Det okända – 238 avsnitt hittils

Vi har ju fått någon som verkar vara lite av en expert på Det okända här i kommentarsfältet på senaste tiden – kul. Om inte expert så jallafall väldigt insatt i avsnitten, t.o.m dom riktiga gamla, och vad dom påstådda medierna sagt och gjort.

Men för att vara så insatt i alla avsnitten, blir jag väldigt förvånad att h*n inte sett och reagerat på att det alltid bara är samma samma i alla programmen. Kan ha att göra med att man inte vill se det iochförsig ju :-]

Det okända – elva års inspelningar
Och med vad jag kan se 238 program hittills (?), på platser där det upplevs aktiviteter (övernaturliga sådana också minsann), och det hittas väl typ minst tre spöken varje gång av dom påstådda medierna – har det ändå inte en enda gång lyckats fångas ett endaste spöke, eller aktivitet på film. Inte ens när det skulle vara busenkelt att göra det, om det var/är som dom säger i avsnitten.

Cilla Jackert

Som, här Det okända – Spökjakt.

Eller, Det okända – ännu en chans…

Eller här, Det okända – ääääntligen, ELLER..? Som blev detta, Det okända – rena lögner?

För att ta tre tillfällen av alla. Men dom verkar inte ens tro på det själv eftersom dom inte ens försöker.

Lite snabb ”mattematik”
Om man tar vad Caroline säger i inlägget Inside Det okända med Caroline Giertz, att det filmas i tre dagar på platserna och i ca två timmar med påstådda mediet, så blir det 714 dagars inspelningar under då 11 år – men inga spöken eller aktiviteter! 714 dagar – det är 2 hela år, minus 14 dagar, om man lägger ihop det.

238 avsnitt – vilket då ger typ 476 timmar filmat material med påstådda mediernas floskler, som sen klippts ner till bara 60 timmar (13%), som visas i avsnitten. Det vill säga, 416 timmars (77%) bortkastade floskler och gissningar från påstådda medierna, som antagligen inte kunde redigeras ihop och användas till något som verkade passa in. 77% alltså..!

OK – ”experten”
Att det undgår någon att det bara är samma samma alltid i alla avsnitt har jag svårt att tro. Både vad folk upplevt, och sen vad påstådda mediet kommer dit och gör och säger. Fast det handlar såklart som jag sa att inte vilja se det! Jag fick här t.ex höra i kommentarsfältet att, förutom att det inte bara är samma alltid, så kommer påstådda medierna med relevant information från dom döda människorna. Konstigt, för jag har inte sett något av det en enda gång!

Jag har inte sett ett enda avsnitt där dom inte bara slänger ur sig gissningar (shotgunning), namn, datum och Barnum-uttalande som dom sen ansträngt försöker passa in på grejer dom letar upp. Om dom ens lyckas hitta något, vilket också är sällan.

”Att medierna bara säger samma saker tycker jag inte stämmer. Jag har sett åtskilliga avsnitt av Det okända och även andra liknande program som t ex Rescue mediums m.fl. Medierna förmedlar upplysningar som är relevanta för dem som begärt deras hjälp, oftast i alla fall.”

Jag blev också upplyst om att dom många gånger har hittat den döda person som påstådda mediet påstods snacka med. Trots jag aldrig sett det heller – samma där, bara grejer som långsökt försöks passas in.

”Vad gäller frågan om de kunnat hitta den person (som den var i jordelivet), som mediet ‘talat’ med så har det hänt många gånger i Det okändas historia.”

Blev såklart intresserad/nyfiken, hade jag missat det? Och frågade efter exempel.

”Just nu kom jag på ett strålande avsnitt av Det okända för längesedan. Det var på en bruksort hos en ung familj, (Linda hette kvinnan, hon hade undersköna ögon). Medium var Elisabeth Lannge. Hon fick kontakt med en ande som talade om vad han hette genom att visa en rebus för mediet. Såhär: han visade en påse minus e plus 1. Hans namn var Pousette, han hade bott där någon gång på 1800-talet. En ande med humor.”

Minsann!
Vi (jag) tittar genast på det avsnittet igen. Vad jag kan se är det första programmet av Det okända, och det jag faktiskt skrivit lite om tidigare, Vad är det dom säger egentligen!, med Elisabeth Lannge från 2004.

Påtalade förresten för ”experten” att det inte var något spöke som bott där, som det påstods, utan 50 kilometer därifrån, dom lyckats hitta och försökt passa in på hittepået. Men det fanns såklart bortförklaring för det :-]

”Du som har tittat på så otroligt många avsnitt av Det okända har naturligtvis noterat att andar så som de beskrivs i programmet kan förflytta sig över stora områden, så om det verkligen handlade om just den gubben Pousette som bott i Uppsalatrakten, vore det ju inte konstigt om han förflyttat sig till den där bruksorten för att hjälpa den lilla andeflickan som var hans släkting.”

Det okända – avsnitt 1
När jag tittar på det nu igen, är det, ramla inte av stolen nu, att,

dom som bor i huset sett skepnader, hört ljud, och känt sig iakttagna. Där är upplevelser som kan förklaras med sömnhypnagoga/paralys.

Påstådda mediet kommer dit, säger att det är aktiviteter/energier där och att det är ”kvinnan i huset” som är öppen.

Påstådda mediet går sen runt och säger sig få till sig och känna olika grejer. Som här blir illamående, det blir kallt, känner yrsel, det blir tungt och att det slår lock för öronen.

Påstådda mediet går in i sovrummen och säger att där känner dom saker. Drar i, slår på olika saker och gör ljud.

Påstådda mediet säger två namn, och några årtal.

Dom letar sen väldigt brett upp någon som det påhittade spöket kan passa in på.

Det vill säga, det som görs i i stort sett varje avsnitt beroende på var dom är och vem dom besöker.

Standardspöke
Vi har även i avsnittet det klassiska spöket, ett barn som drunknat/dött i en olycka. Se även Terry Evans alltid, ”en olycka en bit härifrån” – ja var har det inte varit det..?

Annan teknik
Man kan också se ett annat knep bedragarna använder, här med väckarklockan. Här kastar (shotgunningen) Elisabeth ur sig att hon hör ett ljud/pipande, som dom i huset sen själv får passa in på något som det kan vara. Elisabeth hakar såklart på när dom hittar något (cold-readingen), men hon säger/visar inte hur det låter, utan låter dom visa – och säger sen såklart att det är det hon hör. Och allvarligt, vem har inte en väckarklocka..?

Misslyckad teknik
Elisabeth fiskar efter (shotgunning) elektriska grejer som krånglat, här TV:n. Men det failar, för dom har inte haft problem med den – men OM dom haft det, tja…

Spöket Gustav
Som då ska vara det som visar att påstådda medium inte är bedragare, utan att döda människor pratar med dom (mot betalning), ska vara en Gustav Pousette – 50 kilometer därifrån. Men han vill inte säga sitt namn, så han visar det istället som en rebus, för han ville inte säga det – makes sence? Javisst, i woo-woovärlden inget konstigt alls…

Vi får ett exempel på där Elisabath Lannge gissar på ett, två namn som dom lyckas hitta i något ”arkiv” till slut. Vi vet f.ö inte heller hur många andra ev namn hon kastade ur sig, som inte kom med.

Elisabeth säger i programmet att flickan bott i huset, det har hon inte enligt bl.a kyrkoböckerna, det hittas inte ens någon Sara. Sen att hon drunknat där – vilket dom inte heller hittar något som helst om någonstans.

Pousetten som bor i Gimo har ingen aning om varken någon Gustav eller Sara. Och där är säkert mer som visar att det inte kan vara dessa, men det får vi såklart inte se.

Men med standard woo-woologik är det såklart just dom spökena som var i deras garderob av någon outgrundliga anledning, trots ingen av dom hade någon anknytning dit.

Woo-woologiken
En Gustav som fanns 50 kilometer därifrån var i garderoben med sin 8-åriga faster (som alltså f.ö inte växt upp sen hon dog 300 år sen utan fortfarande är en liten flicka) som han aldrig mötte i livet, hon dog 1710, han föddes 42 år senare 1752. Spöket Gustav gillade inte heller att dom byggt garderoben där, men Sara kände sig trygg i den, det var därför hon var där – hon förstod inte heller att hon var död.

Ett annat standardhittepåspöke förresten, någon som inte gillar att dom byggt om/renoverat i huset :-]

Man (jag) kan undra varför just Gustav, hennes farbror som hon aldrig mötte i livet, som föddes över 40 är efter hennes död skulle komma till garderoben (hur hittade han dit förresten, och hur visste han att Sara satt där?), varför inte Saras mamma, pappa eller någon annan närmare släkting, som hon också träffat i livet..?

Men detta skulle då visa…
Enligt ”experten” skulle detta (exempel 1) visa att dom hittar dom döda som dom påstår dom har kontakt med i Det okända. Vilket då enligt mig är endast att dom kastar ur sig namn som sen hittas i några arkiv och långsökt försöks passas in på dom.

Att det inte skulle finnas en Gustav och/eller Sara i några av alla t.ex släktforskararkiv under en period av över 300 år- och vi snackar här när dom hade typ 10 ungar i varje familj…

Körde själv en snabb Hesselbrandtare förresten, och hoppla hoppla, jag hittade en Pousette bara någon kilometer från där vi bor – förvånad om han inte har någon Gustav och Sara 300 år bakåt i släktträdet.

Så, vad ”bevisar” det att man hittar någon som kan passa in på hittepået – mer än att man kan hitta någon som kan passa in..?

Följ Gesus på 
Gesus på Facebook Gesus på Twitter Gesus på GooglePlus Gesus på Youtube Gesus på Vimeo Gesus på Dailymotion Gesus på Soup


67 reaktioner till “Det okända – 238 avsnitt hittils

 1. Måste bara poängtera en sak här.. ”det okända” har pågått BETYDLIGT längre än 11 år, och dessutom gick det under ett annat namn innan dess, minst! kanske även 2 andra namn. Skulle gissa på att det hållit på i 15 år…

  Gilla

   1. Gesus,

    Kan du inte vara bussig och köra samma genomgång med avsnittet om Jörgen Gustafsson på Hudiksvallsteatern, som du gjort med Elisabeth Lannge och fallet med Gustav Pousette i blogginlägget?

    Gilla

  1. Det fanns ju även något som hette ”Förnimmelse av mord” som var lika dåligt , inte ett enda mordfall lyckades lösas , samt var det inte något ”Akademin för det övernaturliga” typ av program som var lika dåligt ..

   Gilla

 2. Vem kan den där experten vara, som du skriver om, Gesus?

  Jag tycker dina exempel känns ovanligt välkända för mig, gamle man, men jag förmår trots det inte att sätta fingret på vem du kan avse. Den som kommer för mig är förstås krille-gossen. Men honom kan du väl ändå inte mena? Han uppfyller ju inte det där helt avgörande sine qua non-kravet som avgör om man kan uppnå expertstatus? Han är ju blott en extremt woowoo-troende och lättgullibel dilettant, vilken format sin woowoo-istiska världsbild genom att titta på alltför många avsnitt av ”Det okända” och primerat sin hjärna med dessa programavsnitts hjälp.

  Nämnda krille-gossen är ju dessutom en klockren tiopoängare på den av mig konstruerade woowoo-istiska KGB-skalan (så kallad till krille-gossens ära, KGB = Krille-Gossens Beteendeskala).

  Den här KGB-skalan sträcker sig från 0 till 10 och består av tio olika påståenden som rör typiskt woowoo-istiska beteenden/åsikter. Ju fler sådana woowoo-beteenden och/eller åsikter en person visar prov på under debatter här på GesusBloggen, desto högre blir poängtalet på KGB-skalan för den individen.

  Krille-gossen är den första klockrena tiopoängare som jag har fått chansen att kartlägga med hjälp av denna KGB-skala. Han stämmer alltså in på SAMTLIGA tio påståenden som hör till KGB-skalan. Och just därför kan han väl inte kallas för expert, anser jag.

  En tiopoängare på KGB-skalan definieras på följande vis, jag citerar, ””En person som är extremt och fanatiskt troende på allsköns woowoo-istisk bullskit, och därtill tror på allt detta med en ådagalagd gullibilitet som även i vuxen ålder motsvarar naiviteten hos ett (högst) femårigt litet barn som fortfarande har kvar sin tro på tomtar och troll.”

  Just därför har jag svårt att se framför mig att krille-gossen skulle kunna förknippas med expertis. Jag hoppas att du har förståelse för det, Gesus. Annars måste jag nog göra om hela KGB-skalan, eftersom dess reliabilitet och validitet då inte kan sägas hålla sedvanlig vetenskaplig standard.

  Tänk för övrigt på de här gudsorden, Gesus: ”Du skall icke missbruka ordet expert som begrepp, än mindre nämna experten vid hens namn, ty om du gör det, måste Herren i så fall straffa dig, enär båda dessa saker, endera eller tillsammans, utgör en oförlåtlig synd mot Herrens regelverk. Och straffet för detta, säger Herren, kommer att vara att du för evigt blir utestängd från andevärlden på ‘Andra sidan’.”

  Och det dystra ödet vill du väl ändå inte drabbas av, Gesus? Du som är så intresserad av andevärlden och dess jordiska manifestationer.

  Gilla

 3. Nu är jag riktigt skakis. Fick just i en vision ta emot en rebus av ett andeväsen. Då blir man fanimej svag i knävecken. Ödmjuk inför allt det oförklarliga.

  Så här ser rebusen ut:

  Först dök det upp en bild på ett enkronasmynt.

  Därefter en bild på ett mårddjur som kan vara en vessla eller en iller. Följt av texten -r.

  Sedan ett lastbilsflak med nedfällda lämmar, ja alla utom en av lämmarna var nedfällda.

  Den fjärde bilden var ett fotografi på torr, lätt sprucken hud. följt av texten -ig.

  Samt slutligen en bild på Gesus och mig, där vi sitter tillsammans i stadsparken och matar duvor och tar oss en rackabajsare mellan varven. Denna bild följd av ett frågetecken.

  Vad fan blir det, rytro ni?

  Jag har grubblat en längre stund på vad denna rebus kan tänkas betyda.

  Eftersom jag nu har fått chansen att träna en hel del på olika anderebusar på sistone, tycker jag trots allt att det gick rätt fort att komma på en rimlig förklaring.

  Så här tolkar jag rebusen:

  Bild 1 (myntet) är en enkrona, dvs det blir KR.

  Bild 2 är en iller. Följt av -r. Måste förstås bli ILLE.

  Bild 3, den på lastbilsflaket kan väl näppeligen bli annat än LÄM.

  Bild 4, fotot på den torra, lätt spruckna huden måste nog vara narig. MInus ig. Det blir förstås NAR.

  Bild 5, bilden på Gesus och mig, måste tolkas som, antar jag, OSS. Följt av ett frågetecken.

  Vad blir det? Jo, KRILLE LÄMNAR OSS?

  Om andevärlden har rätt, kommer krille-gossen alltså att lämna oss och sluta upp att kommentera här på GesusBloggen.

  Vone, vojne. Så sorgligt. Så tråkigt. Kan det vara ett Guds straff?

  Vem ska nu fylla mina dagar med glädje och gamman? Kommer jag nu att kastas tillbaka ned i djupaste förtvivlan efter en vecka med nästan kontant glädjerus tack vare krille-gossen?

  Jag hoppas verkligen att den ande som gav mig den rebusen var en ovanligt skämtsam ande, så att han bara ville skoja med mig.

  Nåväl, framtiden får utvisa om anden var på skämthumör eller ägde prekognitiv förmåga.

  Därmed GODNATT från mig. Jag skrev en gång Gidnatt. Vad den hälsningen till alla Gesusiter här på GesusBloggen betydde verkade krille-gossen ha stora problem med att komma på (fast jag kan ju ha fel därvidlag; krille-gossen kanske bara skojade med mig så som jag hoppas att min rebus-ande nyss gjorde med mig). Men som sagt: GODNATT! Och på återhörande! Vem fan vågar vara vaken nu när spöktimmen just har inletts? Inte jag i alla fall.

  Gilla

  1. Bebbe (bbnewsab),

   Jag överlevde spöktimmen!

   Inte hade jag problem med betydelsen av Gidnatt, jag svarade ju Gidnatt, Gidnatt! Du grubblar för mycket!

   Jag tycker det tar sig med din medialitet, men än har du mycket att lära. Du måste träna, träna och meditera mera, vet du vad det är Bebbe? Det är när man håller tyst! Provat det någon gång?

   Gilla

 4. Har inte krille några nya kommentarer att komma med till det som Gesus skriver i detta blogginlägg?

  Faktum är ju att Gesus bygger en stor del av sitt nya blogginlägg här ovan på sådant som krille själv har skrivit/påstått tidigare här på GesusBloggen (låt vara att krille-citaten är hämtade från ett annat kommentarsfält).

  I en debatt brukar tillvägagångssättet vara sådant, att först skriver debattör A någonting. Sedan svarar debattör B (ibland även debattörerna C och D) på det som A har skrivit.

  Därefter fortsätter debatten med att debattör A återkommer med en replik på repliken så att säga. Och så håller replikskiftet på, lite som att spela bordtennis, dvs debattbollen slås fram och tillbaka över ”nätet”.

  Fast kanske ska krilles tystnad tolkas som att han inte har något nytt att tillägga till Gesus’ TOTALA SÅGNING av krilles argumentation? Utan krille har så pass stor omdömesförrmåga, att han ger upp, dock givetvis utan att för den skull erkänna sig besegrad i debatten med Gesus.

  Att krille skulle tillstå/medgiva att han saknar ny ammunition (läs: nya argument) att kasta in i debatten är dock något vi INTE ska räkna med. Det vore lika osannolikt som den där kärnkraftsolyckan på Three Mile Island i Harrisburg (jo, jag tänker på Tage Danielssons berömda och mästerliga sannolikhetsmonolog om den olyckan).

  På sätt och vis är det nog bäst så för krille, dvs att välja att inte besvara Gesus ”replik” (argumentation) här ovanför.

  Eftersom krille har valt att flytta på sina målstolpar och därmed intagit en helt motsatt ståndpunkt i andefrågan numera, skulle ju en ytterligare argumentation i ämnet från hans sida blott innebära, att det han nu hade att tillägga ginge att använda till att refutera minst EN av hans numera två intagna synpunkter/åsikter.

