com/Top100PsychicsInAmerica
  Jag kommenterade på hennes FB sida och undrade om något av dessa medium klarat James Randis million dollar challenge, det visste dom inte vad det var, SUCK!

  Gilla

 4. nej, tycker verkligen inte det är rätt, att fuska. det är bedrägeri. tycker att om man märker att man inte får kontakt ska man erkänna och ge tillbaka pengarna. eller kanske inte ta betalt alls… Men jag menar bara att personer som har fuskat kan fortfarande ge äkta info, dock är det ju förtåligt att man inte litar på dom.

  och det jag menar med trackasera, att lägga upp personlig info om personer sådär pch skriva långa inlägg om enstaka individer. det är ok att säga vad man tycker, men inte gå så långt.

  jag vet vad sömnparalys är

  Gilla

  1. ”tycker att om man märker att man inte får kontakt ska man erkänna och ge tillbaka pengarna. eller kanske inte ta betalt alls”

   Tja, fast det händer ju inte i verkligheten, eller hur..?

   ”och det jag menar med trackasera, att lägga upp personlig info om personer”

   Vilket är ”personlig info” – menar du det jag skriver om FÖRETAG och offentliga personer”..?

   Gilla

 5. Detta anser jag man bör kolla upp så att det inte blir till verklighet. Vore förfärligt om barn skulle hamna i hans händer.Jag blev riktigt glad av att läsa den respons som kom in efter mitt förra inlägg om små diskussionsgrupper runt om i landet. Jag tyckte verkligen att det var intressant. För mig är ni liksom det bortglömda folket, trots att ni är så viktiga på grund av det ni försöker göra. Utan människor som ni skulle jag inte vara där jag är idag, ni betydde mycket i början av min utveckling.

  Det finns även en annan del av allmänheten som känner att de behöver en plats att vända sig till; föräldrar vars barn upplever alla möjliga slags konstiga fenomen som inte kan förklaras. Många av dessa föräldrar har inget att förhålla sig till, oavsett om de tror på andevärlden eller ej. Det finns så många barn som vänder sig till sina föräldrar med frågor som: ”Pappa, vem är den där mannen i mitt rum?”, ”Varför mår jag inte bra i mitt rum?”, ”Varför ser jag mormor?” eller ”Mamma, barn kommer och leker med mig ibland, kan du se dem?” Detta kan vara skrämmande för både föräldrar och barn.

  Jag får förfrågningar om hjälp varje vecka, men jag kan inte själv resa runt i hela Sverige. Jag funderar däremot allvarligt på att skapa ett nätverk eller någon slags kurs som kan ge en fingervisning om hur föräldrar och barn kan lära sig att hantera detta på ett bättre sätt. Jag upplevde själv dessa saker som barn och tonåring och hade ingen som kunde hjälpa mig, ge mig förklaringar eller lära mig eller mina föräldrar att hantera det.

  Det kan även finnas psykologiska orsaker bakom dessa fenomen. Det är inte alltid meningen att dessa upplevelser ska elimineras eller rensas ut. Väldigt ofta kommer de med ett budskap om något hos barnet eller de vuxna som måste uppmärksammas. Jag minns själv hur det var när jag hade sådana upplevelser som barn. En del av dem kunde vara väldigt upplysande och användbara. Samtidigt, på grund av att familjedynamiken inte alltid var i balans, fanns det tillfällen i livet när det var som om jag hade berövats allt det känslomässiga beskydd som jag normalt skulle ha haft. Jag var precis som en öppen dörr, vad eller vem som helst kunde komma in och skapa kaos eller förvirring. Jag visste till slut knappt vem jag var. Det var som om jag hade förlorat min identitet. Det var nästan som att leva i en mardröm. Jag var som en svamp, som sög upp andra människors obearbetade problem och känslor, men jag var inte medveten om varifrån det kom. Ibland kom även andevärlden igenom och försökte ge mig kärlek och tröst, men det tog mig många år att lära mig förstå skillnaden mellan dessa olika energier eller influenser.

  Detta händer inte bara barn, det händer även många vuxna och jag anser att denna fråga nu behöver tas på stort allvar, för det kan vara riktigt ohälsosamt för människor som befinner sig i denna situation. Jag har emellertid inte alla svar än. Denna fråga måste utforskas ytterligare. Om det finns en psykolog eller psykiatriker där ute som är intresserad av att samarbeta med mig, för att etablera något där människor kan få lära sig hur de kan hantera dessa fenomen istället för att försöka stöta bort det och förneka det, så skulle jag vara intresserad.

