Terry Evans – kvantfrekvenser och annat hittepå

Det nya svarta för bedragarna och woo-woos – kvantfysik…

Nya tider – nya hittepå
Det är ju brukligt inom woo-woovärlden att kidnappa helt vanliga ”fenomen” och göra det till woo. Som t.ex, är det lite kallt, så är det döda människor som är där och hälsar på. Luktar det lite cigarettrök, så är det en död människa som rökte som är där och hälsar på. Knarrar det i en trätrappa, så är det döda människor som knallar upponer där. (Varför nu spöken, som sägs kunna sväva och gå igenom väggar och tak, skulle GÅ med ljudliga steg (t.o.m med skor på väl?) i en trappa) Och, blir det damm, snö- eller vattendroppar på ett foto taget med blixt, så är det såklart döda människor som är där och hälsar på och fastnar på fotot – trots att just regn, snö och damm ger exakt samma resultat!

Nu har det blivit mer och mer populärt i woo-woovärlden att snacka om ”det nya”, som vi ”inte riktigt har koll på”, kvantfysik. Såklart ska, enligt woo-woologik, kvantfysiken visa (eftersom vi inte kan förklara riktigt hur det ”funkar”) att döda människor snackar med endast vissa utvalda levande, som tar betalt för det, med mera…

Kvantfysik?

Otydligt och vagt
Allt ska vara så vagt och otydligt som möjligt i bedragarbranchen, för att ingen ska ”förstå det” och kunna säga att det inte kan fungera så.

Det är ju annars snack om energier, frekvenser och vibrationer t.ex. Men nu när väl allt det går att kolla upp, mäta och ”förklara” att det bara är hittepå – så får dom ta till och försöka med kvantfysiken istället.

Terry Evans 2015
”Under det kommande året har jag tänkt fokusera mycket mer på ämnet kvantfysik och presentera några av upptäckterna som gjordes under forskningen i Kina 2012 och 2013, kopplad till medvetande och andlighet. Jag samarbetar även med en doktor i vetenskap, som arbetar vid Luleå Tekniska Universitet. Vi planerar att presentera oss själva och vårt arbete vid en internationell konferens nästa år.” – Terry Evans Ett meddelande inför det nya året

Inlägget där har f.n 23 kommentarer – ALLA av kvinnor…

Inga namn – no nothing!
Forskning av medvetande och andlighet, 2012 och 2013, ett kinesiskt universitet, forskare i Kina, en professor, en doktorand, ett forskningsprogram, ett projekt, till nästa nivå, en annan medvetandenivå, en vetenskaplig modell, ett nytt genombrott och upptäckter inom kvantfysik + nu då, samarbete med en doktor i vetenskap (vad det nu ska vara?) på Luleås tekniska universitet. Inte illa ju – men INGET man hört något enda om under nu då, två år!

Terry Evans nämner såklart inte heller ett endaste namn på varken någon forskare eller universitet i Kina t.ex – som sagt, så vagt och otydligt som möjligt…

En Hesselbrandtare
Googlar man på Terry Evans och forskning, så får man träff på såklart någon av Torbjörn Sasserssons konspirationssiter, någon av Börje Peratts alla bloggar och tre inlägg på Terrys egen blogg. Där Terry skriver, inget om det, inga namn eller något – bara att han ska/har varit i Kina.

Thats it – det säger väl det mesta om det mesta!

Börje Peratt förresten, denna modesta människa, skriver att han, Börje, minsann själv också sysslat med just sådan forskning i 25 år nu. ”Jag har nu bedrivit sådan forskning i snart 25 år” – #BörjePeratt

Schrödingers spöken
Vad kvantfysik har med bedragare som tar betalt för att påstå att döda människor snackar med dom, eller medvetande och andlighet, det vet inte jag. Men det ska bli intressant att se/höra, när Terry Evans och forskarna visar upp sin forskning på den internationella konferensen nästa år, som Terry skriver att dom ska.

Varför behöver Terry forska?
Visst är det underligt att Terry Evans inte istället bara frågar sitt team av döda människor som jobbar ideellt för honom året runt. Detta andetteam som enligt Terry vet allt, och är intelligentare än vi levande. Men nej, dessa allvetande superintelligenta spöken kan trots sina höjda medvetandenivåer med mera, tydligen ändå bara säga saker om trasiga skrivare och TV-apparater, att någon fyller eller har fyllt år, att någon ska till eller har varit hos tandläkaren, att någon funderat på att tapetsera om eller byta gardiner hemma – men inget om kvantfysik då alltså, underligt…

Följ Gesus på  Gesus på Facebook Gesus på Twitter Gesus på GooglePlus Gesus på Youtube Gesus på Vimeo Gesus på Dailymotion Gesus på Soup

27 reaktioner till “Terry Evans – kvantfrekvenser och annat hittepå

 1. Håller med dig fullständigt, Gesus, om att kvantfysik är woowoos nya sätt att försöka förklara sin befängda tro på efterliv/afterlife för en entitet som kallas för själen/soul.