  I och med att krille inte har tagit tillbaka (tagit avstånd, backat, från) sin första torgförda åsikt i ämnet, måste man rimligen utgå ifrån att båda ståndpunkternba gäller tills vidare. Jfr försöken, från medförfattarnas sida, att få luftstrupekirurgen Paolo Macchiarinis lika famösa som lögnaktiga Lancet-artikel tillbakadragen (retracted).

  På sätt och vis är krilles beteende lika pinsamt som Benny Rosenqvists i det där famösa videoklippet, där vi kan se Benny ringa upp Ted Gärdestad på ”Andra sidan”. Men precis som krille gör allt han förmår för att smeta ut pinsamhetsskiten också på alla övriga som medverkade i det där tv-programmet, är det lätt att få intrycket, att krilles egna tillkortakommanden helt klart, enligt honom, huvudsakligen beror på mig och Gesus.

  Det synsättet kräver förstås en lansering av en helt ny historieskrivning från krilles sida av vad som hänt och vem som sagt vad (och när). Denna genomfalska ”krilleanska” historieskrivning har jag beskrivit närmare under punkten ”Frågeställning nr 3” i denna kommentar: https://gesusbloggen.wordpress.com/2016/01/31/det-okanda-dubbelt-sa-daligt/#comment-9374 .

  Säg mig, finns det någon här bland GesusBloggens läsare, som blir överraskad över krilles försök att bland bort korten a.k.a. flytta på målstolpar?

  Jag har svårt att tro det. Det skulle väl i så fall vara den där Marita, som enligt Gesus använder sig av samma URL-adress som krille numera gör. (Jag har för övrigt bett krille att svara på hur det kan komma sig, att Marita och han har samma URL-adress. Men inte fått något svar på den frågan. LIka lite som krille behagat svara på frågan var hans religiösa hemvist finns. Fast det kan ju förstås vara så enkelt, att Marita och krille är ett par. Men det kan faktiskt lika gärna vara så enkelt, att Marita och krille i själva verket är en och samma inidivid. Frågan är om vi någonsin kommer att få veta hur det förhåller sig med den saken, ty krille har tydligt deklarerat, att han minsann blott svarar på de frågor som han vill – dvs känner för att – svara på.

  Gilla

  1. Svar på bbnewsab kommentar 25 februari 16:33

   Angående flyttade MÅLTOLPAR, (som du skrev tidigare), som du trott dig finna, så har jag ännu inte sett några hänvisningar till dessa som uppfyller kraven på något sådant. Att man förtydligar något, (t ex pga att någon läsare har svårt att förstå), betyder inte att man ändrat åsikt eller så, det betyder att man försökt klargöra det någon inte förstått. Är det förbjudet enligt Bebbes egen hemsnickrade världsordning?

   Bebbe lelle, VAD har du med att göra vilka som använder datorer som finns på samma adress? Är du så korkad så att du tror att det bara kan finnas en person på samma datoradress? Om jag känner den ena eller andra namngivna personen, vad i hela friden har du med det att göra? Jag behöver verkligen inte upplysa dig om det.
   Kan det vara så att du lider av paranoia? Erinrar mig att du bara för några dagar sedan skrev att du måste vara ANONYM på nätet för att du är FÖRFÖLJD av muslimer (sic). Som vill skära halsen av dig! (Hm!). Kanske är det inte heller någon tillfällighet att du hittat på en skala som du givit namnet KGB, om du fattar vad jag menar? KGB är ju också beteckningen på en underrättelsetjänst, och som paranoiker gärna sysselsätter sina tankar med. Finns det ingen bot mot det där, (du som är så hemma i det psykopatologiska borde väl veta det?)

   Du behöver inte jaga upp dig till kissnödighet om jag inte genast svarar på eller kommenterar något här. Det är förmodligen en överraskning för dig, men jag har annat att göra också, än att häcka på denna blogg. Till skillnad från dig, menar jag.

   Gilla

 5. 1) Krille har på sedvanligt manér tillvitat mig ett fel och sedan raljerat över det felet. Alltså det som kallas för strawman argumentation. Dvs man hittar falskeligen på något som debattmotståndaren sagt eller gjort, och sedan går man till attack mot detta falska hittepå.

  Nu senast handlar det om att jag är för dum för att begripa att mer än en person faktiskt kan använda sig av samma dator och/eller internetuppkoppling.

  Så här ligger det till. Både Gesus och jag – i alla fall jag – har velat veta vem den där Marita är som kommenterat här på GesusBloggen tidigare. Och som har exakta samma ip-adress som den krille använder sig av.

  Gesus skrev bland annat så här: Hej Krille, har du lånat Maritas dator?

  Då svarade krille på detta vis: Nej, jag använder Alvas dator. Du vet att det kan finnas många datorer på samma IP-adress? Tidigare fick jag använda Nils dator men det innebar att jag måste sitta och lyssna på hans bedrifter som civilingenjör och hans utbildning på den ärevördiga skolan, vilket jag tröttnade på och så divergerade Nils och mina vägar. Lika bra det, för han envisades med att behålla tjockskärmen till datorn. Men i anslutning till din fråga om datorn: är du och bbnewsab samma person?

  Varpå jag undrade: Vem är Alva? Vem är Nils? Vem är Marita?

  INGET SVAR från krille.

  Min fråga till krille upprepades senare. Då blev svaret- i alla fall är det en rimlig tolkning – att Marita och krille delar på internetuppkoppling (och/eller dator). Och krille berättar också att han egentligen heter Kristoffer.

  Eftersom jag vet att det mesta som kommer från krille är LÖGN OCH FÖRBANNAD DIKT, beslöt jag att testa.

  Jag gick till väga så här: Marita (som jag debatterat med här på GesusBloggen) säger sig ha efternamnet Ledin. Kollar följaktligen med att göra en sökning å¨namnet MARITA LEDIN. Erhåller då två träffar från HELA Sverige. Det finns en Marita Ledin i Trollhättan och en i Motala.

  Marita i Motala verkar vara ensamstående och ensamboende, så henne kan vi lämna därhän.Det går inte att komma längre i det spåret.

  Men Marita Ledin i Trollhättan skulle kunna vara intressant. Hon är en 67-årig dam. Kanske krilles morsa eller partner; knappast dotter ty då skulle ju krille vara runt 90 nånting, vilket är föga troligt.

  Till skillnad från Marita i Motala verkar Marita i Trollhättan bo i lägenhet. På samma gatuadress finns sammanlagt 12 namn folkbokförda, vilket indikerar att det rör sig om ett flervånings hyres- eller bostadsrättshus.

  Men nu till det intressanta! INGEN av dessa 12 personer heter Alva. Eller Kristoffer.

  Jag tycker att krille är skyldig oss alla en förklaring nu.

  Borde inte krille och Alva bo i åtminstone samma trappuppgång som Marita Ledin gör med tanke på att de åtminstone ibland delar dator och har samma ip-adress? Eller, o hemska tanke, kan det vara så, att krille LJUGER som vanligt.

  (Jo, jag vet, krille, att jag inte har med dina privata förhållanden att göra; jag håller helt med dig om det. Men ändå: Vore det inte klädsamt av dig, om du förklarar för oss varför du LJUGER oss alla rakt i ansiktet gång på gång? Och sedan ondgör dig över att jag är anonym, fastän du vet skälet därtill (muslimer som vill skära av mig halsen).

  2) Därmed kommer vi in på moralfrågor. Krille synes också ondgöra sig över att jag förolämpar och mobbar honom samtidigt som jag ägnar mig åt att anklaga honom för att förolämpa och mobba mig. Han undrar om det finns en särskilt mobbningsgräddfil (eller vad man ska kalla det) som tillåter ateister att förolämpa och mobba folk.

  SVAR: Nej, det är givetvis moraliskt klandervärt ÄVEN när ateister förolämpar och mobbar folk. Men NÄR en uppenbart gudstroende (Jesustroende) person – något som krille är om han nu inte bluffar och ljuger som vanligt – förolämpar och mobbar, tycker jag faktiskt, med förlov sagt, att DET är mer klandervärt (än när en ateist och gudshädare) gör det). Ty då går man ju emot vad Jesus lär ut (typ att man ska vända andra kinden till).

  Vad jag menar är detta: En ateist som inte tror på Jesus’ existens behöver ju inte av trosmässiga/religiösa skäl avhålla sig från att förolämpa och mobba. Men just den sortens skäl borde väl, kan man iaf tycka, få en sådan som krille att skämmas lite extra över att han också förolämpar och mobbar TROTS sin tro på Jesus som Guds son. Dvs tror man på Jesus som Guds son, varför ger man då fullständigt fan i att försöka efterleva Jesus’ råd, tips och anvisningar om hur man blir en god människa och hur man bör bete sig mot sina medmänniskor?

  Eftersom ateisten förnekar Jesus som en gudshypostas är det fullt begripligt varför hen då inte bryr sig om att följa Jesus’ anvisningar om vad som konstituerar en god människa.

  Jag undrar ifall krille kan ta till sig och förstå detta synsätt. Vi får väl se.

  Under tiden upprepar jag – för vilken gång i ordningen har jag glömt bort – denna fråga: Vad kan det vara för jävla religiös församling/sekt som krille bekänner sig till?

  Visst är det FEGT utav bara helvete att inte vilja/våga berätta öppet om sin religiösa tro i ett land som Sverige, där full religionsfrihet råder. Ska man kanske dra slutsatsen att krille tillhör en skämmig religiös församling? Om han nu bor i samma stad som Marita Ledin, har man faktiskt skäl att misstänka att just så är fallet. I de trakterna (i lite vidare bemärkelse) har man nämligen under senare år kunnat läsa om en del religiösa sekter och deras märkliga förehavanden.

  Jag tvingar inte krille att svara, men jag tycker det ligger i hans eget intresse att visa var han hör hemma också i religiösa trossammanhang. (Dock vet vi att det inte är Jehovas vittnen, ty då hade han INTE åberopat bibelversen med Jesus’ ord till rövaren på korset intill. Men det finns ju gott om knasiga och bisarra sekter utöver Jehovas vittnen som man kan vara medlem i.)

  Gilla

  1. Svar på bbnewsab kommentar 27 februari 10:51

   Bebbe, vad är det här för konstig blogg? Du säger dig vara en kommentator som är så jätteskraj för att du trackat muslimer att du nu måste vara ANONYM här på nätet, då du påstår att dessa muslimer tänker skära halsen av dig (sic!) och att du är jätterädd. Samtidigt säger du att Bloggägaren Gesus och du Bebbe, funderat över vem en annan kommentator här är och uppenbarligen beslutat er för att undersöka det. Varför det? Brukar det gå till så på en blogg?! Jag har ju noterat då jag läst tidigare kommentarer att du också undrat över ytterligare två kommentatorer, och frågat efter vilka de är. Men i morse såg jag att du svarat en annan kommentator och ville att den skulle skicka en bild på ett hjärta till dig (sic!). Du upplyste om att kommentatorn kunde använda en anonymiserad mailadress Detta är tydligen något som upptar din tankeverksamhet oerhört mycket, hur man kan vara anonym men samtidigt försöka ta reda på vilka de andra som kommenterar är. Hur konstigt som helst! Tycker du inte det själv? Och Gesus, vad tycker du om hela detta förfarande?!

   I en lägenhet kan det finnas fler datorer, här finns det tre. I den stad jag befinner mig nu finns t ex både högskola och annan verksamhet. Jag deltar i olika verksamheter här, och har dessutom FLERA SLÄKTINGAR här i staden som jag vistas hos periodvis då jag deltar i dessa verksamheter., jag får också låna dator vid behov. VAD har du med det att göra? Har du kanske börjat inbilla dig att jag är en av muslimerna som du retat upp? Du vill också kartlägga vilka Alva och Nils är, som jag nämnt vid något tillfälle. Hur så? Vad har du med dem att göra? Inbillar du dig att de också tillhör de muslimer du är så rädd för? Nej Bebbe, några hot från muslimer tror jag inte på. Hela ditt agerande tyder på att något inte står rätt till med dig.

   Gilla

   1. Jag är inte särskilt intresserad av vem Marita, du, Alva eller Nils är.

    Jag ville bara undersöka om du LJUGER som du brukar göra.

    Och det gjorde du. Jag synade dig. Och du hade inte ens par i tvåor i din pokerhand. (OBS! detta med pokerhanden är blott en metafor, men sådana brukar du ju tolka bokstavligt, så snart kommer väl ett kraftfullt förnekande från dig att du inte alls sitter och håller några spelkort i din hand – precis som du ideligen förnekar att du flyttar på några konkreta ”måltolpar”.)

    Kan du verkligen inte se, krille-tjejen, hur du SOM VANLIGT OCH HELA TIDEN inte gör annat än att synnerligen sorgfälligt hålla på med dina patetiska undanmanövrer, allt för att kunna undvika pch slippa att besvara frågor som ställs till dig?

    En mer korkad woowoo än dig har jag aldrig mött i hela mitt liv. Ett tag trodde jag att ingen skulle kunna överträffa och besegra alienna i kampen om titeln ”Mest korkade woowoo”. Men du slår henne med hästlängder, krille-tjejen.

    Hur Gesus tänker och resonerar om dig, krille-tjejen, och Marita, får du fråga honom om. Jag finner det inte konstigt om han, som bloggägare, också undrar över vad det är som driver folk att uppträda med falska identiteter, ljuga och bluffa, flytta ”måltolpar”, satsa stenhårt fastän de sitter med blott par i tvåor i sin pokerhand etc.

    Kan väl säga som så här: Det är inte utan att jag kan ha viss förståelse för att Gesus, liksom jag själv, finner det konstigt, och besynnerligt, att folk dyker upp här på GesusBloggen med minst en och inte osannolikt två falska identiteter och sedan inte kan medge det förrän de målat in sig i ett hörn och/eller ställts mot väggen.

    Att kunna få det här fastslaget yucker jag är bra, därför att det säger en hel del om din trovärdighet, jävla lögnare. Och du behöver INTE vara orolig. Jag ger fan i vem du egentligen är och vad du heter på riktigt. Jag var mest ute efter att ta reda på om du ljög även den här gången. Och det gjorde du.

    Jag noterar att det finns högskola (Högskolan i väst) i Trollhättan. Inte för att jag bryr mig ett skvatt. Men ska jag tolka det som en indirekt bekräftelse på att Marita Ledin bor i Trollhättan och dessutom är en släkting till dig, hos vilken du emellanåt bor?

    För övrigt: Jag vet inte om Gesus kan se om dina inlägg här på GesusBloggen kommer från samma ip-adress hela tiden eller om du flyttar runt bland släktingar som du skriver och anvönder dig av deras datorer och ip-adresser. Och än en gång: JAG BRYR MIG INTE. Fast jag måste tillstå att det skulle vara kul, ifall Gesus kunde bekräfta eller dementera detta som du just har berättat.

    För mig är det, som sagt, fullt tillräckligt med att kunna slå fast vilken JÄVLA LÖGNHALS du är och hela tiden har varit under denna så kallade debatt som inte ens är värd namnet debatt till följd av ditt ideliga duckande för sakfrågorna.

    Nu måste jag ägna mig åt andra saker än att kommentera dina dravelkommentarer, krille-tjejen. ”Gideftermiddag” på dig!

    Gilla

    1. Angående bbnewsab kommentarer 27 februari 10:51 och 14:54

     Bebbe, jag väntar otåligt på att du ska delge åtminstone ditt förnamn, bbnewsab är ju inte ens ett namn. Eller gäller inte dina egna regler för just dig? Det enda du sagt är att du är gammal, pensionär, med dubbelseende. Och att du är jagad av muslimer som hotat skära halsen av dig (sic!). Vet inte, men jag får inte det första att gå ihop med det andra i informationen. Varför skulle muslimer jaga och mordhota en gammal pensionär, som dessutom har svårt med seendet? Verkar jättekonstigt.

     Varför skulle Alva och Nils nödvändigt bo i samma hus? Det finns över 50 000 invånare i staden, menar du att alla dessa skulle bo i ett och samma hus? Bor du och alla dina vänner i samma hus, (i så fall kan man verkligen undra vad det är för sorts ‘hus’?) Vilken stad bor du i? Är det i den staden eller byn som muslimerna hotat dig? Tycker det är konstigt att du inte kan berätta, varför gör du inte det? Uppmanade du dessa muslimer att skaffa en anonymiserad mailadress så att de kunde skicka hjärtan till dig?!

     Du är så nödigt nyfiken på om jag använder samma dator hela tiden, att du vill att Gesus ska informera dig om det, hm! Du som vet, finns det någon diagnos som innefattar abnorm nyfikenhet? Vad heter den diagnosen i så fall? Jag kommer att använda datorer både på näraliggande orter och i Stockholm framöver. Men jag vet ju inte idag var ifrån jag kommer att skriva här (eventuellt). Varför vill du veta det? Är det muslimerna som spökar nu igen? Hoppas du uppfattade min vits! Skaffa dig ett eget liv, Bebbe, istället för att snoka i andras!

     Gilla

 6. @krille: Kom på ett par frågor till. Detta med att du har sett så gott som samtliga 239 avsnitt av ”Det okända” är rimligen något MYCKET ovanligt. Kan inte vara många som gjort det. Nördstämpel (med OCD-inslag) på slikt.

  Så hur kommer det sig, att du har ägnat så mycket tid åt att göra det – med tanke på vilken smörja det är som visas?

  Personligen skulle jag nästan vilja likna detta vid en form av straffkommendering med tanke på den usla programkvaliteten. Vad driver dig att så slaviskt titta på dylik skit? Inte är du väl masochist på riktigt, av födsel och/eller ohejdad vana, krille?

  Säg mig, har du månne någon koppling till programkedaren Caroline Giertz (eller någon annan person som i sin tur har någon sorts anknytning till ”Det okända”)?

  Caroline är ju ganska nära släkt med Bo Giertz, vilken var biskop i Göteborgs stift, så det är rimligt att tänka sig att hon har en viss anknytning till de delar av nordvästra Götaland där den där Marita Ledin bor (som du bekräftat att du känner rätt väl).

  Eftersom du, krille, har antytt (synes vilja låta påskina) att Marita och du delar på ip-adress och dator, åtminstone ibland, är det ju inte orimligt att tänka sig, att antingen Marita eller Alva – ja, kanske även den där Nils du också har berättat om – eller varför inte du själv är släkt med Giertzsläkten. Eller hur?