  Det är dags att finna en lösning, så att människor kan lära sig att ta lite mer ansvar för hur de hanterar det hela och lära sig att kommunicera med sina barn om dessa saker. Jag skulle vara intresserad av att upprätta ett nationellt program tillsammans med andra som känner som jag. Om vi kan finna en lösning så skulle det kunna bli den hjälpande hand som dessa barn och föräldrar så väl behöver. Jag har personligen tänkt börja tackla detta problem genom en föreläsningsserie på min kursgård i Fanthyttan. Under dessa föreläsningar skulle jag vilja ge insikt genom att berätta om mina egna erfarenheter och tankar, så att både barnen och föräldrarna som befinner sig i detta dilemma kan lämna mörkret för ljuset och få en nystart.

  Jag är intresserad av att höra era kommentarer om detta, för jag anser att det är en fråga som inte längre kan ignoreras.

  / Terry Evans

  Läs mer om Terry Evans, klicka här: Terry Evans 

  Om du känner att Ascala Magazine erbjuder dig intressanta artiklar, kanske du skulle vilja vidarebefordra loggan och länken från Ascala Magazine till din hemsida, blogg och facebooksida. Jag skriver också själv två krönikor, som heter ”Viskningar från Andevärlden” och ”Mediumkrönikan”. Klicka på bilderna:

  Gilla

  1. Tror jag får ”klargöra” lite här – ovan är från Terry Evans blogg, där han nu tydligen vill börja utnyttja och tjäna pengar på barn som tror på spöken också..!

   Gilla

   1. Fullständigt förkastligt. Om han dök upp utanför skolan hade jag först gömt alla barnen i skyddsrummet och sen ringt polisen.

    Gilla

 6. @Anonym: Varför lägger du in reklam för Terry Evans här hos Gesus?

  Är det en diskussion/debatt du vill få till stånd?

  Vet du då inte, att om jag eller någon annan skeptiker försöker kommentera hos Terry, så raderas våra kommentarer. Så debattviljan från Terrys och hans anhängares sida är inte stor. Den är i princip obefintlig. I alla fall minimal.

  Inlägget här ovan handlar – som jag ser det – om att barn och vuxna emellanåt kan skåda en alternativ verklighet, vanligen tolkad som en andevärld.

  Den ”förmågan” är välkänd och har sannolikt inget alls med någon alternativ verklighet till vår normala fysiska verklighet att göra. I stället handlar det högst sannolikt om hallucinationer. Inget paranormalt eller övernaturligt, alltså. Möjligen kan man använda benämningen/termen xenonormalitet (= udda fenomen men för den skull varken paranormala eller övernaturliga). Xenonormala fenomen kan vara exempelvis synestesier och olika savantiska förmågor. (Savantism kan vara både medfödd och förvärvad; i sistnämnda fall beror savantismen vanligen på någon skallskada typ att man som tonåring träffats av en stenhård baseball-boll i ena tinningen eller kanske att man har cyklat omkull och på så vis ådragit sig en huvudskada).

  Tillbaka nu till ämnet: Hallucinationer kan vara hur realistiska som helst. Inom neurovetenskapen talar man i hallucinationssammanhang ofta om hyperreality, dvs att en upplevelse uppfattas som långt verkligare än den ”normala” och mer alldagliga verkligheten är.

  Hyperreality experiences (Hyperrealitetsupplevelser) är – trots att woowoos är av motsatt åsikt – ett ganska säket tecken på att det rör sig just om hallucinationer. Dvs äkta/riktiga upplevelser kännetecknas av att de är just ”normala”, alltså varken överdrivet eller underdrivet realistiska. Avvikelser från normaliteten utgör sålunda som regel en stark indikation på att det handlar om just en hallucination.

  En vägran/oförmåga att inse detta samband torde hänga samman med att barn använder sig av ett slags emotionellt och intuitivt tänkande, som administreras via hjärnans informationsbearbetningssystem nr 1 (IBS 1), vilket kan sägas vara barnets sätt att tänka i magiska och religiösa banor, innan barnet med tiden tillägnar sig en verbal/språklig förmåga.

  Typiskt för IBS 1-tänkande är att den sortens tankar i hög grad bygger på att man ser bilder för sitt inre, i sitt inre. Bilder fulla med ett icke-medvetet och icke-verbalt symbolspråk, fullt av känslor.(som kan få ens tankar att gå till C G Jung och hans idéer om arketyper). Jfr när vi drömmer under vissa sömnfaser.

  Tyvärr (?) ägnar sig också en del vuxna människor åt den här sortens IBS 1-tänkande. (De brukar kallas för woowoos, New Age:are, fromt/varmt religiösa eller dyilkt.) De förstår inte att tro är något man tar till som förklaring, när de vetenskapliga bevisen är motsägelsefulla och motstridiga.