  Framför allt är det fenomenet ”Quantum Entanglement” som brukar åberopas av woowoos, dock utan att de riktigt förstår vad ”entanglement” (oftast kallat ”sammanvävning” på svenska). Woowoos är kvicka att citera – och misstolka – ett uttalande som Albert Einstein gjorde om entanglement, enligt vilket han kallade fenomenet för ”spooky action at a distance” (ungefär = ”fjärrverkan på ett spöklikt sätt”).

  ”Entanglement” inträffar när ett partikelpar – experimenten är gjorda genom att studera hur fotoner beter sig – samverkar med varann. Partikelfysikerna och kvantfysikerna har då funnit, att om man lyckas få en individuell foton att delas i två ”halvor”, så kommer dessa båda partikelhalvor/fotonhalvor att kunna påverka varandra, även om de separeras från varandra på så vis att fotonhalva A befinner sig på forskningslaboratorium A och fotonhalva B på forskningslabb B.

  Det är självklart inte bara Einstein eller woowoos som har funnit denna influens/påverkan på långt avstånd besynnerlig/kuslig/spöklik. Entanglementeffekten ÄR besynnerlig.

  Påverkan sker som regel på detta vis. Om fotonhalva A förmås snurra (spin) i högervarv, så kommer fotonhalva B att omedelbart snurra (”spinna”) i vänstervarv. Och vice versa. Dessa båda spinnriktningshändelser inträffar simultant, dvs ögonblickligen, vilket innebär att informationen från fotonhalva A till fotonhalva B uppenbarligen kommuniceras/förmedlas i en hastighet som överskrider ljushastigheten.

  Detta är en synnerligen intressant egenskap hos de båda fotonhalvorna (som lite förenklat skulle kunna ses som två enäggstvillingar). Den innebär nämligen, att det inte kan röra sig om en konkret/fysisk överföring av information mellan de båda fotonhalvorna, eftersom ingenting som har en så kallad massa (dvs en tyngd) kan överskrida ljushastigheten.

  Vad som händer när ett objekt som har massa (tyngd) närmar sig ljushastigheten är att massans tyngd ökar (= går till att bli oändligt tung) och att tiden saktas ned. När ljushastigheten tangeras, blir alltså massan oändligt tung och tiden stannar upp helt (= antar värdet 0 = noll).

  Därför är det rimligare att tänka sig, att den här entanglementeffekten finns så att säga inbyggd i universum och utgör en av dess grundförutsättningar.

  Allt detta sammantaget innebär, förstås (fast det begriper som regel woowoos inte), att entanglement-/sammanvävningsfenomenet inte har något att göra med själs överlevnad efter den fysiska kroppens död. Inte heller kan entanglement åberops som bevis på ett afterlife/efterliv. De som hävdar motsatsen talar mot bättre vetande – eller så ljuger de och/eller ägnar siog åt rent önsketänkande (wishful thinking).

  För den som är intresserad av entanglementfenomenet vill jag rekommendera denna artikel: http://www.livescience.com/28550-how-quantum-entanglement-works-infographic.html . I den beskrivs det här mystiska fenomenet både i relativt lättbegriplig text och med hjälp av pedagogiska illustrationer, som rimligen har goda förutsättningar att öka förståelsen ytterligare.

  Terry Evans’ och Börje Peratts kvantfysiska så kallade forskning på området ger jag inte mycket för, eftersom de anser att entanglement – och kanske även andra kvantmekaniska fenomen såsom Schrödingers katt – skapar förutsättningar för såväl en själ som ett afterlife/efterliv. (Här är en ovanligt lättbegriplig artikel om Schrödingers katt: http://www.nyteknik.se/popular_teknik/kaianders/article3702150.ece .)

  Nu tänker nog de flesta, om inte alla, woowoos ungefär så här: Varför ska vi lita på just bbnewsab härvidlag, när han dömer ut Terry Evans’ och Börje Peratts ”forskning”? Bbnewsab har väl för fan ingen akademiska examen i kvantfysik och/eller partikelfysik.

  Helt rätt! Jag saknar sådan utbildning.