  Det skulle ju i så fall också kunna förklara varför du är så pass bibelkunnig som du är och därtill menar, att det hör till allmänbildningen att känna till Bibelns innehåll lika bra som du förefaller göra. De flesta kreationister och andra kristna/religiösa jag har mött IRL eller på webben, och de är rätt många, brukar ha en genant usel kännedom om vad det egentligen är för bullskitsmörja som står att läsa i Bibeln.

  Samtidigt skulle dina bibelkunskaper kunna, åtminstone delvis, förklara varför du – som det ser ut – verkar ha satt ljugandet som livsstil i system. Jfr med vad jag skrev om kyrkofadern Eusebios nyss på annan plats, han som givit ”Lying for Jesus”-rörelsen ett bra frontansikte. Vem vet, du har kanske planer på att bli ett liknande frontansikte för den svenska grenen av ”Lyng for Jesus”-rörelsen?

  Ser fram emot dina svar även på dessa frågor, krille.

  Gilla

  1. Svar på bbnews kommentar 27 februari 10:51 och 13:47

   Bebbe lelle, Jo nu vill jag lova att det jobbar på däruppe i hattparkeringen din. Där föds de vildaste av idéer. Varför jag tittat på det okända har jag förklarat för Gesus, som tidigare frågat samma sak. Det är för övrigt något du inte har med att göra.
   Så nu har du fått för dig att Caroline Giertz och jag är släkt, är det ett kriterium för att se Det okända? I så fall måste hon ha många släktingar, det är ju massor av människor som ser programmet. Men nej, hon och jag är inte släkt och inte Alva eller Nils heller, vad jag vet. Jag skulle dock inte ha något emot att vara släkt med henne. Och jag har läst böcker av Bo Giertz, men det är allt. Något mer du vill veta? Hattnummer, sorry använder inte hatt. Skonummer: 43. Använder bara skjortor och strumpor av god kvalitet.

   Men nu tycker jag det är på tiden att du berättar om DIG, det är väl fair play? Vad heter du, i vilken stad bor du, hur ser ditt grannskap ut? Finns det någon koppling mellan dig och någon annan här på bloggen mm? Ja, helt enkelt sådant du anser dig behöva veta om kommentatorerna här, det är väl rimligt att du berättar om dig själv? Hur kom det sig att du blev hotad av muslimerna? Det berodde väl aldrig på att du var oförskämd och förolämpande mot dem?

   Enligt ditt resonemang i din kommentar 27 februari 10:51 är det tillåtet för en person som inte tror på Jesus (ateister alltså) att mobba och förolämpa andra.

   Intressant, då vet vi vad ateister har för moral. Det förklarar då hela ditt beteende här på kommentarsfältet. Mycket intressant information om ateister. Tack!

   Gilla

   1. Läste just detta innan jag skulle till att lämna datorn. Kort svar. Nu ljuger du, din jävla lögnhals än en gång. Jag har INTE sagt att det är tillåtet för ateister att ”synda”, dvs uppträda moraliskt tvivelaktigt.

    Men du kan ju som vanligt inte läsa rätt innntill eller korrekt tolka en text. Vilket är så jävla typiskt för just woowoos.

    Vad jag skrev och åsyftade var, att en ateist inte behöver rädas någon gudomlig bestraffning utifall att hen ljuger, bluffar, förolämpar, mobbar, hånar etc. Det måste å andra sidan rimligen en Jesustroende person frukta.

    Sett ur det perspektivet kan man ju tycka, att det borde ta emot mer för en religiös person att ägna sig åt slikt (eftersom Jesus säger det är fel), än det är för en ateist att göra sammaledes.

    Detta betyder givetvis INTE, att en ateist måste ägna sig åt slikt, hen heller. Men OM hen gör det, behöver hen ju i alla fall inte frukta att komma till Helvetet.

    Kan det vara så jävla svårt att få in i din trångsynta woowoo-skalle, krille-tjejen?
    Nä, nu lämnar jag datorn oavsett om du skrivit fler korkade kommentarer eller ínte.

    Gilla

 7. Svar på bbnewsab kommentar 27 februari 15:09

  Bebbe lelle, du visar allt mer vem ditt rätta jag är. Ja, ditt inre rätta jag förstås, data och personalia om dig själv är du märkligt förtegen om, särskilt som du gräver efter uppgifter om och är så intresserad av dina medkommentatorer här. Inte bara min, du har gjort så förr, har jag sett i kommentarsfältet.

  Angående ateisters moral, så skrev du så här 27 februari 10:51:

  ”En ateist som inte tror på Jesus existens behöver ju inte av trosmässiga/religiösa skäl avhålla sig från att förolämpa och mobba.”

  Och i samma kommentar skrev du:

  ”Eftersom ateisten förnekar Jesus som gudshypostas är det fullt begripligt varför hen då inte bryr sig om att följa Jesu anvisningar om vad som konstituerar en god människa.”

  Följaktligen är det fritt fram för ateister (som du är), att mobba och förolämpa. Så skriver du. Tack, som sagt, för upplysningen om ateister!

  Gilla

 8. bbnewsab

  Jo Bebbe: vad betyder ‘tuycker’ och ‘användör’ ?

  Och du, spara på svordomarna, du kanske tänker kommentera mera och du verkar ju tycka att dina kommentarer måste strösslas med svordomar och andra tillmälen, och om du gör av med alla på en gång har du ju inga kvar.

  Jag skulle vilja veta lite mer om de där hoten från muslimerna. Hur kunde de bli så arga att de hotade skära halsen av dig? Du måste ha burit dig väldigt illa åt mot dem. Varför var du taskig mot dem? Var det någon form av diskriminering från din sida?

  Så vill jag fråga dig om det är vanligt bland ateister att projicera en massa som de har inuti sig på omgivningen, som du gör? Varför gör de så, i så fall?

  Btw: Har du kontaktat KTH än? Eller du kanske är som hemma där, javisst?

  Varför får inte flera personer använda samma dator, enligt dig? Är denna uppfattning sprungen ur något trauma hos dig? Är det muslimerna nu igen? Vet du, jag tycker riktigt synd om de där muslimerna du skrivit om här, de måste ha blivit mycket förolämpade av dig.

  Gilla

 9. bbnewsab

  Det är nu flera dagar sedan jag ställde en rad frågor till dig, både under denna bloggpost och under bloggposten ‘Det okända – dubbelt så dåligt’, där jag skrivit till dig 27 februari 22:43. Men jag har inte erhållit några svar. Märkligt, med tanke på de textmassor som annars produceras av bbnewsab mest varje dag.

  Mina frågor handlar om sådana saker som:

  Vad har du bbnewsab, med att göra vilken eller vilka datorer jag använder? Vad har du att göra med var jag bor och vilka jag känner?

  Varför måste du själv, bbnewsab, uppträda anonymt samtidigt som du gräver och snokar runt bland andra kommentatorer? Du ville lära en kommentator anonymisera sin mailadress för att du ville ha tillskickat dig ett hjärta från hen, och angav själv en egen anonymiserad mailadress dit hjärtat kunde skickas. Tycker mig minnas att du föreslog en träff också. Tjena, skulle du uppträda maskerad då? Med tanke på att du gömmer dig och vill vara anonym, menar jag?

  Du har angivit att du måste vara anonym pga dödshot från ‘muslimer’. Seriöst, hur trovärdigt är det? Eller har du burit dig så illa åt, som ju ateister har tillåtelse att göra enligt dig, att det gått överstyr? Mobbat och förolämpat dem till den grad att du ansett det säkrast gå och gömma dig? Sådant beteende har ett namn som vi alla känner till.

  Nu senast har du kallat mig för ‘en kuvad hund’. Se under bloggposten ‘Det okända – dubbelt så dåligt’, i kommentar 27 februari 11:59.

  Att likna en kommentator vid en hund i negativ bemärkelse, är inget nytt. Det har du även gjort tidigare. Ämnet kommer på tal i en kommentar från dig bbnewsab, den 28 januari 23:32
  under bloggposten ‘Dags igen – Det okända’, som publicerades 24 januari 2016. Ämnet gäller att du liknat en kommentator vid en ‘hund som rullat sig i skit’. Alla som av bbnewsab diagnosticerats som vad han kallar woo-woos, (vilket är att likställa med ko-ko), menar han i angivna kommentar är att betraktas som ‘hundar som rullat sig i skit’.
  Jag vill gärna ha svar på frågorna.

  bbnewsab, (eller S O H:2, som jag kommer benämna dig ibland, då ‘bbnewsab’ inte sitter bra på tangentbordet). Jag vill meddela något eftersom du har ett behov att kartlägga medkommentatorer som inte delar dina åsikter:

  Om sisådär tre veckor ska jag till Stockholm om allt går enligt planerna. Jag kommer ta tunnelbanan från centralen och stiga av endera vid station Stadion eller Tekniska högskolan. Vi befinner oss då, som du vet, på Valhallavägen. Jag kommer att bo hos en Svanh…..och kommer möjligen låna dator där. Du kanske vill veta mer om mitt stockholmsbesök?

  Gilla

 10. @krille-tjejen: En stor del av helgen har du ägnat dig åt att rapa upp ditt sedvanliga trams, svammel och dravel.

  Maken till OCD-liknande beteende – vilket, inte oväntat, är en egenskap/diagnos som är vanlig bland woowoos – har jag då aldrig stött på tidigare. Inte konstigt att krille-tjejen erhöll full pott på min KGB-skala häromdagen.

  Om tvångssyndrom (OCD) läser jag bland annat följande: Om du har tvångssyndrom kan du känna väldigt starkt att du inte kan släppa tankarna på en viss person, eller att du måste tänka på ett visst sätt eller måste göra vissa saker om och om igen. Och att du får ångest om du inte längre tänker på just den personen eller om du inte längre tänker på just det där speciella sättet eller om du försöker att låta bli att göra just de där speciella sakerna och ritualerna om och om igen.

  ALLA torde kunna se vad som gäller för dig, krille-tjejen i det avseendet och utifrån den beskrivningen av vad tvångssyndrom innebär. Utom du själv, förstås. Ty du är väl som vanligt förblindad av din egen felfrihets- och grandiositetsstörning, vilken du för övrigt också städse visar prov på i ditt skrivande här på GesusBloggen.

  Kan du inte lämna mig i fred, krille-tjejen, och sluta upp med att trakassera mig och påstå en massa lögnaktiga saker om mig?

  I samma text om OCD jag just åberopade och citerade ur här ovan kan man också läsa, att om du upplever att sådana tankar och känslor stör dig i din vardag, så finns ofta bra hjälp att få. Detta vill jag meddela dig till hugsvalan och tröst, krille-tjejen på det att du inte ska börja misströsta.

  Samtidigt rekommenderar jag dig, kära krille-tjejen: Passa på att söka hjälp för ditt tvångssyndrom under ditt kommande Stockholmsbesök, om det nu inte finns hjälp att få hemma i Trollhättan, där du ju spökar också under namnet Marita Ledin (ty hur ska man annars tolka dina överreaktioner på mitt tidigare försynta påpekande – eller snarare min framförda misstanke – därom?).

  Och här kommer ännu ett tips/råd till dig, allra käraste krille-tjejen min: När du snart kommer att befinna dig så nära KTH i Stockholm, tycker jag allt, att du ska till mod till dig och stega in på KTH-området och uppsöka någon fysikprofessor där, som kan förklara för dig varför partikelfysikprofessorn Sean Carroll i USA faktiskt har rätt i det han skriver om att andeenergitro är något som enbart woowoo-istiska puckon som du och dina likar envisas med att fortsätta tro på. Kanske rent av den där Svanh… som du ska bo hos kan förklara hur det förhåller sig med den saken, såvida inte hen också är en woowoo?

  Hur som helst: Eftersom du så uppenbart har så svårt för att korrekt uppfatta innehållet i de texter du läser, allra sötaste krille-tjejen min, och inte ens kan begripa vad som avses med det felstavade ordet ”MÅLTOLPE”, känner jag mig nödsakad att än en gång påpeka för dig följande:

  LÄMNA MIG I FRED. JAG ÄR FÖRBANNAT TRÖTT PÅ ATT VAR GÅNG JAG LOGGAR IN PÅ GESUSBLOGGEN FINNA DINA DIATRIBER OCH DINA PATETISKA FÖRSÖK TILL HÅN MOT OCH MOBBNING AV MIG. MÅSTE DU PROMPT SPRIDA DITT DRAVEL HÅR, FÖRSÖK DÅ HÅLLA DIG TILL SAKFRÅGAN. BLOGGEN ÄR TILL FÖR OSS SOM SERIÖST VILL LÄRA OSS MER OM DETTA MED PÅSTÅDDA ANDEVÄSEN SOM NI WOOWOOS -MEN INGA ANDRA – SÅ STENHÅRT TROR PÅ.

  Jag valde att skriva min begäran (mott önskemål) i versaler, i förhoppningen att du ska ha lättare att begripa en text ifall orden i den skrivs med stora bokstäver. Nåväl, snart får jag och alla vi andra se, om det hjälpte eller inte.

  Till sist. Apropå ingenting så hörde jag i går att hittills har 134 personer erkänt mordet på Olof Palme, som ju ägde rum för exakt 30 år sedan. Vilket får mig att undra: Är möjligen krille-tjejen bland dessa 134 individer? NEJ, KRILLE-TJEJEN, DU BEHÖVER INTE SVARA, EFTERSOM VARKEN JAG ELLER NÅGON ANNAN KOMMER ATT KUNNA LITA PÅ DET SVAR DU I SÅ FALL SKULLE LÄMNA, SÅ SNÄLLA, KRILLE-TJEJEN, AVSTÅ ALLTSÅ FRÅN ATT SVARA PÅ DEN FRÅGAN. OCKSÅ. PRECIS SOM DU JU HAR SATT I SYSTEM ATT AVSTÅ FRÅN ATT BESVARA NÄSTAN ALLA ANDRA FRÅGOR SOM GESUS ELLER JAG HAR STÄLLT TILL DIG TIDIGARE.

  Det som främst förvånar mig vad gäller uppgiften om antalet palmemordsbekännare är det faktum, att det sålunda inte är fler än 134 puckon som hört av sig till Palmegruppen för att få bikta sitt hjärta och erkänna. Jag tänker och resonerar då så här: Även om woowoos utgör en liten ynklig och ömkansvärd minoritet av befolkningen, så nog är de väl till antalet trots allt fler än bara 134 personer?

  Vad tror ni andra därom? Jag vill INTE ha något svar från allra käraste krille-tjejen min ens i denna för debatten här lite mer intressanta fråga (om vad som får woowoos att tro sig ha varit med om snart sagt vad skit som helst), ty denne krille-tjejen har som saght ljugit och bluffat här på GesusBloggen så många gånger, att hens trovärdghet hovrar runt nollprocentnivån. Men ni andra får gärna tycka till och skriva vad ni anser. Från krille-tjejen kan man liksom inte förvänta sig annat än hens konventionella, bullskitaktiga tankedynga. Och den kan man ju vara förutan. Men Gesus är väl uppenbarligen en extremt tålmodig man och tillika bloggägare.

  ”Gid förmiddag”! Med denna vänliga hälsning avslutar jag mitt inlägg och vill samtidigt betona, att jag med den hälsningen riktar mig till alla som läser här på GesusBloggen. Ingen nämnd och ingen glömd.

  Gilla

  1. Jag tänker så här ;
   Om man nu till äventyrs accepterar att våra s k medium har kontakt med andevärlden, guider och allt var som där finns. Varför använder man då dessa helt unika egenskaper till att ”bara” kontakta gamla mor och farföräldrar? Här borde man ju kunna göra en gigantisk insats och lösa alla dessa ouppklarade mord, alla förvunna personer, lindra sorgen för dom efterlevande. Ex Palmemordet som är dagsaktuellt , ibland så är det ju tydligen platsbundet men då får man väl ställa sig på mordplatsen och kontakta Palme . Kan inte Sveriges elit i det mediala göra en insats och lösa Palmemordet en gång för alla ?

   Nej det är tydligen viktigare att kunna kommunicera att tvättmaskinen snart kommer att gå sönder, att man inte hann säga adjö , att man hade svårt att andas på slutet ..Jag tycker nästan att det är en skymf mot alla som lider i det tysta och som vill få svar på ouppklarade mord.

   Om man vänder på steken så kan man ju fundera varför andevärlden i så fall inte vill berätta vissa saker, vad är vitsen med det ? Och om man nu vill berätta något så kan det t o m vara i rebusform ?! Eller som i Pierre Hesselbrandts fall, man vill kommunicera sitt ”andra” namn .. Vad är vitsen med det ?

   Hur kan det komma sig att inget mord blir uppklarat av våra medium, att organisationen Missing People hittar försvunna personer men aldrig dom som utger sig för att ha ”gåvan”. Att ”det Okända” har körts sedan 2004 och inte det minsta lilla spöke har fastnat på film.

   Många frågor – väldig få svar .

   Gillad av 1 person

   1. Jag gillar och respekterar ditt sätt att tänka och resonera, Stone. För att inte tala om den underfundiga och roliga humor du, låt vara inte i just detta seriösa inlägg, ofta visar prov på. Jättebra exempel på din humor är enligt min mening din anderebustolkning nyligen, vilken ju mynnade ut i att rebus-anden nog måste vara en ande som under jordelivet så att säga inte spottat i glaset utan gillat starkvaror.

    FDETDA: När jag nu ändå är här inne på GesusBloggen för att Gilla-markera och kommentera ditt inlägg, Stone, vill jag också ta tillfället i akt att informera lite om vad begreppet STALKING står för. Detta av en viss anledning, som jag nog inte behöver gå närmare in på här och nu. Till dem som inte direkt och omedelbart kan kan se/förstå varför jag tar upp fenomenet stalking just i detta kommentarsfält, säger jag: Skrolla uppåt i detta kommentarsfält, så ska nog polletten strax falla på plats.

    Tro dock inte, Stone, att det är just dig som jag får/har i tankarna, när jag ska till att definiera stalking-begreppet. Alls inte. Utan det är en helt annan person, som skriver flitigt här på GesusBloggen och som av allt att döma verkar ha lite svårt med sin könsidentitet, eftersom hans manliga avatarnamn också har vissa kopplingar till ett namn, ett typiskt kvinnonamn och vars kvinnliga ägare, en pensionär, dessutom visar sig vara folkbokförd i således bosatt i Trollhättan.