  Hur som helst: I takt med att barnets språkliga förmåga växer till sig, brukar IBS 1-tänkandet fasas ut för att i stället bereda väg för ett icke-emotionellt, logiskt resonerande, analyserande, kritiskt och på full kognitiv medvetandenivå ifrågasättande informationsbearbetningssystem, kallat IBS 2.

  Alltså: Som sexåring (? har Alfons Åberg en låtsaskompis som han kallar för Hemlige Mållgan. Den vuxne Alfons Åberg, däremot, har förhoppningsvis gjort sig av med sina låtsaskompisar, eftersom IBS 2 inte tillåter/accepterar den sortens hittepå-entiteter..

  Men hos en del människor sker det ingen utfasning av IBS 1 till förmån för IBS 2. De fortsätter med sina låtsaskompisar fast kallar dem nu i vuxen ålder för andeväsen/andar med namn som Jesus, Gud, änglar, demoner, spöken etc.

  Varför inte alla vuxna människor klarar övergången till IBS 2 kan bero på flera olika saker. Vissa av dessa omständigheter är av genetisk/anatomisk natur. Det är sålunda rätt uppenbart, att påfallande många woowoos har problem med hur hjärnan processar talat och skrivet språk. Dyslexi och dyskalkyli är vanliga ”diagnoser” bland woowoos som tror på andeväsen. Och utan väl fungerande språkbearbetningscentra i hjärnan blir det svårt att tillägna sig ett fullödigt IBS 2-tänkande.

  Men förklaringen till misslyckad utfasning av IBS 1 till förmån för IBS 2 kan också bero på att vissa människor avsiktligt väljer bort IBS 2 och väljer att hålla fast vid sitt magiska och religiösa IBS 1-tänkande. De primerar (ungefär = hjärntvättar) sin hjärna, så att de i de flesta lägen ger tolkningsföreträde åt sitt intuitiva och på ”magkänslor” baserade IBS 1-tänkande.

  Denna primering/priming kan i sin tur vara en funktion av vissa egenskaper, som torde vara överrepresenterade bland woowoos. Hit hör ångestrelaterade diagnoser, obalanser i humöret (typ nedstämdhet, depression), ökad neuroticism och i vissa fall även inslag av psykotiska beteenden (= vanföreställningar/delusioner om hur verkligheten är beskaffad).

  Andra egenskaper som är typiska bland woowoos är deras generalistiska (= icke-detaljistiska) tänkande. En generalist resonerar så här. Om något visar sig stämma till, säg, 95 procent, så är det sant. De kvarstående 5 procenten, som inte stämmer in på fenomenet, skyller generalisten på mätfel eller andra felotlkningar. Allt medan detaljisten resonerar precis tvärtom. Typ att om en hypotes motsägs av 5 procent av alla observationer, ja då är det något fel på hypotesen och den måste omformuleras. (Autister har för ovana att haka upp sig på detaljer. Precis som man kan antaga, har just autister svårt att acceptera tron på allehanda andeväsen – just för att de olika bevisen är inbördes motstridiga/motsägelsefula och inkongruenta/inkonsekventa. Dvs det som autister har problem med, att förlora sig i detaljer, har generalistiska woowoos sällan några som helst problem med.)

  Åter andra typiska woowoo-egenskaper har med absorption i en eller annan form att göra. En woowoo har vanligen lätt för att bli absorberad av någonting,, dvs att bli försjunken i någonting, så att man glömmer tid och rum (en bra egenskap, således, för den som gillar meditation).

  Slutligen skulle jag vilja fästa uppmärksamheten på att woowoos ofta är psykiskt sköra människor. Deras symtombild stämmer kusligt väl in på tillstånd som ibland kallas för HSP, ASP eller dylikt. HSP = Highly Sensitive Personality. ASP = Anomalously Sensitive Personality.
  om woowoos
  Min egen arbetshypotes ser ut så här: Det flitiga IBS 1-tänkandet bland woowoos predisponerar för den här sortens emotionella ”överkänslighet” och psykiska skörhet. Allt i en woowoo:s liv mäts ju med en mer eller mindre emotionell måttskala, vilket tyvärr ökar risken för att livet blir en sorts berg-och-dal-bana med höga toppar och djupa svackor vad gäller måendet.

  Avslutningsvis: Kolla in vad som står att läsa i denna artikel: http://themindunleashed.org/2013/10/30-traits-of-empath.html .

  Den är skriven av en framstående woowoo och handlar om vad som kännetecknar en empatiker. I artikeln listas och diskuteras 30 olika kännetecken.

  Jag är övertygad om att en genomsnittlig woowoo kan nicka instämmande till merparten av dessa 30 redovisade karakteristika – och i vilket fall som helst betydligt fler än vad en skeptiker, som har lärt sig att använda sig av och bemästra sitt IBS 2-tänkande, gör.

  Att jag vågar komma med ett sådant påstående beror på att (emotionellt) IBS 1-tänkande pch empati hör ihop. Allt medan kyligt, rationellt och på logik grundat IBS 2-tänkande har föga med empati och emotionalitet att göra.

  En sak är i alla fall säker: Empatiker passar sällan väl in i dagens moderna samhälle. Det samhälle vi lever i idag är ett samhälle som styrs och regleras av IBS 2-tänkande individer, konstruerat som det ju är av IBS 2-människor.

  Gilla

  1. Jag gör inte reklam för Terry Evans däremot önskar jag att någon satt stopp för hans framfart och nu när man läser att han ska hjärntvätta barn för att han inte får in pengar på sin kursgård längre så måste han hitta andra vägar.

   Gilla

 7. På tal om ingenting: Jag fick just i mejlkorgen detta länktips: http://richardwiseman.wordpress.com/2014/05/27/does-this-dot-change-size/ .

  En optisk illusion som väldigt tydligt visar hur lätt det är att lura hjärnan.

  Fast detta med att hjärnan är lätt att lura har woowoos, som ju är så förtjusta i anekdotiska bevis (= den absolut sämsta formen av bevis), svårt att ta till sig. En sådan insikt skulle ju få woowoos att förstå, förhoppningsvis, hur otillförlitliga mänskliga vittnesmål kan vara. (Jfr Olof Palmes mördare som enligt vittnena blixtsnabbt måste ha bytt kläder och hårfrisyr flera gånger i samband med och direkt efter mordet.)

  Hur som helst: Woowoos brukar ha lika svårt att ta till sig budskapet, att man inte ska dra för höga växlar på vittnesmål, som ufo-troende har att ta till sig budskapet, att våra minnen är allt annat än beständiga/oföränderliga.

  Både vid tolkning av till hjärnan inkommande sensorisk information (som i fallet med den optiska illusionen här ovan) – via våra sinnesorgan – och/eller vid framtagning/framhämtning av ett gammalt minne, lagrat i hjärnans minnesarkiv, avgör individens primering hur informationen ska processas samt tolkas. Typ att en suddig fläck eller orb ”naturligtvis” måste betyda ett spöke eller att ett blinkande ljus uppe i skyn måste vara en ufo-farkost styrd av utomjordingar/aliens, som förhoppningsvis håller på att förbereda det sedan länge, i ufotroende kretsar, förväntade UFO Disclosure (då ju utomjordingarna äntligen ska visa upp sig på riktigt och meddela de andäktigt väntande flumstollarna i publiken varför de har flugit ända hit och vad de vill att vi jordemänniskor ska göra för att rädda vår planet från undergång).

  Ack ja: Flitig användning av IBS 1-systemet i vuxen ålder kan som synes leda till allehanda flumstollerier. Bland annat aktiveras – tyvärr – den så kallade Dunning-Kruger-effekten (= individen i fråga inser inte hur korkat, icke-kritiskt och ologiskt hens resonemang är enär logiskt tänkande kräver användning av IBS 2-systemet i hjärnan, alltså det informationsbearbetningssystem som woowoos har låtit lägga i träda).

  PS Glöm nu inte att klicka på länken. Och notera hur den brunorange cirkeln hur tydligt som helst ändrar storlek inför era ögon (fastän den i själva verket inte alls ändrar sin storlek).

  Ska vi slå vad?

  Gilla

 8. Jag säger bara låt barnen vara ifred!!! Vuxna kan välja men inte barn. Låt de själva finna sin väg utan klåfingriga föräldrar och Terry Evans! Fanthyttan är bästa stället där de hjärntvättar folk och spelar så heliga och andliga. Om ni visste hur de behandlar folk däruppe. Nog borde väl Aftonbladet få insikt hur det fungerar när en psykopat ger människor råd och vem är han egentligen. Har hört att folk inte orkar jobba där uppe. Kanske skulle ni kolla hur många som jobbat och slutat där och varför? Kunde kanske skickas ut som enkät?! Eller varför inte fråga alla som gått kurs. Nej, Terry! Rör inte våra svenska barn!! Varför flyttar du från land till land?

  Gilla

  1. Håller med , Terry ewans är riktigt otäck och mediumens guru här i Sverige . Ljus och Värme ..eller hur ..han skrattar hela vägen till banken . Tolererar ingen kritiker och man blir ju mörkrädd när man läser hans frågespalt på söndagarna i Aftonbladet ..Hur kan man få hålla på så här utan granskning ?

   Gilla

   1. Därför det tar tid att fälla en psykopat. Kolla upp honom! Leta efter information Island och England finns det folk som vet vad han går för.

    Gilla

Kommentera gärna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.