    Så vem vet, när nu den personen skriver att hen snart ska bege sig till Stockholm, kanske anledningen i sjölva verket är att antingen köpa sig ett luder (eller två) på Malmskillnadsgatan därstädes eller, varför inte, för att kunna tjäna ihop lite pengar genom att själv extraknäcka som luder på nämnda gata. Därom vet jag självklart intet, som hen själv brukar svara, när hen blir ombedd att förklara sig närmare. Och därom har jag heller ingen som helst åsikt – alltså även det precis sim den här peronen själv brukar svara, när hen ombeds att kommentera sin andetro eller annat som tagits upp under debatten här på GesusBloggen.

    Alltnog, nu var det om STALKING jag ville informera läsekretsen. Så här kan man läsa på en sajt som berättar om det obehagliga fenomenet:

    Vad är en stalker?

    Stalker är ett ord vi lånat från engelskan och betyder ungefär egensinnig, ondsint, uppsåtlig och upprepad förföljelse och ofredande av en annan person. En stalker följer alltså efter en annan person på ett eller flera sätt. Vanligtvis stannar det vid enbart förföljelse men ibland kan det bli värre.

    Om man är en offentlig person är risken större att man blir utsatt för stalking men det kan inträffa för vem som helst. […]

    [Exempel på stalking:]

    Den enklaste formen bygger ofta på att det funnits en sorts relation mellan parterna. Bekant, granne, kund, affärskontakt, partner eller älskare. Förföljelsen kan börja om relationen surnar till eller om den ena parten känner sig ”orättvist behandlad”. Individen börjar sin förföljelse för vedergällning eller för att kontrollera och korrigera åsiktsmotsättningarna.

    MIN UNDRAN BLIR SJÄLVKLART: Need I say more?

    Gilla

    1. Angående bbnewsab kommentar 29 februari 14:16

     Bebbe, vad betyder ‘peronen’, som du skrivit i din kommentar?

     Jag ser att du har dina tankar på en lukrativ verksamhet, det var kanske den du hade i tankarna när du föreslog en kommentator att till din anonymiserade mailadress skicka ett hjärta, och som du försökte få till en träff med? Var det så?

     Trevligt att du förklarar innebörden i det begrepp som just du ägnar dig åt. Omtänksamt.

     Gilla

   2. Svar på kommentar från Stone 29 februari 11:17

    Ja, det där är frågar man kan undra över. Men hur det nu än fungerar med det som kallas medialitet så verkar inte metoden att beställa fram en ‘ande’ fungera så bra. Jämför med Benny och Ted Gärdestad. Eller försöket att få kontakt med August Strindberg på Intima teatern, som han grundade. När t ex Det okända åker hem till en familj verkar det ju vara ‘andarna’ som tar kontakt med mediet, för att de är angelägna om att meddela något till dem som bor där. Och dessa ‘andars’ aktivitet är ju det som fått klienterna att kontakta Det okända. Palmes ‘ande’ kanske inte befinner sig på mordplatsen. Men det kanske finns medier som har kommunicerat med Palmes ‘ande’. Då uppstår problem:

    Antag att Palme meddelat vem som är mördaren, (hur han nu skulle veta det, han blev ju skjuten bakifrån), vem skulle mediet kontakta för att dela informationen? Polisen? Mja, kanske inte ändå. Även medier har självbevarelsedrift.

    Jag har varit inne på detta tidigare om att medier skulle upplysa om mördare. Men som vi vet verkar inte kommunikationen mellan ‘andar’ och medier vara helt fria från störningar, de hör ju ofta fel vad gäller namn. Om de då meddelar ett namn som påstås vara en mördares och mediet inte uppfattat namnet rätt, kan det ju minst sagt bli problem. Men jag tror, (vet alltså inte), att man genom historien kunnat hitta t ex försvunna personer eller djur genom mediers medverkan. Har för mig att jag läst eller hört om gamla poliser som berättat om sådant.
    Att ‘andar’ är sparsamma med information kan man förstås undra över. Mediet kanske inte uppfattar allt?

    Gilla

    1. Svar / kommentar till Krille 1/3 8.28:

     Det är klart att sätta sin heder och ära på spel genom att gå ut och säga att man kommunicerat med Olof Palme och han talat om vem mördaren är, det gör ju inte vem som helst , det är ju naturligtvis bekvämare och inte så riskabelt att ha en privat sittning, eller en seans och svamla fram några gamla mor och farföräldrar.
     Man har ju ändå helgarderat sig med att man kanske INTE får kontakt med någon ande och kommer det någon så kan man inte bestämma vem det är .

     Sedan har du en poäng i att vem skall man i så fall meddela sin kontakt med Palme ? Är det någon som tar ett medium på allvar som kommer med dom uppgifterna ? Och varför tas man inte på allvar, kanske för att genom historien har inget medium bidragit till några revolutionära händelser .

     Citat ur Krilles kommentar ”Även medier har självbevarelsedrift.”
     Nja inte Benny då som hävdade att han kommunicerade med Ted Gärdestad .

     Jag vill minnas den gamla programserien ”Förnimmelse av mord” inte tusan löstes det några mord. Snarare tvärt om, det blev bara mera fel och förvirrat och inga efterlevande fick någon tröst eller lösning. Bara en fjantig dramaqueen Jörgen Gustavsson som sprang runt med tårarna rinnande och tjoade – ” Oh fy fan ”

     Min egentliga fundering är att man borde kunna använda dessa extraordinära egenskaperna som man utger sig för att ha till att göra mera gott för mänskligheten. Vi har ju medium som kan se in i framtiden, vad mycket ont skulle inte kunna undvikas om man redan visste att det skulle ske ?

     Citat ur Krilles kommentar
     ”Och dessa ‘andars’ aktivitet är ju det som fått klienterna att kontakta Det okända.”

     Då kan man ju fundera hur andarnas aktivitet gör att man kan flytta sängar, välta väggar, rulla dockvagnar, flytta runt skor, knacka i dörrar, öppna dörrar som är jättetunga att öppna, kasta hinkar och sedan när man äntligen fått dit ett medium som man kan kommunicera med DÅ drar man till med en REBUS ( ursäkta att jag tjatar om rebusen men det är ju så osanolikt korkat ) eller säger sitt andranamn . Tänker anden att nu jäklar skall dom inte få en lätt match att få fram vem jag är ! Om jag var på andra sidan och ville kommunicera med ex mina barn så inte tusan skulle jag säga mitt andra namn, då skulle dom tro det var deras morbror som var där, förutsatt att han var död förstås ..
     Och även om jag är av en skojfrisk natur så jag skulle nog inte heller dra till med en rebus.

     Nej någonting säger mig att det är bluff och båg man håller på med, och framförallt skall det ju bli bra TV program .

     Gilla

     1. Svar till Stone 01 mars 11:56

      Självklart kan man undra över och spekulera i varför ‘andar’ gör si, istället för så. Men så funderar man ju även ibland när det gäller levande människor och inte ‘andar’. Varför gör den och den så här? Inte alltid så lätt att få svar ens på det, än mindre varför ‘andar’ gör si eller så.

      Att en ‘ande’ säger sitt andra namn som den hade som levande skulle väl snarare förstärka trovärdigheten, då ger den ju ytterligare information till de anhöriga om vem ‘den’ är. Sedan, det där med aktiviteterna, när väl mediet är på plats så kommunicerar väl ‘anden’ med mediet och då är det kanske inte så fruktbart att ställa till med buller och andra aktiviteter mm, utan då meddelar väl ‘anden’ det den vill säga när den har chansen? Man kunde ju med ditt resonemang lika gärna fråga varför människor i allmänhet inte kan kommunicera med ‘andar’ såsom medier menar sig kunna. Så kan man naturligtvis fråga men det lär inte förklara fenomenet ändå.

      När du resonerar utgår du ifrån att människor skulle acceptera framtidsförutsägelser via medier, acceptera att medier meddelar namn på mördare etc, men så ser det ju inte ut i vårt samhälle. Så vad skulle fördelen med detta vara?
      Låt säga att ett medium meddelade att Palmes mördare hette NN, men att det t ex visar sig att denne NN är död sedan länge och det finns just inget att gå på. Vad skulle vinsten med det vara? Skulle någon tro på det? Risken är ju att det blir kaos, vilket det nog skulle ha blivit om mördares namn meddelats i ‘Förnimmelse av mord’ också. Hur skulle man gå vidare med infon seriöst?

      Det där med rebusen, kan väl bero på att just det mediet hade förmåga att uppfatta informationen i den. Om hon inte gjort det, skulle ‘anden’ kanske försökt med något annat. Personligen tycker jag att rebusen är det minsta problemet i sammanhanget, det var väl mer en rolig grej i deras kommunikation. Den verkliga frågan är väl: vad är det här medmedialitet? Hur fungerar det? Det tycker jag är intressant.

      Gilla

     2. ”Att en ‘ande’ säger sitt andra namn som den hade som levande skulle väl snarare förstärka trovärdigheten”

      Så du menar att för att ett (1) påstått medium påstår sig ”få andranamn”, men ingen annan i hela världen – just bara han, och hela tiden också (som så uppenbart googlat fram det och annat). Ja inte nu längre sen det togs upp att han googlade, men… Så ska det öka trovärdigheten. När dom inte ens kan säga sitt förstanamn till några andra..!

      Gilla

    2. ”Men jag tror, (vet alltså inte), att man genom historien kunnat hitta t ex försvunna personer eller djur genom mediers medverkan”

     Nej det har inte hänt..! Om man inte ska (vilket som du ju vet man inte ska) ta en massa personliga anekdoter, eller påstådda medier som efteråt säger dom gjort det, eller att någon lyckats gissa rätt…

     Gilla

    3. ”Att ‘andar’ är sparsamma med information kan man förstås undra över.”

     Ja, men dom är aldrig sparsamma med information som t.ex att det varit översvämning i källaren, en TV, lampa eller skrivare krånglat eller att någon fyller år snart eller har fyllt år… Dvs sådant som folk redan vet om f.ö

     Gilla

  2. Svar på bbnewsab kommentar 29 februari 09:59

   citat ur din kommentar:

   ”Vid tvångssyndrom kan du känna väldigt starkt att du inte kan släppa tankarna på en viss person”

   Jamen Bebbe, det är ju du själv i ett nötskal! Du har ju under lång tid i stort sett bara ägnat dig åt mig och min omgivning. T ex verkar du vara tvångsmässigt fixerad vid en person i Trollhättan, du nämner ju hennes namn i stort sett i varenda kommentar, det är väl tvångsmässigt om något? Ja, du fattar väl att jag fått tipset om bloggen och framförallt om dig av någon?! Så är det vara vettu!

   Det märkliga är inte att jag känner en person i Trollhättan, inget märkligt alls faktiskt. Det jätte-märkliga är att du själv är anonym och sitter och trycker i någon mörk garderob, så rädd att du måste skapa en anonym mailadress. DET är märkligt! Och att du dessutom skyller på stackars muslimer! Makalöst, helt enkelt. Hur har du behandlat dessa muslimer? Kallade du dem, som du gör med vissa här, för hundar som rullat sig i skit, eller körde du med ett tumgrepp i din uppslagsbok med sjukdomsdiagnoser, och kletade på dem dessa?

   Vad är det som är lögn i det jag skrivit? Jag har hela tiden refererat till vad du tidigare skrivit i dina egna kommentarer. I så fall är det ju du som ljuger, eller hur?

   Jag citerar ur din kommentar, du skriver med versaler:

   ”LÄMNA MIG I FRED. JAG ÄR FÖRBANNAT TRÖTT PÅ ATT VAR GÅNG JAG LOGGAR IN PÅ GESUSBLOGGEN FINNA DINA PATETISKA FÖRSÖK TILL HÅN OCH MOBBNING AV MIG”

   Det, Bebbe, skulle du ha tänkt på innan du började skicka dina diagnoser och dina förolämpande och mobbande, nedsättande och kränkande kommentarer till medkommentatorer här. Om du låtit bli det hade du sluppit bli bemött med samma salva, om än i oändligt mildare variant. Den som sig i leken ger, den får leken tåla, eller hur?

   Jag citerar ur din kommentar, du skriver med versaler:

   ”FÖRSÖK HÅLLA DIG TILL SAKFRÅGAN, BLOGGEN ÄR TILL FÖR OSS SOM SERIÖST VILL LÄRA OSS MER OM DETTA MED PÅSTÅDDA ANDEVÄSEN.”

   Really? Men jag tycker inte att du verkar ha lärt dig någonting. Du har ju redan sanningen om detta, och sanningen om människor som intresserar sig för detta! De är ju sjuka och tokiga, inte mer värda än en ‘hund som rullat sig i skit.’, enligt dig. Så vad är det du lärt dig?

   Förresten Bebbe, jag skrev en kommentar om ‘sakfrågan’ som publicerades under bloggposten ‘Det okända – Dubbelt så dåligt’ den 27 februari 16:49. Inte ser jag någon kommentar från dig om den. Och tänk ibland verkar det som om det är du som äger bloggen, så som du domderar!

   Så ger du råd inför mitt stockholmsbesök, gulligt av dig! Skulle du kunna introducera mig för tjommen SOH:1? All vetenskap som börjar på F handlar ju inte om fysik. Jag trodde du visste att Svanh….haft anknytning till KTH?

   MEN, du har ju fortfarande inte svarat på frågorna jag ställde till dig, angående vad du har att göra med vilka jag känner, vilka datorer jag använder osv. Och inte heller har du svarat på varför du gömmer dig i en mörk garderob och skyller på muslimer? Är det för att ateister, enligt dig, kan bära sig åt hur som helst? Så har du ju hävdat att det är.

   Och vad hände med ditt klagande och raljerande över att alla woo-woos (tokiga), slutade skriva kommentarer så snart de drabbats av dina superba diagnoser? Nu vill du plötsligt inte ha kommentarer från en woo-woo. Är du inte lite lynnig och oberäknelig? Rent av lite hit och dit? Än si, än så? SOH:2, träd ut ur din mörka garderob!

   I morgon ska jag besöka Alva, hur ska du få reda på något om Alva? Det får du fundera på!

   Gilla

 11. Hur orkar du hålla på med ditt Jesus-komplex? Jag håller inte alltid med Terry Evans, men hans brev till dig var klockrent!
  Du är bara en stackars människa som behöver bekräftelse. Egentligen tror du på andevärlden men skäms, och hysteriskt försöker du få hjälp att bli av med denna tro.
  Tycker faktiskt synd om dig!

  Hälsningar från din döda men närvarande gammelfarmor.

  Gilla

  1. Hej gammelfarmor.

   Du behöver inte vara orolig och/eller tycka synd om mig. Alla woo-woos som skriver här och kommer med personangrepp utan att klara diskutera dessa bedragare och allt annat fånigt hittepå, berör mig inte. Tvärtom, det visar ju bara att jag har rätt. Tänk själv, ett endaste bevis på det dom påstår finns hade räckt (alltså, ett endaste, 1) för att visa mig ha fel och knäppa mig och alla andra skeptiker på näsan.

   Men, det kommer aldrig något ”bevis”, utan bara påhopp och lögner om mig och vad jag gör. Har aldrig gjort heller – inte nu under över 200 år som dom påstått att spöken snackar med dom (och tar betalt för det) har det någon enda gång, någonstans av någon i helavärlden kunnat visas upp vara annat än bedrägeri. Däremot har det flera flera gånger bevisats vara just bara bedrägeri!

   Att sen någon håller med Terry Evans i hans sjuka hotbrev till mig – tja, det säger väl det mesta om den personen..!

   Gilla

   1. Först. En ursäkt för min alltför hårda kritik!
    Personangrepp är inte nåt jag egentligen pysslar med, men i efterhand ser jag att det var just det jag gjorde. Sorry!
    Sen hör jag inte till de ”woo-woos” du nämner, ser programmen som underhållning, och går metodiskt igenom medium efter medium för att se deras olika metoder. (utom en del kvinnliga medium som bara är urtråkiga!) När jag ser samma medium, flera program i sträck, syns tydligt hur de agerar. Hör alltså INTE till de ”frälsta”.
    Men – vid vissa tillfällen dyker det upp detaljer jag inte kan komma underfund om hur de gör. Jag stänger alltså inte dörren helt även om jag anser att man lurar oerhört många! Har läst mycket om cold reading, Barnum osv, och känner igen väldigt mycket.
    Det jag egentligen undrade (fast på ett smaklöst sätt) var hur du orkar bry dig så mycket och om du inte har någon liten glipa öppen för att vissa saker KAN vara något vi ännu inte förstått?
    Som sagt, ledsen för mitt angrepp på dig som person!

    Gilla

    1. Hej igen Inga problem jag är van att bli påhoppad. Och som jag sa, så visar det bara att jag har ”rätt”. Det hade varit lätt att visa mig ha fel – men ingen kan, har kunnat under nu många år.

     Tja det är inte så underligt, jag är intresserad (trodde på det förut) och haft möjlighet att göra det/detta ”enkelt”.

     Vanligt missförstånd, jag säger inte att det inte finns något, men att påstådda medier med mera liknande skojare bara är bedragare. Det finns inte det minsta bevis för att det är annat än bedrägeri och hittepå, men hur mycket somhelst att det är just bara bedrägeri och hittepå.

     Ja som du säger, så tittar man på dom mer än en gång så ser man ganska enkelt hur dom gör. Men vad är det som du säger du inte förstår hur dom gör – vill du ge exempel?

     Gilla

     1. Ska leta fram avsnittet så att det blir lättare för dig och ev andra intresserade att titta själva, och kommentera.
      Återkommer…

      Gilla

     2. I övrigt, förutom att jag alltid blir förbannad på lurendrejeri oavsett yrke, försöker jag se med öppet sinne på saker som är svåra att förklara. I de allra flesta fall finns vad vi kallar ”naturliga” förklaringar, men likaväl som det på ett sätt känns osannolikt att bara en enda planet i hela universum har någon form av liv, känns det helt möjligt att det finns något efter döden.
      Men efter en uppväxt i kyrkliga sammanhang där himmel och helvete är en stor del, (vilket jag idag kan ifrågasätta ganska hårt) kan jag ändå fundera varför ALLA ”osaliga andar” ska gå mot ”ljuset”? Enligt många religioner finns liknande platser som himmel och helvete, beroende på personens liv och övertygelse. Borde då inte vissa andar förvisas till mörkret? Enligt vilken tro finns enbart EN plats? Som då ska vara ljust och trevligt?

      Nu låter det som om jag bytt åsikt, men jag är bara mer saklig än mitt första inlägg. Har själv varit med om saker som enligt de fysiska lagar vi känner till inte är möjliga. Så är det bara så enkelt att det fortfarande finns naturlagar vi ännu inte upptäckt? Kanske för att vi använder oss av totalt fel sätt att hitta dem? Lagar som inte kan verifieras med den typ av vetenskap vi idag använder?
      Återkommer som sagt om avsnittet där jag har svårt att förstå hur han kan pricka så rätt…

      Gilla

     3. Jepp! Det är där jag betat av gubbe efter gubbe. :) Men tack för tipset!
      Men nu ropar min morfar som dog 1945, så jag måste snacka lite med honom! ;)

      Gilla

     4. Kolla att det inte är dubbletter, hade problem med att lägga ut kommentarer och försökte flera gånger. Om det inte är dubbletter kan du lägga ut dem, men jag tror att t.ex det jag skrev igår kan vara dubbelt. Fick dela upp det på två inlägg. Kan inte se att någon kommentar saknas iaf.

      Gilla

  1. Litenklen: om det är MIG du syftar på, så har jag först och främst inga ”påståenden”. (inte mer än att min döde morfar hälsar till er alla… ;) )
   Det jag har skrivit är att jag framförallt i ett avsnitt har svårt att förklara den klockrena beskrivningen. Vilket jag lovat återkomma om vilket avsnitt det är.
   För det andra har jag en dels en skada som gör mig sängliggande nu och då, sedan finns en del annat att göra än detta. Skriver därför när jag kan och har tid. :)

   Gesus: Nu vet jag inte om det är mig DU syftar på, kan ha fel, men det ser ut som att du skrivit om texten i början. Men om du fått uppfattningen att jag inte märkt de återkommande likheterna har jag isf uttryckt mig oklart. Det var en av orsakerna till att jag studerat ”gubbe efter gubbe” som jag tidigare skrev, och sett deras egna metoder och vilka som är lika mellan dem. (T.ex. Om jag inte minns fel, fick de aldrig några ”föraningar” på vägen dit i början av serien, nu verkar ALLA få dessa föraningar…)
   Men jag räknar med att du syftar på nån annan – att använda ordet ”expert” i mitt fall är så fel det kan bli! Jag tycker bara ämnet är intressant, är öppen för existensen av liv efter döden, men (som jag tidigare skrivit) är inte speciellt positivt inställd till folk som bluffar till sej pengar, oavsett område!!
   Som ren underhållning kan jag ändå tycka att det är roligt eftersom just de som medverkar i programmet inte betalar. ;)
   Men på grund av min hälsa har jag inte kunnat sitta och leta ännu, men jag LOVAR att så småningom ge er säsong, (tror det är från 2013), avsnitt och vilken del jag anser intressant!
   Hare gött!

   Gilla

  2. Okej, då var det bara jag som hade taskigt minne. :)

   För att få det undanstökat har jag nu sökt och hittat det avsnitt jag reagerade på. Det är från 2014, avsnitt 10.
   Den första delen är ca 13 minuter in (reklam ej medräknat), när Pierre har nåt att säga till inslagsproducenten ”Kizzy”. Den som bestämt sig kan sluta läsa, självklart har de i deras ögon redan planerat detta välregisserade inslag. Men ponera att de INTE gjort det. Skulle det genom t.ex. internetsökningar då gå att få fram denna tydliga information?

   Nästa del kommer efter ca 26 minuter, då Pierre får något att säga till pappan som inte varit i bild under Pierres besök. Och jadå, jag hör redan hur ni förklarar detta med att någon berättat allt detta för honom innan… Men har märkt att Pierre ofta blundar när han berättar saker, kanske ibland för att komma ihåg vad han läst på eller googlat fram, men det är iaf ingen ”cold reading”. Det innehåller så detaljerade uppgifter om mannens fru att jag har svårt att se hur han kan känna till dessa utan att mannen själv har berättat det innan. Men mannens reaktion blir så kraftig att ingen kan spela så berörd!

   Nu vet jag också efter många diskussioner med t.ex. SD:are, att de som redan bestämt sig för att just DE vet hur ”SANNINGEN” är, går det inte ens att väcka en tanke hos. Såna personer är och förblir opåverkbara. (Tråkigt liv!)
   Men kom ihåg att jag inte är ”frälst”, ingen ”woo-wooare”, bara en vanlig människa med ett kritiskt men öppet sinne.
   Titta på detta ni som vill, och kommentera gärna!
   Förväntar mig en flod av bortförklaringar och annat anti, men det är lugnt! :)

   Gilla

   1. Tja inget märkvärdigt, klassiskt Pierre-avsnitt.

    Allt som behövs är att Kizzy tex pratat med någon annan i teamet om att han kommer från Perstorp och att hans farfar jobbade där med det – mer behövs inte. Eller en ev googling tidigare – Kizzy jobbar ju med dom och, tja…

    Sen farmor är ju ett gammalt klassiskt Pierre-andranamn, ha ha :-]

    Enkelt googlat som också ger att hon lever än, se dump + varför skulle han inte få förstanamnet, det fick han ju med farfar.

    Pierre har ju gjort sig känd för att just hot-reada tidigare, så absolut ingen ovanligt.

    Kan ju vara så att Pierre tänkte passa på att ge Kizzy ”en läxa”, eftersom det verkar som Kizzy varit skeptisk. Eller utnyttjade bara Pierre tillfället att göra det, när han nu kunde det lätt.

    Allt Pierre behöver veta här är för detta, farfars namn vad han jobbade med och sen farmors namn!

    Det andra. Jag tänkte direkt att det är mamma/frun när Pierre började med det – vilket det också visade sig vara. Troligtvis finns det något, foto och/eller något med namn + om du var vakentexten kanske – mer behövs inte.

    Att pappan hette Rune, visar Pierre med att som alltid när han vet något vara vag och låtsas han inte vet, så att dom andra själv liksom ska säga det. Och som här, säga något annat först, Sune, och sen eller Rune…

    Och om det kvinnliga spöket kan prata klart och tydligt, som hon gör enligt Pierre, skulle hon inte kunna säga Rune då? Att Pierre vet när han är född, är också tecken på hot-reading. Samma när han kör, V eller W om barnet William – först V sen eller W, troligtvis från en doptavla.

    Skulle vara förvånad om det inte fanns något/ra (foto) om och med Britt, Rune, deras fjällsemester och William i huset som Pierre sett.

    Kolla Pierres blick och ansiktsuttryck när Rune säger att allt stämde – skäms lite va.

    Bonus, Pierre kan inte låta bli att köra födelsedagen – med något vagt om tårta. Pierre visste ju när Rune var född, så + att pojken är stenbock. En annan av Pierres gamla specialiteter :-]

    I övrigt är det som jag sagt tidigare, annars enkelt för Pierre tex gå på toaletten och googla med telefonen – han vet var han är och namnen på dom som bor där med mera. Och det behövs inte mycket för att göra en historia.

    Och skådespelare blir Pierre aldrig, för så j-vla dåligt han agerar när han ska få dom andra att säga något, när han är sådär vag. Eller då när han vet tex namn, som här med Inga-maj, Rune och W – alltid lite fel först, och sen rätt!

    En grej Pierre också alltid gör när han vet grejer, och sagt lite sådär vagt, är att fråga om det är något dom känner igen, så han inte ska behöva fiska om det mer. Gör han här också med alla namnen.

    Allt Pierre behövde här, var pappans namn + när han var född/ålder, hans frus namn, att dom varit i fjällen och att sonen heter William och när han är född – thats it!

    Jag blir förbannad och äcklad av att se Pierre sitta och låtsasgråta och ljuga den gråtande pappan mitt i ansiktet att han pratar med hans döda fru – fy fan alltså, att ha mage till det.

    Nu kan du ju välja att säga att jag bestämt mig för att det är såhär och är bortförklaringar – men allvarligt, varför skulle spöken alltid bara komma med info som Pierre kan få från annat håll..?

    Se avsnitt/inlägg när Pierre googlat tidigare, kör med andranamn, stjärntecken, hittar info på väggarna och är vag – så ser du lätt hur han gör:

    https://gesusbloggen.wordpress.com/2011/12/19/googlepierre/

    https://gesusbloggen.wordpress.com/2012/01/30/pierre-googlar-vidare/

    https://gesusbloggen.wordpress.com/2012/02/07/ratsitpierre/

    https://gesusbloggen.wordpress.com/2012/04/02/pierre-hesselbrandt-nedkopplad/

    Och skillnaden när han inte har det. Då går det inte så bra med varken andranamn, stjärntecken, dialekter eller annat:

    https://gesusbloggen.wordpress.com/2012/09/20/samsta-pa-lange/

    Gilla

    1. Okej. Kul att du tittat på det! Men jag förstår att varken du eller någon annan i detta forum är det minsta intresserade av att diskutera den eventuella möjligheten till att ”den andra sidan” KAN existera.
     Har därför inget mer att tillägga.
     Är inte rädd för diskussioner, men konstanta sågningar av ämnen är inget för mig. Ämnet är intressant, men jag passar helt enkelt inte in i ditt forum.
     Men tack för ditt intresse, trots att jag började lite irriterat. ;)
     Ha det gott! :)

     Gilla

 12. @banavictim: Du skriver här ovanför bl a att ”varken du [Gesus] eller någon annan i detta forum är det minsta intresserade av att diskutera den eventuella möjligheten till att ‘den andra sidan’ KAN existera”.

  Där tar du ordentligt fel.

  Det är snarare så, att vi skeptiker, efter att ha tagit till oss fakta från exempelvis neurovetenskapen och fysiken, har kommit fram till, att andeenergier MÅSTE vara ren bullskit, rena kattmöget.

  Hur så?

  Jo, hjärnforskarna har kunnat framkalla allehanda spökeri- och gudsupplevelser genom att stimulera valda delar av hjärnan. De har också studerat hjärnor som blivit dysfunktionella sedan deras ägare råkat ut för någon form av hjärnskada, inte sällan efter en stroke eller dylikt. Den sortens studier talar starkt, tillika entydigt, för synsättet, att upplevelsen av andeväsen är att betrakta som en form av ”hjärnspöken”, dvs som något som en dysfunktionell hjärna hittar på efter att ha utsatts för diverse störningar.

  Om inte detta skulle duga som refutering av andetron, så plockar jag upp det verkliga trumfkortet ur skeptikernas ”faktakortlek”: fysiken.

  Fysikerna har nämligen redan, i princip, bevisat, att andeenergier av det slag som woowoos tänker sig dem är en omöjlighet.

  Hur så? Kan det vara sant?

  Jo, det ÄR sant!

  Jag ska nu förklara varför.

  Enligt woowoos interagerar deras andeenergier med de fyra kända fysiska s k naturlagarna. Woowoos’ andeväsen kan sålunda öpnna och stänga skåpdörrar, flytta sängar, kyla ned delar av ( = sänka temperaturen i) ett rum, slå av eller slå på elektrisk utrustning etc. All sådan interaktion finns beskriven i fysiken och går under namnet Diracs ekvation; se: https://en.wikipedia.org/wiki/Dirac_equation .

  Denna ekvation har följande budskap: Energiformer kan bytas mot varandra samt att energi under vissa förhållanden kan omvandlas till materia och vice versa. Dvs allt hänger samman, mer eller mindre. (Och då bör man givetvis förvänta sig, att OM andeenergier funnes på riktigt, så skulle de också tillhöra Diracs ”storfamilj”, men det gör andeenergierna inte, utan andeenergier verkar vara den ENDA energiformen som står utanför systemet, och DET verkar ytterst osannolikt med tanke på hur andeenergierna ju, enligt woowoos, påstås samverka med ALLA de energiformer som ingår i Dirac-ekvationen (en interaktion som alltså yttrar sig i att andeenergier kan öppna och stänga skåpdörrar, välta ned prydnadsfölremål från hyllor, åstadkomma ljud av galopperande hästhovar uppifrån vinden/taket, orsaka köldhål och ökat drag inne i en lokal etc).

  Till saken hör också att all sådan interaktion/växelverkan med (synlig) fysisk materia (se koina exempel i föregående textstycke) går att mäta. Antingen direkt eller indirekt. Fysikerna har jättekänslig mätutrustning att tillgå numera.

  Men ALDRIG att woowooistisk andeaktivitet har gått att registrera.

  Men spökjägarna då? De har minsann också mätutrustning, och den ger ju utslag ibland, påstås det.

  Kan så vara, men spökjägarnas mätutrustning är grövre, enklare, mindre sofistikerad, och den innehåller fler felkällor än fysikernas egen mätutrustning. Bland felkällor märks även felaktig hantering (felaktigt handhavande) av själva mätapparaten.Det är främst mot den bakgrunden spökjägarnas mätresultat ska ses.

  Bara som ett exempel (låt vara att exemplet i fråga inte direkt har med spökjägare att göra, men jag är ute efter att påvisa hur lätt saker och ting kan misstolkas och missuppfattas):

  Alltså: UFO-jägare älskar Geiger-Müller-mätare, som registrerar närvaro av radioaktiv strålning. Tanken bland UFO-troende var/är att utomjordingarna är tekniskt avancerade och därför självklart har lärt sig att tämja kärnkraften. Så om en lätt ökning av radioaktivitet på undersökningsplatsen för UFO-observationen kan registreras, anses den omständigheten indikera, att här har förmodligen utomjordingar med sin ryndfarkost befunnit sig, ty annars borde ju inte radioaktiviteten vara förhöjd.

  Inledningsvis kan ju det onekligen verka bestickande. Men så påpekade riktiga och välutbildade fysiker försynt, att det faktiskt räcker med att man som UFO-jägare runt ena handleden bär ett analogt armbandsur, vars visare och siffror är målade med självlysande färg (något som möjliggör tidavläsning även i nattens mörker), för att Geiger-Müller-mätaren ska ge utslag för förhöjd radioaktivitet (det är sålunda färgen som avger radioaktiv strålning).

  Mycket riktigt, de UFO-jägare som uppmätte ökad radioaktivitet visade sig vid närmare kontroll själva stå för denna intressanta mätavvikelse vad gäller radioaktiviteten. När de analoga klockorna försvann och ersattes med dialoga ur, så upphörde inte alls oväntat de här UFO-jägarnas rapporteringar om detekterad förhöjd radioaktivitet. Dvs detta tillsynes, och i förstone, starka bevis på utomjordisk närvaro, visade sig vara ren bullskit och dito kattmög.

  Dålig mätapparatur samt felanvändning av dålig mätapparatur kan likaledes, såvitt känt är, förklara alla redovisade ”positiva” mätresultat som påstås indikera spökaktivitetsnärvaro!

  Kort sagt och med andra ord: De som tror på andeväsen och andeenergier har ENBART sina egna privata (subjektiva) upplevelser att stödja sin tro på.

  Och det vet ALLA som har tagit del av senare års forskningsrön inom beteendevetenskaperna hur lätt det är att få saker och ting om bakfoten och inbilla sig saker och ting. Googla gärna på Asch + effect + experiment för att veta mer härom.

  Terrordådet i Stockholm i fredags, den 7 april 2017, är ett annat utmärkt exempel. Folk/Vittnen har kunnat gå ed på att de har sett långt fler än fyra döda personer (därmed påstår de att myndigheterna mörkar siffrorna). Andra vittnen har kunnat gå ed på att de har hört skottlossning och att det också ska ha förekommit samordnade terrorattacker på andra platser runt om i Stockholm. Polisen har INTE kunnat bekräfta dessa vittnesmål (vilket av de troende naturligtvis tolkas som att myndigheterna blåljuger och försöker mörka fakta, kanske för att hålla befolkningen/medborgarna lugna).

  Men det kanske allra bästa exemplet – jag skulle vilja kalla det för det ultimata beviset – på att andeenergier av det slag som woowoos tänker sig dessa energiformer INTE kan existera står att finna i dagens GPS-system.

  Så här ligger det till. Våra GPS-apparater styrs via satelliter uppe i skyn. Fysikerna har skapat algoritmer som tar hänsyn till allehanda störande variabler/omständigheter i omgivningen, på det att GPS-apparaterna nere på jordytan ska visa korrekt positionsangivelse.

  Antag nu att det trots allt funnes andeenergier. Fysikernas algoritmer tar alltså INTE hönsyn till deras förekomst. Och woowooistiska andeenergier kan ju, enligt vittnesmålen påverka materia (skåpdörrar, sängar etc). Diracs ekvation, se ovan, säger samma sak och visar matematiskt, i form av en ekvation, hur de olika energityperna förhåller sig till varandra samt till hur de påverkar fysisk materia.

  Påverkan av/från andeenergiformer kan enligt Diracs ekvation likställas med en störning av de kända fysiska naturlagarna. Härav följer att OM GPS-utrustningen kan visa helt rätt platsangivelse (utan att fysikerna behöver laborera med okända andeenergier i sina GPS-algoritmer), då MÅSTE GPS-apparaterna rimligen visa fel ibland, exempelvis när andeenerginärvaron är extra stor på en viss plats.

  Antag att Terry Evans håller en storseansshow i Folkets hus i X-stad. Han erhåller som bekant alltid massor av andebesök till sina shower.

  Följaktligen borde – nej MÅSTE – folks GPS-apparater börja visa fel, om deras ägare befinner sig inne i showlokalen eller i dess närhet.

  Men deras GPS-apparater visar INTE fel.

  Du kan vara helt övertygad, banavictim, att detta har de andetroende försökt att kolla upp.

  OM de vid något tillfälle hade upptäckt, att GPS fungerar sämre än normalt inne i den lokal, som Terry Evans har sin show i, tror du då – på fullt allvar – att denna upptäckt skulle ha hemlighållits?

  Nej, den skulle naturligtvis ha trumpetats ut till allmänheten, och alla fysikprofessorer världen över skulle tvingas krypa till korset och erkänna att de har haft fel samt att denna nya upptäckt, gjord av gänget bakom Terry Evans eller showens besökare, förtjänar att erhålla nobelpriset i fysik.

  För att sammanfatta: OM GPS fungerar helt normalt INNE i storseanslokalen (dvs inte börjar visa fel när Terrys andar dyker upp), då kan man glömma det där med andeenergier av det slag som woowoos tänker sig dessa andeenergier.

  Om GPS däremot skulle börja visa fel inne i (eller i närheten av) Terrys hyrda storseanslokal, DÅ äntligen har woowoos det där ultimata beviset som de under åprhundraden har sökt efter. (Jag förutsätter nu att eventuella felkällor kan uteslutas till att GPS-apparaterna börjar visa fel inne i lokalen. Detta är lätt att kolla upp, ty OM andeenergier finns, måste ALLA GPS-apparaterna inne i lokalen samtidigt uppvisa samma felavvikelse från den faktiska positionen.)

  I och med att GPS-apparaterna fortsätter att visa rätt position, så BEVISAR det att andeenergier INTE existerar, ty de algoritmer som styr GPS-systemet och ser till att apparaterna visar rätt position tar INTE hänsyn till variabeln ”andeenergi”, och trots denna uraktlåtenhet att ta hänsyn till andeenergierna i GPS-algoritmerna, så fortsätter GPS-systemet att fungera perfekt och oklanderligt.

  Den enda vettiga och logiska slutsats man kan dra härav är: Andeenergier existerar INTE.

  Den som vägrar att acceptera detta ägnar sig åt önsketänkande (wishful thinking) och vetenskapsförakt (denigartion of science).

  Detta kan heller INTE bortförklaras med det vanliga woowoo-argumentet att vänta bara, om hundra år kommer vetenskapen att torgföra helt andra sanningar än den gör i dag. På det svarar jag så här:

  Ja, kanske det (vi vet dock inget därom). Men det spelar å andra sidan INGEN SOM HELST roll i sammanhanget. IFALL andeenergier hade existerat, skulle rimligen – samt helt logiskt – GPS-apparaterna visa fel inne i en storseanslokal oavsett om det är Terry Evans eller någon annan andetroende som har kallat till sig de s k andarna (eller fått de s k andarna att besöka lokalen).

  SLUTSATS: GPS bevisar att andeenergier av det slag som woowoos tänker sig dem (alltså med förmåga att interagera med fysisk materia såsom skåpdörrar och sängar) INTE EXISTERAR. De kan INTE EXISTERA! Ty i så fall vore Diracs ekvation eller teorem en enda stor och jävla bluff.

  Hela den fysiska standardmodellen skulle vara mogen för att kastas på sophögen, dvs då skulle förstås de fysiklagar som gör att GPS fungerar heller inte vara giltiga, och eftersom GPS faktiskt fungerar, så borde det förklaras med att det är slumpens verk (att GPS fungerar) eller kanske att Gud har ingripit för att skoja lite med oss (ungefär som det finns gudstroende ung värld-kreationister (Young Earth Creationists) som menar att Gud har skämtat med oss i syfte att få universum att verka äldre än vad detta universum egentligen är).

  Case is closed.

  Eller tycker du att de här alternativa förklaringarna till hur GPS kan fungera, IFALL nu dagens fysik utgår från helt felaktiga grundantaganden, låter vettiga, banavictim? Alltså att det är ren slump/sinkadus som ligger bakom att GPS-systemet fungerar eller att Gud behagar skämta lite med oss jordbor. Låt mig få veta hur du ser på saken!

  Alltnog, IFALL man accepterar Diracs ekvation, så följer därav i sin tur att det MÅSTE finnas andra förklaringar till de upplevelser/fenomen som woowoos tror på och tycker sig ha upplevt.

  Vad skulle det kunna vara för förklaringar?

  Tja, jah anser att man då gör klokt i att lyssna på vad dagens hjärnforskare har att säga om hur woowooistiska feltänk kan växa och frodas.

  Dagens hjärnforskare kan bevisligen dels på konstlad väg framkalla den sortens andeupplevelser en del personer anser sig ha och dels kan samma hjärnforskare förklara och påvisa vad det är som äger rum inne i hjärnan hos dem som anser sig ha dessa woowooistiska upplevelser.

  Faktum är att vi redan i dagsläget vet en hel del om de här woowoo-fenomenen.

  Men woowoos vill vanligen inte veta, utan de vill fortsätta att tro på sitt kattmög.

  Hur kan det vara möjligt?

  För att förklara detta bisarra woowoo-beteende skyndar oss den psykologiska forskningen oss till undsättning.

  Psykologiska studier visar hur lätt det är att sökandet efter mål och mening kan leda oss fel.

  Åter andra psykologiska experiment visar, att vi alla hyser mer eller mindre sakrosankta åsikter. Som regel är dessa heliga och okränkbara åsikter grundade på religiöst inspirerade trosövertygelser och dito önsketänkanden. Att åsikten är sakrosankt innebär att woowoos inte är villiga att ge upp sin bullskittro i första taget.

  Faktum är att psykologerna till och med har påvisat ett fenomen som brukar kallas för ”the backfire effect”. Om det fenomenet kan du läsa mer här: http://www.skepdic.com/backfireeffect.html . Gör gärna det, banavictrim! Den artikeln kan bli en ögonöppnare för dig (i bästa fall; allt beror på hur sakrosankt ditt eget woowooistiska önsketänkande är).

  Den här backfire-effekten kan sammanfattas så här: Ju mer vi skeptiker påvisar woowooistiska feltänk och icke-styrkta önsketänkanden hos en woowoo, ju mer vi skeptiker visar vad som gäller inom neurovetenskapen och fysiken, desto starkare tenderar denna woowoo (som får höra eller läsa om detta) att hålla fast vid sin invanda ”snuttefilt”.

  Jfr för övrigt med hur religiösa sektmedlemmar brukar bete sig. Dvs ju mer du bullskitförklarar det som exempelvis Jehovas vittnen tror på, desto mer övertygade brukar dessa Jehovas vittnen bli om att de har rätt (inte sällan stärker de sitt feltänk med att åberopa bibelverser, enligt vilka de troende ska bli just förföljda och förringade för sin tros skull).

  Jag undrar: Kan du se likheterna, banavictim? Kan du ta till dig min metafor?

  Hur som helst: Nu är det upp till dig, banavictim, att bekänna färg. Alltså: Kan du ta till dig de förklaringar som Gesus har berättat om i sina kommentarssvar här ovanför? Kan du ta till dig även de förklaringar som jag nu har försökt att förmedla till dig?

  Jag förväntar mig inte att du ska förmå dig till att medge att woowooism är kattmög och bullskit. Men jag kan i alla fall hoppas, att du inte ska generalisera som du gör och påstå, att vi skeptiker skulle vara ointresserade av möjligheten att det finns en dualistisk världsbild att beakta. Ty DET påståendet är ren och skär lögn.

  Jag vill hävda att det snarare är som när ateister diskuterar med gudstroende, dvs är det någon av de två som är påläst om vad som faktiskt står i Bibeln, så inte fan är det den gudstroende i så fall, utan det är ateisten. Och likadant, alltså, när det handlar om insikter i kunskapsläget om s k andeenergier, dvs det är INTE woowoos som är uppdaterade om kunskapsläget inom neurovetenskap, fysik, psykologisk forskning osv, utan det är skeptikerna.

  Givetvis är alla som känner för det – inte bara banavictim – välkomna att kommentera det som Gesus och jag har skrivit i våra kommentarer här ovanför.

  Gilla

  1. Hej bbnewsab!
   måste ärligt säga att jag är imponerad av din kunskap och ditt engagemang! Sånt gillar jag! :)

   Men, faktum kvarstår, har efter så många diskussioner med människor som talar om hur saker ÄR, tröttnat på bristen på öppenhet. Har full respekt för dig och din övertygelse, så missförstå mig inte! Men det är liksom ingen idé att föra filosofiska resonemang i detta ämne. Iaf inte här.

   Men tycker följande av dina kommentarer är intressanta:
   När jag skrev: ”varken du [Gesus] eller någon annan i detta forum är det minsta intresserade av att diskutera den eventuella möjligheten till att ‘den andra sidan’ KAN existera”. Så svarar du: ”Där tar du ordentligt fel.”
   MEN fortsätter:
   ”Det är snarare så, att vi skeptiker, efter att ha tagit till oss fakta från exempelvis neurovetenskapen och fysiken, har kommit fram till, att andeenergier MÅSTE vara ren bullskit, rena kattmöget.” ;)

   Återvänder därför till det citat du använde från min kommentar men med tanken att du kanske hellre skulle svarat: ”Där har du helt rätt!” eftersom du senare återigen talar om hur saker ÄR – vilket just är det jag inte orkar argumentera emot. Jag är inte säker på att det finns ”osaliga spöken”, men är fortfarande heller inte säker på att NÅGOT helt säkert INTE existerar. Jag är fortfarande öppen. Det är inte så många andra än jag. Iaf inte just här.

   Vetenskapen och utvecklingen går med stormsteg! När t.ex. IBM byggde sin första persondator sa den dåvarande VD:n att ”Detta kommer ALDRIG att bli någon marknad!” Han var tvärsäker. Jo, jag vet, det var inget vetenskapligt argument, jag tar exemplet bara för att visa på hur fel man kan ha när man är tvärsäker.
   Som ett annat exempel blev jag ganska irriterad på ett inlägg i ett kristet sammanhang som varnade för än det ena och det andra. Jag mailade med vänliga frågor om varför han ansåg det vara på det sättet, och blev sågad med fotknölarna för att jag hade ”fel”. HAN hade RÄTT! Då är det ingen idé att fortsätta.

   Jag kan t.ex. tänka mig (detta är självklart inget jag är säker på!) att man ännu inte hittat rätt sätt att på ett vetenskapligt sätt ”mäta” andlig verksamhet. Är inte ens säker på att man ännu hittat alla naturlagar. Jag tror t.ex. på att det finns något som många kallar ”Gud”, men jag kan inte vara säker! Där måste jag också ta ett av dina citat:
   ”Alltså att det är ren slump/sinkadus som ligger bakom att GPS-systemet fungerar eller att Gud behagar skämta lite med oss jordbor.” Du sågar den andliga världen – ganska snyggt och med mycket god fakta bakom dessutom – ändå föreslår du att ”Gud behagar skämta”? ;) Men jag förmodar att du egentligen inte tror på Gud heller, det skulle undergräva hela din annars väl underbyggda sågning.

   Och jodå, jag läser och tar till mig både Gesus och dina förklaringar. Men att mäta andlig verksamhet med alla dessa instrument är något jag inte ger mycket för, sånt ser jag bara som ren och skär bullshit! Har arbetat med mätinstrument av alla dess sorter under många år, och tror INTE att ev. andlig verksamhet kan mätas på det sätt vi idag försöker!

   Jag respekterar er hållning, om ni respekterar min mer filosofiska ”approach” är helt upp till er. No hard feelings!

   Men som jag skrev, jag är inte i rätt forum. Andlighet är så mycket mer än vetenskap. Tro är inte vetande, det är bara just tro – fel eller rätt, så är det bara tro.

   Hoppas att ni respekterar min hållning, och orsaken till varför jag drar mig ur detta forum då jag inte har något att tillägga. Det enda jag tycker är tråkigt är när så många människor bestämt sig för hur saker ÄR. Oavsett ämne. Att kritiskt ifrågasätta och säga att ”Efter att ha läst denna forskning kan jag inte tro på detta!” är en stor skillnad mot att kategoriskt förneka något.
   Tänk om ni fortfarande lever när (om) någon plötsligt och på ett vetenskapligt sätt bevisar existensen av ”den andra sidan”? Skulle det inte kännas liite snopet? ;)

   Önskar er alla en glad påsk!

   Gilla

 13. Sorry, en sista kommentar.
  Gissar att ni alla känner till begreppet ”Placeboeffekten”. Oavsett sant eller falskt, tror jag att många av de medverkande i ”Det okända” ärligt upplever en lättnad efter deras besök, enbart av det faktum att de varit där. Och om dessa människor mår bra, (en god vän till mig inräknad), anser jag att det fyllt ett gott syfte.

  Gilla

 14. @banavictim: Jag vet inte om du tänkte på det, men OM du gitter läsa mitt långa inlägg en gång till, ska du finna en brasklapp inlagd.

  Brasklappen lyder (i ny version): Den sortens andeenergi som woowoos tror på kan inte finnas/existera.

  Eller mer konkret: En andeenergi, som kan interagera med alla de övriga energiformer som ingår i Diracs ekvation, existerar inte, ty då skulle Diracs ekvation vara felaktig (bli olöslig). Mer om vad det betyder följer här nedan.

  Med min brasklapp stänger jag absolut inte dörren för att det kanske kan existera en helt annan sorts andlighet eller andeväsen.

  Men detta eller dessa andeväsen interagerar i så fall INTE med fysikens energiformer och/eller materieformer på det sätt som woowoos inbillar sig och tror på.

  Detta eller dessa andeväsen skulle snarare kunna sägas motsvara en form av deism. Självaste Richard Dawkins har sagt/skrivit, att det mest svårbemötta av alla argument han har kommit i kontakt med är just detta med deism.

  Men woowoos tror INTE på deism. De flesta woowoos vet nog inte ens vad deism innebär. Vad woowooismen tror på i sina spökeri- och andeenergifantasier/önsketänk är snarare en form av teism.

  Nu dags att definiera termerna deism och teism.

  Lite förenklat: Deism = ett andeväsen – läs: en gudom – har startat upp universum en gång i tiden. Men därefter av okänt skäl lämnat denna sin skapelse åt sitt öde för att låta det utvecklas hur det vill utifrån det regelverk som den deistiska gudomen anvnde sig av under skapelseprocessen. Man kan alltså, fortfarande förenklat, säga att den deistiska gudomen/anden verkar ha tröttnat på sin skapelse och därför inte bryr sig om vad som händer med densamma.

  Nu definition av teism. Här handlar det om ett andeväsen – läs: en gudom – som har startat upp (skapat) universum en gång i tiden. Och efteråt har samma gudom/andeväsen engagerat sig i sin skapelses vidare utveckling medelst råd och dåd, diverse ingripanden osv. (Syndafloden är ett utmärkt exempel på en teistisk gudoms ingripande i skeendet.)

  Woowooism, dvs det som woowoos tror på, påminner starkt om teism. Inte sällan kallas gudomen för ”Den kosmiska Intelligensen”. LIkaså tros det på andeguider som ger woowoon vägledning, goda råd, tröst etc.

  Apropå filosofi så ser jag den vetenskapsdisciplinen mest som tankelekar. Vilket inte enbart är sagt för att förringa filosofins vetenskapliga betydelse.

  En metafor för att förtydliga vad jag menar.

  Max Tegmark med flera fysiker är inne på att universums språk är att tala ”matematiska” med oss. Ska vi förstå universum, måste vi lära oss universums språk, dvs matematik. Ett av matematikens viktigaste kännetecken är att vara logisk. Ett annat viktigt kännetecken his matematiken är att innehålla, och kunna förmedla, information. Ibland säga universums minsta byggstenar vara just informationsbitar. Ju fler informationsbitar som kan kombineras, desto mer komplex blir organismen.

  Matematiska ekvationer visar i kraft av sin inneboende logik och sitt inneboende informationsinnehåll hur något skulle KUNNA vara. Ekvationerna kan ses som ett slags ritningar, vilka visar vad vi kan förvänta oss av ett universum som bygger på logik och har information som sina byggstenar.

  Följande gäller för matematiska ekvationer: Om fysikens matematiska ekvationer är lösbara, då KAN de ha sin fysiska/konkreta motsvarighet i universum. Dvs då är det läge för matematikerna/forskarna att gå vidare och efterforska om den matematiska ekvationen (”teorin”) finns representerad också i fysisk/konkret bemärkelse.

  Det var för övrigt just så fysikerna gick till väga, när de först beräknade matematiskt att Higgs-bosonen borde existera (ty bosonekvationen visade sig vara fullt lösbar).

  Till sist fann man den, efter flera års sökande. Varpå den fysiska så kallade standardmodellen, förutsagd av matematiska ekvationer, blev komplett.

  De filosofiska tankeexperimenten kan, i bästa fall, fungera lite som matematikens ekvationer. Man kan sålunda kolla upp, avgöra, vilka filosofiska tankemodeller som är logiska och vilka som är självmotsägande (= icke-logiska, ologiska).

  De filosofiska tankemodeller som innehåller självmotsägande moment/komponenter kan man med gott samvete strunta i, ty universum bygger uppenbarligen på logik (dvs allt tyuder på det). Och vi vet, både filosofer och andra, allt som innehåller självmotsägelser är ologiskt, dvs att betrakta som ren bullskit. (Härav följer i sin tur att woowooism är bullskit, ty woowooismens olika ”lärosatser” är alla kontradiktoriska, mer eller mindre.)

  Jag upprepar, ity att detta är så viktigt att känna till och ta till sig: De matematiska ekvationerna kan alltså på sätt och vis liknas vid filosofiska tankeexperiment. Alltså: Är ekvationen lösbar, då är den logiskt rimlig/vettig och värd att gå vidare med. Är ekvationen däremot olösbar, då är den ologisk, dvs inget att bry sig om. I papperskorgen med den ekvationen. Precis som en filosof bör förkasta alla tankelekar som resulterar i självmotsägelser.

  Nu en metafor med anspelning på det jag skrev tidigare i dag:

  Om variabeln woowooistisk andenenergi sätts in i de algoritmekvationer som får GPS-systemet att fungera, då måste andeenergivariabeln ha värdet 0 (noll). Vid alla andra värden på andeenergivariabeln blir ekvationerna nämligen olösbara. Och är ekvationen olösbar, då visar det, att alla ekvationer som innehåller variabeln andeenergi (och där andeenergivärdet antages vara ett värde som avviker från 0) är ren bullskit.

  Handen på hjärtat, eller var man nu vill placera densamma, vad är poängen med att sätta in en ny/extra variabel i GPS-algoritmernas ekvationer, ifall denna nya variabel alltid måste ha värdet 0 (noll)?

  Då kan man ju på motsvarande sätt hävda, att vi ska/bör/kan sätta in även tusentals andra variabler i GPS-algoritmernas ekvationer, samtliga – förstås – med värdet 0.

  Jag hoppas, banavictim, att du inser det stolliga i att förfara på det viset. Vad vinner man med att göra så? Ingenting. Bara onödigt extraarbete. Helt meningslöst därtill.

  Det blir ju som att säga att 1 + 2 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 = 6. Vad är poängen med att skriva ett tal på det viset? Det räcker ju fuller väl med att skriva 1 + 2 + 3 = 6. Punkt. Slut.

  Eller hur?

  Med detta vill jag bara ha sagt, att den sortens andeenergier som woowoos inbillar sig finns, DET kan man glömma. Därvidlag är jag helt säker.

  Men en mer deistisk variant av andeväsen kan inte uteslutas. Därvidlag delar jag Richard Dawkins’ åsikt. Men denna deistiska variant har i så fall inte ett jota med den woowooistiska andeenergivarianten att göra. Den är och förblir ren bullskit, rent kattmög.

  Kontentan är att jag inte alls är lika tvärsäker som du har fått för dig att jag är, banavictim. Ett gott råd till dig: Du ska helst undvika att lägga ord i min mun (pådyvla mig åsikter), vilka jag inte har yttrat. KOrt sagt: Du citerar mig som man brukar säga att Fan läser Bibeln.

  Gilla

 15. Men vad nu? Min kommentar här ovanför finns ju inte med i bloggens ”Senaste kommentarer”-lista. Dock kan jag läsa den i kommentarsfältet här ovan.

  Har Gesus någon förklaring till detta mystiska?

  Kan det vara en teistisk gudom, som på det här sättet vill visa mig att jag har åt helvete fel?

  Gilla

  1. @bbnewsab. Fan också!! Nu börjar det ju bli intressant!! ;)

   Men först! Om jag har ”lagt ord i din mun” ber jag om ursäkt, det var absolut inte min mening! Tvärtom imponerades jag av din kunnighet. Jag vet inte vad och hur jag skrivit så fel, men om du upplevde att jag gjort just detta, så måste jag helt enkelt ha uttryckt mig fel. Försökte hela tiden hålla en vänlig och respektfull ton under min kommentar, så jag blev mycket förvånad över din reaktion att jag ”pådyvlat dig åsikter”! Men jag låter det vara. Har du sett det, så har jag uttryckt mig dåligt. Sorry! Hoppas att du kan ta denna ursäkt – vad än det var jag skrev.

   Går därmed vidare.
   Jag blev mycket fascinerad av att läsa ditt svar där du nämnde deism och teism. Hade tidigare tänkt försöka förklara hur mina tankar på en eventuell andlighet skulle se ut, men av skäl jag nedan ska berätta, kände jag att jag inte orkade. Men MIN syn på eventuella andeväsen (eller vad man nu ska kalla det) ligger mot deismen. Detta trots (eller kanske pga) min uppväxt i en mycket stark teistisk miljö. Därav även mina synpunkter på det vetenskapligt omätbara i närvaron av eventuella väsen.

   Vi skiljer oss iofs i att diskussioner om filosofier som är paradoxala ska läggas i papperskorgen. Personligen har jag haft stor glädje av just paradoxer, ibland även hittat vägar som visat att det egentligen aldrig var någon paradox från start, utan att det berodde på från vilket håll man angrep ämnet.

   Av det jag läst sedan jag började följa det jag såg som en sågning av andlighet överhuvudtaget, är det dina kunniga kommentarer som varit de mest intressanta och öppna tankarna. De mest triggande ur många aspekter. Och skulle egentligen nu vilja fortsätta igen!

   Men det finns en ytterligare orsak till att jag inte orkar detta. TYVÄRR – måste jag nu säga, eftersom det genom dina kommentarer öppnats en möjlighet att diskutera på en helt annan nivå!
   Denna orsak är i första hand fysisk, men har även stora inslag av kognitiva hinder.
   Har i över 17 år haft kronisk smärta i nacken efter två trafikolyckor på 4 månader med kraftig medicinering som följd. Håller nu på att ta bort alla mediciner för att börja från noll igen. Detta är ingen ursäkt för de felciteringar jag tydligen gjort, men kan vara en möjlig förklaring; Det kan vara så att jag inte alltid uppfattar att jag citerar fel då min koncentrations och minnesförmåga är mycket dålig.
   Till detta, skedde i fredags ytterligare en trafik-incident! Återigen skadades nacken och min smärtnivå fördubblades omedelbart. (Tillägg: Detta svar har t.ex. tagit mig mer än två timmar från start till slut med alla nödvändiga pauser.) Jag är antingen sittande eller sängliggande. Att tillägga att jag också är jävligt förbannad pga detta kanske är onödigt…

   Det gladde mig iaf att läsa det du skrev efter min förra kommentar, trots att jag tydligen (men oavsiktligt) gjorde dig förbannad…
   Jag önskar att jag hade orkat fortsätta nu när det blev intressant! Jag har iaf fått se att ALL andlighet inte är sågad i detta forum. Att det finns tankar om möjligheten till annat än det vi kan se, även om vi nog är ganska eniga om det jag redan från start poängterade, ilskan över bluffmakare – oavsett ”yrke”.

   Till slut måste jag bara fråga vilket yrke du har bbnewsab, som besitter denna kunskap? Vill du inte svara är det helt okej! Men det var en mycket intressant läsning! Måste iofs erkänna att jag inte helt förstod alla begrepp du använde, men jag tror(!) att jag kunde ta till mig kontentan… ;)

   Tack för ert engagemang och era svar!
   Slutligen ett tips till er ALLA: Var försiktiga med att vara ”tvärsäkra”!

   Glad påsk! :)

   Gilla

 16. Haha, nu fick tydligen den teistiska gudomen kalla fötter. Nu plötligt finns kommentaren med i listan. Allt är frid och fröjd.

  Kan ju när jag ändå är i farten, helt off topic, lägga till några rader om arcuate fascicle, den välvda nervfiberbunten/nervfiberknippet. Det är en broliknande struktur som knyter samman ventromediala prefrontala cortex (vmPFC) med delar av temporalloben (framför allt TPJ = temporo-parietal junction, dvs platsen där tinning- och hjässloberna möts. Dn strukturen har börjat att tilldraga sig ett allt större intresse för att med dess hjälp förhoppningsvis kunna förklara varför woowooistiska tankegångar frodas hos en del av oss.

  Nyare studier av denna struktur ger vid handen att ju tunnare den här broliknande strukturen i hjärnan är, desto mer woowooistisk tenderar man att bli i sitt sätt att tänka och se på tillvaron. Dvs tunn arcuate fascicle = ökad sannolikjhet för woowooistiska feltänk (s k false beliefs). Tjock arcuate fascicle = lägre risk för feltänk. vmPFC fungerar som ett slags censor, som avgör om något är värt att försanthålla. TPJ har med hur vi uppfattar vårt self/själv att göra.

  Ökad aktivitet i TPJ leder till att självet/jaget smälter samman med ”kosmos”. En religiös känsla av ”oneness” infinner sig i den mest extrema varianten.

  Låg TPJ-aktivitet innebär att man står stadigt med båda fötterna på jorden och tycker att snacket om ”oneness” är ren bullskit.

  Allra sämsta (?) varianten tycks vara hög aktivitet i TPJ + tunn arcuate fascicle (så att vmPFC inte får chansen att uttala sig). Den sortens individ löper hölg risk att bli vad man skulle kunna kalla för en extremvariant av woowoo. Hen tror nog på vad skit som helst.

  Det skulle verkligen vara intressant, om man finge möjlighet att fMRI-undersöka alla de woowoos, som har skrivit här på GesusBloggen under årens lopp. För att ta reda på om den här teorin stämmer in på dem eller inte.

  Gilla

 17. Glömde återigen kommentarer!

  bbnewsab: Du skrev ”i bästa fall; allt beror på hur sakrosankt ditt eget woowooistiska önsketänkande är”. ??
  Jag trodde att jag redan från min första kommentar tydligt påpekade att jag INTE är någon ”woowooist”! Jag beskrev hur jag gått igenom olika medium för att se deras metoder och är mycket ifrågasättande!
  Jag blev möjligen så förvirrad av hur du ansett att jag ”pådyvlat dig något” att jag glömde min egen irritation över dina kommentarer om att ”bekänna färg”, insinuationer (om jag ska vara snäll!) att jag är ”woowooist” och allt vad det var!! Då har du inte fattat vad jag skrivit!

  Jag respekterar dig, och är fortfarande imponerad av dina kunskaper! Kan hålla med dig om en hel del, och skulle önska att vi hade kunnat föra denna diskussion på ett civiliserat sätt. Men tydligen skriver JAG på ett sätt som verkar som att jag lägger ord i din mun, och du skriver enligt min mening med förutfattade meningar om mig.

  Jag tror dock att det är bra att jag drar mig ur eftersom även min irritationsnivå verkar låg. I mitt fall påverkad av förutfattade och felaktiga tolkningar av mig och min ståndpunkt, en del insinuanta och nedlåtande svar, samt min egen för jävliga smärta.

  Står dock fast vid min ursäkt och min åsikt att diskussionen plötsligt blev intressant!

  Gilla

 18. @banavictim: Jag ska förtydliga mig.

  Du vet nog hur det kan vara. Man skickar iväg en kommentar för snabbt. När man sedan läser samma kommentar en timme senare, då upptäcker man att man formulerat sig oklart eller vilseledande.

  Jag gör därför ett nytt försök att förtydliga mig.

  Du har iofs citerat mig korrekt. Det är inte det saken gäller.

  Men dina citat och dina textutläggningar kring desamma ger en – i mina ögon/öron – orättvis bild av min egen ståndpunkt. Jag läste i den aktuella kommentaren från dig in, att du såg/ser mig som en tvärsäker förnekare av ”andlighet” över huvud taget. Och du tillade att med sådana individer är det föga meningsfullt att diskutera.

  Jag vill tvärtom mena, att så som du tolkat mig inte alls stämmer överens med verkligheten. Min tvärsäkerhet är sålunda inte alls lika ”omfattande” som du synes vilja göra gällande och tro.

  Jag är tvärsäker vad gäller de fenomen som woowooismen sysselsätter sig med och tror på.

  Låt mig sammanfatta: Om andeenergier finns inuti (inne i) ett system (läs: inuti universum), då måste dessa energiformer givetvis/självklart interagera med alla andra existerande energiformer inne i samma system (i samma universum).

  Att då, vilket woowoos gör, hävda att just andeenergierna inte låter sig samverka/interagera med alla de andra redan kända och definierade energiformerna, eller med materia (fysiska objekt), vilka samtliga ingår i samma system och dessutom ingår som variabler i Dirans ekvation, är i allra högsta grad ologiskt.

  Det är som att säga som fanjunkaren som övade en pluton nyinryckta soldater att marscgera i takt. Plötsligt röt fanjunkaren: ”Pluton, halt!” Och sedan sa han: ”Vaffan är detta för något? Ni går ju alla i otakt utom värnpliktige Johansson.”

  Alltså: Är det inte mer sannolikt att det var vpl Johansson som råkade gå i otakt i förhållande till alla de andra.värnplitkiga i samma pluton? En äkta woowoo har svårt att se vilket av dessa båda alternativ som är mest sannolikt och vilket som är minst sannolikt.

  Ett annat exempel på ologiskt woowooistiskt resonerande är följande:

  Woowoos påstår att det finns andeenergier som bevisligen kan interagera med, förslagsvis, värmeenergi (genom att sänka temperaturen, eller öka densamma, i delar av ett rum).

  Samma sorts andeenergier kan, enligt woowoos, dessutom interagera med fysiska objekt, dvs materia (typ att andeenergin flyttar på sängar, får prydnadsföremål att ramla ned från en hylla, skåpdörrar att öppnas/stängas, trappor att börja knarra etc).

  Kort sagt: OM nu dessa woowooistiska andeenergier (enligt vad woowoos påstår) kan interagera med materia (fysiska objekt) OCH redan välkända och accepterade energiformer (typ värmeenergi, exempelvis genom att tillföra värme eller avlägsna värme i ett rum), DÅ är den enda logiska förklaringen till den sortens woowoofenomen, att andeenergierna också måste tillhöra Diracekvationens ”familj”. Eller med en metafor: Då måste rimligen även andeenergierna vara av samma ”kött och blod”. Dvs om jag möter dig på en trottoar och stannar upp och börjar att prata med dig, och du också stannar och svarar mig, bör jag förvänta mig att du på något vis har sett mig (ty varför skulle du annars också stanna för att interagera med mig, ifall du inte såg mig på trottoaren)?

  Den sortens tankeexperiment har äkta woowoos ofta svårt att förstå.

  Det är inte helt ovanligt att woowoos argumenterar bisarrt. De kan inlåta sig i hårresande ologiska resonemang, typ att de där andeenergierna, som de tror på, kan välja att interagera med oss jordevarelser enbart udda dagar men inte jämna dagar – eller kan woowoos hävda, på fullt allvar, att interaktion enbart kan äga rum måndagar, onsdagar och fredagar men inte övriga veckodagar eller dylikt.

  Det sägs normalt inte rakt ut, men det finns woowoos som verkar inbilla sig, och anse, att deras woowooistiska andeenergier rent av kan vägra att interagera med sådan mätutrustning som finns på ett fysikerlab, men att samma andeenergier gärna låter sig mätas och registreras med woowoons egen primitiva mätutrustning hemmavid.

  Det är lite som att en woowoo kan tänka sig att elströmmen i våra kraftledningar har en egen vilja, vilket kan leda till att denna elström en kväll kan få för sig att vägra gå in i en viss familjs hus, så att husets familjemedlemmar måste tillbringa kvällen i mörker (om stearinljus saknas). Jfr anekdotiska berättelser om bilmotorer som stänger av sig själva eller motsatsen, typ tv-apparater, som går i gång av sig själva mitt i natten.

  På den nivån ligger sålunda inte sällan de woowooistiska förklaringarna.

  Det är så att man kan gråta över hur sällsamt illa skolan måste ha lyckats ta hand om och utbilda den sortens människor.

  Den tes jag driver lyder så här: OM det finns andeväsen, så MÅSTE dessa rimligen (logiskt sett) stå (befinna sig) utanför systemet (läs: universum). Om det finns andeväsen INNE I systemet, skulle de tillhöra den Diracska ekvationsfamiljen och umgås (på ett mätbert sätt) med övriga medlemmar i samma Dirac-”familj”.

  Och då hamnar man förr eller senare i frågeställningen deism vs teism.

  Den deistiska anden/gudomen, om den nu finns, har måste (som jag ser det) ha konstruerat ett universum utan att själv befinna sig däri.

  Den teistiska anden/gudomen, om den nu finns, har naturligtvis också konstruerat ett universum. Men tesistgudomen måste dessutom ha valt att befinna sig INUTI detta system (universum) som skapats. Detta leder till teistgudomen deltar aktivt, från och till, med att styra och påverka utvecklingen i universum. Jfr med hur woowoos menar, att de andeväsen de tror på interagerar med oss från och till.

  I Bibeln och Koranen är teistiska skrifter. I dem kan vi sålunda läsa om att gudomen själv tig aktiv del i de olika aktiviteter som beskrivs. Exempelvis vandrade Gud runt i Edens lustgård. Han såg vid ett av sina besök på jorden att människor ägnade sig åt att bygga ett Babels torn. Detta ogillade Gud, så Han beslöt att lägga näsan i blöt och åstadkomma språkförbistring mellan människorna. Samma Gud öppnade himlens alla kranar vid ett tillfälle och lät det spöregna i 40 dagar och 40 nätter. Och så vidare.

  Numera antas det, av de religiösa woowoosen, att Gud vilar sig (kanske ligger han på ett sofflock i Himmelriket och tar igen sig, vad vet jag arme och syndige sate därom? ).

  I stället har Gud sannolikt delegerat till skyddsänglarna att ta hand om och manifestera den gudomliga närvaron i skapelsen.

  Avhopparen Satan har, å sin sida, en hel hop med villiga medhjälpare, demoner (fallna änglar), vilka också tar aktiv del i den deistiska gudomens skapelse.

  Gemensamt för både de goda och onda krafterna är att dessa andeväsen (inter)aherar inne i systemet (inuti universum), inte utifrån samma system.

  Alla dessa religiösa ”sagoberättelser” bygger alltså på synsättet, att universum är av det teistiska slaget. Dvs de andliga energierna/energityperna är inbyggda i systemet.

  Då måste vi, förr eller senare, återkomma till frågan: Om nu dessa energityper är ”inbyggda” i universum, hur kan då Diracs ekvation vara lösbar (fastän denna ekvation inte beaktar närvaron av andeenergier/andeväsen av det teistiska slaget)?

  Eller förenklat: Hur kan då GPS fungera, TROTS att GPS-algoritmerna inte tar höjd för (inte bryr sig om att ta hänsyn till) dessa andeenergiers förekomst eller närvaro?

  Det är i allra högsta grad ologiskt.

  Enda rimliga lösningen på problematiken är att den matematik (= universums eget kommunikationsspråk) måste vara vara ologiskt. Ty om Diracs ekvation är ofullständig, trots att den inte tar hänsyn till andeenergierna inuti systemet, då är det extremt besynnerligt att ekvationen är lösbar.

  Men vi vet ju alla att matematiken INTE är ologisk. Tvärtom, matematiken är logisk. Långt mer logisk än en människa någonsin kan bli.

  Så vad är det egentligen som gäller? Hur ska man lösa denna självmotsägelse?

  Som jag ser det måste woowoos uppenbarligen tänka sig, i alla fall mellan varven, att matematiken nog ibland kan vara ologisk, dvs opålitlig. Typ att 2 + 3 ibland = 7 eller något sådant.

  Och då är vi tllbaka i det tankemoras jag nyss skrev om; jag citerar nu mig själv: ”[Om man resonerar som woowoos plägar göra, hamnar man på ett tankemässigt gungfly, typ [att de där andeenergierna, som de tror på, kan välja att interagera med oss jordevarelser enbart udda dagar men inte jämna dagar – eller kan woowoos hävda, på fullt allvar, att interaktion enbart kan äga rum måndagar, onsdagar och fredagar men inte övriga veckodagar eller dylikt.”

  Mycket ska man få höra från woowoos, innan ens öron trillar av. (Mina öron sittar dock kvar ännu, även om det ena örat ser ut att vilja sloka lite numera.)

  Eller, med en ny metafor: Det känns som om 2 +3 = 5 kanske kan gälla i skolan, men inte hemmavid. Eller enbart på vardagar, medan 2 + 3 nog kan bli = 7 hemma hos woowoon, i alla fall under helgerna.

  Vem som helst, utom woowoos själva, inser förr eller senare att den sortens resonemang är rent kattmög, ren bullskit. Och jag tror aktiskt, banavictim, att du håller med mig om att den sortens resonemang är av det bullskitaktiga och kattmögiga slaget.

  ALLTSÅ: OM man nu väljer att tro på andeväsen, då är det rimligt att tänka sig att dessa andeväsen själva befinner sig utanför systemet (läs: utanför universum), inte inne i systemet/universum.

  Ännu en metafor: Det är lite som att dessa (deistiska) andeväsen kan följa verksamheten i sin externa skapelse via en sorts tv-skärm – ungefär som vi människor kan följa en fotbollsmatch via tv-rutan utan att vi är fysiskt närvarande på den fotbollsstadion, där fotbollsmatchen utspelas.

  Eller med en annan metafor: Tänk dig handlingen i boken ”Flugornas herre” av William Golding: https://sv.wikipedia.org/wiki/Flugornas_herre .

  Handlingen i den romanen kan, även den, liknas vid ett deistiskt scenario. Några ungdomar har strandat på en öde ö. De tvingas sköta sig och ta hand om själva bäst de förmår. Ingen finns som kan hjälpa dem att lösa konflikter eller dylikt som uppstår under resans gång. Inte oväntat slutar detta ofrivilliga överlevnadsexperiment i katastrof. Boken är äkta isande dystopi.

  Så när du skrev, banavictim, i ett tidigare inlägg, att jag redan hade bestämt mig för vad jag tycker om andeväsen, gick du så att säga händelserna i förväg.

  Bara för att jag förnekar, på goda grunder (se mina motiveringar både här ovan och i gårdagens långa inlägg), woowooistiska andeväsen/andeenergier (av det teistiska slaget), håller jag alltså fortfarande öppet för ”externa” andeväsen, dvs deistiska gudomar.

  Men teistiska andeväsen – dit hör alla de andar som woowoos tror på – är som sagt av det ”interna” slaget. Och är de ”interna” (= inbyggda i ”skapelseprodukten/universum), då bara måste de kunna fångas upp av Diracs ekvation, särskilt med tanke på att de, enligt vad woowoos påstår och bygger sin egen tro på, ideligen interagerar med materiella objekt och andra energiformer, vilka SAMTLIGA låter sig ”infångas” av/i den Diracska ekvationen utan att göra densamma olösbar.

  Dvs OM man väljer att introducera variabeln andeenergi i Diracs ekvation och därtill ger denna nya variabel ett värde som avviker från värdet NOLL, då kommer Diracs ekvation att rasa samman som ett korthus. Den tidigare lösbara Dirac-ekvationen blir i ett nafs olösbar (vilket indikerar att den, liksom matematiken i stort, inte är annat än ologisk tankedynga).

  Eftersom Diracs ekvation i den lösbara formen ligger till grund för allehanda fysiska uppfinningar – allt från radio- och tv-apparater och mikrovågsungar till GPS-apparater – måste man fråga sig hur dessa tekniska prylar kan fungera, ifall de nu är konstruerade utifrån synsättet att Diracs ekvation stämmer (är korrekt). Enligt det woowooistiska sättet att se på saken kan ju Diracs ekvation inte vara korrekt.

  Hur går det ihop?

  Den woowooistiska slutsatsen stipulerar att:

  Antingen är det en ren slump/sinkadus att Diracs ekvation är lösbar (läs: att de tekniska prylarna fungerar, trots att de byggts utifrån felaktiga Diracska ”ritningar”).

  Eller så skådar vi alla – inte bara woowoos – dagligdags en massa övernaturliga mirakel, dvs brott mot de kända naturlagarna, kanske genom att Gud har bestämt sig för att sätta sig över sina egna stiftade naturlagar och helt sonika kommit fram till, måhända till följd av sin kärleksfullhet, att människans tekniska uppfinningar ska/bör ges möjlighet att fungera, fastän de alltså har byggts/konstruerats utifrån felaktiga Diracska ”ritningar”. Gudar har denna möjlighet att bryta mot sina egna stiftade lagar.

  Nu hoppas jag, banavictim, att du bättre förstår att dina (iofs korrekta) utvalda citat av min ståndpunkt inte gav mig och min ståndpunkt full rättvisa.

  Men inte är jag arg på dig för detta.

  Däremot har jag inte sällan ett ”vasst” sätt att uttrycka mig på.

  Inte går jag runt i den jordiska jämmerdalen med en vrede som befinner sig nära kokpunkten, även om det, kanske, ibland kan se så ut att döma av hur jag formulerar mig. Och att döma av hur folk uppfattar det som jag skriver.

  En lämplig metafor skulle kunna vara: Jag är som en kvällstidningsredigerare som vinklar till rubriken lite extra för att få läsarna att vilja veta mer om det ämne jag tar upp i artikeln.

  Så du ska inte ta det personligt, banavictim.

  Mitt stora intresse är hjärnans funktioner och dysfunktioner.

  Eftersom du är en av de få som faktiskt verkar läsa (i alla fall ögna igenom) mina långa kommentarer, ska jag avsluta med att berätta om ett intressant fenomen för dig, nämligen Mirror Movement Syndrome (MMS).

  Vissa människor föds utan ett corpus callosum (= hjärnbalken, ett slags bro som förbinder höger hjärnhalva med vänster hjärnhalva). Frånvaro av corpus callosum leder till att de båda hjärnhalvorna blir fristående från varandra. Normalt brukar vänster hjärnhalva fungera som sträng förälder (censor) åt ”barnet” (”djuret”) inom oss), dvs höger hjärnhalva. Lite förenklat kan höger hjärnhalva sägas sköta allt som har med mat och knull att göra. Jfr med att jag ovan benämde den hjärnhalvan för ”djurisk”. Med freudiansk terminologi skulle den kunna kallas för Detets – Id:s – hemvist)

  Nu först några förkortningar: Höger hjärnhalva = HHH. Vänster hjärnhalva = VHH. Corpus callosum = CC.

  Med detta avklarat kör vi i gång ”ekipaget”.

  Medfödd savantism (typ att ha fotografiskt minne så att man genom att kasta en blick på en telefonkatalogsida efteråt kan rabbla alla namn, som stått på sidan, samt redovisa deras telefonnummer; eller förmågan att lyssna på en halvannan timme lång Beethovenkonsert en endaste gång, varefter man själv kan spela samma symfoni på piano felfritt ton för ton) beror vanligen på att CC saknas i savantens hjärna.

  Sådan extrem minnesförmåga är alltså inte det minsta övernaturlig. Den arbetshypotes jag driver går ut på att sådana här savantegenskaper finns hos oss alla, men för att de ska slå ut i blom, måste på något vis VHH:s mästrande behandling av HHH elimineras. Jfr med det kontraintuitiva fyndet att LSD och liknande hallucinogena substanser framkallar hallucinationerna inte genom att öka aktiviteten i hjärnan utan snarare genom att minska inhibitionen, dvs göra hjärnan mer ”hämningslös”. Det finns alltså ett släktskap mellan hallucinationer och savantism. Båda är sprungna ur en frånkoppling av framför allt VHH:s censurliknande hämningsmekanismer.

  Jfr med att vissa droger kan ge övermänsklig styrka hos missbrukaren. Normalt ska inhiberingsmekanismetrna skydda kroppen, så att man inte sliter sönder muskler, ledband, senor och senfästen, men denna skyddsmekanism sätter alltså droger – som till exempel ”badsalt-drogen – ur spel, varvid det krävs kanse 4-5 personer för att övermanna en sådan person som är hög på drogen ”badsalt”. En annan ”djurisk” biverkan av dylik droganvöndning är att sådana drogade individer kan få för sig att visa kannibalistiska tendenser, dvs de kan börja försöka äta upp någon medmänniska, oavsett om hon fortfarande lever eller är död. Sjukt? Javisst. Eller kanske snarare: ”djuriskt”.

  SPLIT-BRAIN-operation. Denna operationsmetod gick ut på att skära av CC hos vissa patienter (vanligen epileptiker, syftet var att försöka förhindra att en epileptisk elektrisk våg skulle kunna skölja över båda HH samtidigt, vilket ofelbart leder till förlust av medvetande). Operationerna lyckades. Epileptiska anfall av grand mal.typ upphörde. Men de här patienterna med s k split-brain (tudelad hjärna) visade sig icke desto mindre erhålla vissa ”mindre allvarliga” biverkningar.

  Den allvarligaste biverkningen var nog att de inte sällan utvecklade ett alien hand syndrome (AHS), dvs deras vänstra hand (som styrs av HHH) började att leva sitt eget liv. Den lydde helt enkelt inte längre order från VHH.

  Googla gärna på Karen Byrne + alien hand syndrome. Det är intressant läsning (och intressanta videoklipp) som kommer att dyka upp i sökresultatlistan.

  Karen Byrne råkade ut för att hennes båda händer började kivas med varandra. Vänster hand (styrd av HHH) var vulgär (”djurisk”), Den tänkte egopistiskt som ett litet barn plägar göra. Hennes högra hand (styrd av VHH) var däremot väluppfostrad och uppvisade ett vackert ”vuxet” beteende.

  När Karen Byrne satt framför en attraktiv man, hände det sig emellanåt att hennes vänstra hand började att knäppa upp knapparna i blusen i ett försök att framhäva sina brösts behag bättre. HHH tyckte sannolikt att hon borde egga upp den där mannen framför henne sexuellt.

  Strax insåg dock höger hand vad som var på väg att hända. Högerhanden försökte knäppa de uppknäppta knapparna i blusen.

  Då blev Karens vänsterhand helt sjövild och började att slå på högerhanden och rent av örfila Karen på kinderna, uppenbarligen för att vänsterhanden (läs: HHH) inte fick sin vilja fram.

  Det finns videoklipp på Karen Byrne, vilka visar henne helt blåslagen av sin olydiga vänsterhand.

  Att varje morgon välja vilka kläder som skulle bäraa under dagen blev ett rent helvete för Karen Byrne Höger och vänster hand var för det mesta oense om vad hon skulle ha för kläder på sig. Inte sällan tvingades Karen att kompromissa på så vis, att hon nåär klädvalet var avslutat hade på sig upp till sex lager av olika kläder, på det att båda händerna (läs: båda HH) skulle känna sig nöjda och sluta kivas.

  Nu tillbaka till MMS. Sådana personer (som har diagnosen ACC = Abiogenesis of the Corpus Callosum) beter sig också mycket bisarrt.

  Ponera att de tappar en penna i golvet. Vips ger båda HH order om att pennan ska plockas upp från golvet. HHH ger sin order till vänster hand. VHH ger sin order till höger hand.

  Eftersom det finns blott en penna att plocka upp från golvet, kommer de båda händerna att kivas och slåss som två små barn om att få vara den som ska få chansen att plocka upp pennan från golvet och därmed lyda utfärdad order ”uppifrån” (från hjärnan, HH).

  Tänk dig, banavictim, att en MMS-person känner för att spela piano. Hen tänker att höger pekfinger ska slå an en viss tangent. Men då HHH:s syncentrum får syn på och förstår vad som är på väg att ske, då skickas från HHH en order till vänster pekfinger att slå an samma tangent.

  Det blir svårt att spela ”klockrent” under de förutsättningarna/förhållandena.

  En woowoo har förstås sin woowooistiska förklaring till den här sortens fenomen. Personerna i fråga är naturligtvis besatta av en ond ande.

  Jag menar att förklaringen inte alls har med några andeväsen att göra. Jag avvisar således med emfas denna woowooistiska förklaringsmodell såsom varande ren bullskit.

  I stället är förklaringen, enligt mig, anatomisk. Dvs avsaknaden av CC leder till att varje HH beter sig på det av mig beskrivna viset. Som om varje HH är en fristående (hjärn)enhet, var och en med sin egen vilja, sitt eget jag, sitt eget self/själv.

  Och därifrån är steget inte långt till att bullskitförklara även det (pseudo)religiösa begreppet själ (soul).

  Skulle alltså en MMS-person – eller en split-brain-patient som Karen Byrne – ha två själar? Ja, det är väl rimligt med tanke på att hon har två jag, två själv(selves, två viljor osv.

  Ställ gärna den sortens frågor till äkta woowoos. Då ska du notera, banavictim, hur svårt de har att försvara sin tro på själen. Den ena krystade förklaringen kommer att följa på den andra. Alternativt kommer frågeställaren att bli blockerad på forumet, bannad/bannlyst från forumet. Eller bli stämplad som psykopat eller narcissist. (Gången brukar se ut just så. Det vet jag av egen erfarenhet. Exempel härpå finns faktiskt även i GesusBloggens kommentarsfält, där woowoos har tyckt till.)

  Är det något jag har blivit under årens lopp så är det just bannad/bannlyst av woowoos, särskilt av det hycklande religiösa slaget.

  Därför hyser jag inga högre tankar om woowoos. Varken om New Age-woowoos eller konventionellt religiösa dito. I mina ögon är de fega kräk som sällan klarar av en rättfram debatt.

  Här har du nu, banvictim, fått en bakgrund till mitt ”vassa” sätt att formulera mig när jag vänder mig till motdebattörer i den här sortens problem- och frågeställningar.

  Av bara farten råkade du måhända få dig en släng av sleven, du också, fastän du uppenbarligen inte är någon äkta woowoo.

  Det faktum att du förmår skriva långa kommentarer, därtill på god svenska, visar, anser jag, att du inte är någon äkta woowoo. Så jag hyser rätt höga tankar om dig, vill jag att du ska veta, banavictim.

  Du verkar ha förstått, att man faktiskt kan lära sig något nytt genom att våga debattera med någon med avvikande åsikter i förhållande till ens egna.

  Ha en trevlig påskhelg, du också. Vi kanske ses i Blåkulla? Med vilken kvast ämnar du åka dit? Själv väljer jag kvast nr 23. Den linjen har nämligen en hållplats nära mig, och jag känner dessutom piloten. :)

  Gilla

  1. Hahaha! :)
   Faan – igen! Jag hade bestämt mig för att inte skriva mer! Sen kommer du och förstör med dina förrädiskt intressanta kommentarer och förmåga att gå förbi våra tidigare ”roadbumps”!

   Jag tror iaf att jag nu vet vad du syftade på angående felaktiga slutsatser av dina citat. Som du var inne på, kan man ibland kasta ur sig saker som är menat som något annat än det blir. Jag tror att det handlade om det stycke där jag kommenterade att du nämnde Gud. Jag vill gärna förklara detta. Mitt misstag var att jag glömde tydliggöra att jag retades lite. Det kanske hade räckt med en blinkande smiley, men när jag i efterhand läste det, såg jag att det verkade som om jag faktiskt menade allvar. Så var inte fallet!

   Jag har uppskattat att läsa dina kommentarer – oerhört mycket dessutom! Och är glad att höra att du inte ser mig som en ”woowoo”. (iaf inte en ”äkta” ;) )

   Förstår nu även ditt ibland ”vassa” tonfall vilket jag själv också kan uppvisa när det inte går att föra en vuxen dialog. Så jag tror att vi börjar förstå varandra.

   Är fortfarande intresserad av hur det kommer sig att du besitter de kunskaper du har. Det hör inte till vanligheterna att folk kan det du kan!

   Tyvärr (som jag skrev) klarar jag inte att fortsätta den dialog som blivit alltmer intressant… Är i för dåligt skick helt enkelt. Tyvärr!! Det finns massor från dina kommentar jag skulle vilja gå vidare med, och håller med dig i mer än du kanske trott! Inte minst din sista kommentar är så lockande att fortsätta med, även om jag ännu inte läst den ordentligt.

   Däremot skrev jag för några år sedan en början på en story jag tror att du skulle finna intressant. Men jag vet inte hur jag ska kunna skicka den enbart till dig, nnewsab. Jag vill inte gärna skriva några privata kontaktuppgifter här, och jag gissar att samma gäller för dig. Vet därför inte hur jag ska kunna skicka det…
   Kommer du på någon idé får du gärna höra av dig. Det skulle vara riktigt intressant att höra hur du såg på universum och livet på jorden ur den ganska skruvade vinkel jag beskriver det.

   Tack för dina mycket intressanta kommentarer! /banavictim

   Gilla

 19. @banavictim: Du får gärna skicka din artikel om universum och livet här på jorden till mig.

  Ange gärna också om du vill få dess innehåll kommenterat av mig.

  Berätta gärna därutöver om du kan ta till dig innehållet i engelskspråkiga referenser, ty då kan jag ju belägga och staga upp mina egna åsikter i den mån de avviker från dina.

  Med tanke på den goda resonemangsförmåga du visat prov på här i kommentarsfältet bedömer jag det som sannolikt, att jag kommer att uppskatta dina tankar och tankegångar. Därmed inte sagt att jag kommer att hålla med dig på detaljnivå. Som sagt, du skriver ovanligt bra! Man kan som regel finna en röd tråd i det du skriver. Och den röda tråden är i sin tur vanligtvis lätt att följa.

  Allt det där jag har räknat upp i textstycket här ovanför är exempel på icke-woowooistiska egenskaper. Dvs i mina ögon rör det sig om gedigna plusegenskaper. Som jag anar att du besitter.

  Du kan överbringa ditt alster till mig genom att skicka det till följande epostkonto: religionsbefriad@hotmail.com. Det mejlkontot brukar jag läsa av minst en gång dagligen, inte sällan oftare än så.

  Du är mer än välkommen att höra av dig!

  För att du ska veta att du träffar rätt person, kommer jag att bära en vit gardenia på mitt vänstra kavajslag. Och en majblomma på höger kavajslag.

  Som kontrollfråga till mig kan du försynt undra: ”Visst är det väl vackert väder i dag?”

  När jag hör den frågan, formulerad på det viset, kommer jag att svara dig: ”Gulligullan koko som en gök! Förvisso är det så. Halleluja och amen därtill!”

  Då förstår, och vet, du förhoppningsvis att du måste ha kommit i kontakt med rätt knäppskalle (låt vara att han inte tillhör det woowooistiska gardet).

  Gilla

Kommentera gärna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.