  Men faktum är att jag bygger mina påståenden på vad en mycket välrenommerad amerikansk partikelfysiker vid namn Sean Carroll. Honom kan man verkligen inte avfärda hur som helst, eftersom han hör till de få partikelfysikforskare som åtnjuter högsta möjliga respekt, aktning och förtroende bland världens nu levande fysiker.

  Så honom borde woowoos – inklusive Terry Evans och Börje Peratt – kunna lita på att han vet vad han uttalar sig om.

  Här är en riktigt bra artikel av professor Sean Carroll: http://www.preposterousuniverse.com/blog/2011/05/23/physics-and-the-immortality-of-the-soul/ . Tänk om woowoos, med Terry Evans och Börje Peratt i spetsen, antog utmaningen – och visade modet – att våga ta till sig budskapet i den artikeln.

  Jag avslutar med några lämpliga citat ur Sean Carrolls artikel:

  CITAT NR 1: Claims that some form of consciousness persists after our bodies die and decay into their constituent atoms face one huge, insuperable obstacle: the laws of physics underlying everyday life are completely understood, and there’s no way within those laws to allow for the information stored in our brains to persist after we die. If you claim that some form of soul persists beyond death, what particles is that soul made of? What forces are holding it together? How does it interact with ordinary matter?

  Among advocates for life after death, nobody even tries to sit down and do the hard work of explaining how the basic physics of atoms and electrons would have to be altered in order for this to be true. If we tried, the fundamental absurdity of the task would quickly become evidence.

  Det vill säga: Man måste kräva av dem, som tror på en själ som lever vidare efter vår fysiska kropps (och därmed också hjärnans) död, att de visar hur själen kan bryta mot dagens så väl dokumenterade fysiska lagar, vilka ju förklarar hur atomer, elektroner osv påverkar varandra,. Faktum är att antingen måste nya fysiska lagar upptäckas och/eller gamla, väl beprövade fysiska lagar ändras för att möjliggöra existensen av den entitet som woowoos och religiösa människor brukar kalla för själ.

  Det duger inte att påpeka, att det minsann är fullt tänkbart, att dagens välkända och bevisade basala fysiska fakta trots allt medger existensen av en själ – med hänvisning till gamla talesätt som ”Ingen regel utan undantag”, ”Man ska aldrig/inte säga aldrig/inte”, ”Mirakel måste kanske inte följa fysikens lagar” etc. Den sortens argument bygger mer på önsketänkande än vetenskapligt tänkande och saknar naturligtvis bevisvärde i sig.

  CITAT NR 2: The questions are these: what form does that spirit energy take, and how does it interact with our ordinary atoms? Not only is new physics required, but dramatically new physics. Within QFT [Quantum Field Theory], there can’t be a new collection of “spirit particles” and “spirit forces” that interact with our regular atoms, because we would have detected them in existing experiments.

  [Neither is] Ockham’s razor […] on your [= woowoos’] side here, since you have to posit a completely new realm of reality obeying very different rules than the ones we know.

  Alltså: Det skulle behövas en helt ny fysik, som antingen ersätter eller åtminstone kompletterar dagens standardfysik (standardmodellen). Att åberopa Quantum Field Theory som förklaring håller följaktligen inte. Dagens kvantfysiker känner nämligen inte heller till några andliga partiklar eller andliga krafter som kan påverka och interagera med vanliga fysiska atomer och partiklar. Så upp till bevis, alla woowoos (inklusive Terry Evans och Börje Peratt). Det är ni som har bevisbördan. Det är ni som går emot den stora majoriteten av partikelfysiker och kvantfysiker. Jag kan tänka mig att 99 procent eller så delar Sean Carrolls syn på själen och afterlife/efterlivet. Hur klokt är det då att hävda, vilket woowoos gör, att ni minsann litar mer på den där enda futtiga procenten fysikforskare, som har en avvikande mening gentemot majoriteten

  CITAT NR 3: How is the spirit energy supposed to interact with us? Here is the [so-called] [Dirac] equation that tells us how electrons behave in the everyday world. […] the two terms on the left are roughly the velocity of the electron and its inertia — [and they are] coupled to electromagnetism and gravity, the two terms on the right.

  As far as every experiment ever done is concerned, this equation is the correct description of how electrons behave at everyday energies. It’s not a complete description; we haven’t included the weak nuclear force, or couplings to […] particles like the Higgs boson. But that’s okay, since those are only important at high energies and/or short distances, very far from the regime of relevance to the human brain.

  If you believe in an immaterial soul that interacts with our bodies, you need to believe that this equation is not right, even at everyday energies. There needs to be a new term (at minimum) on the right, representing how the soul interacts with electrons. (If that term doesn’t exist, electrons will just go on their way as if there weren’t any soul at all, and then what’s the point?)

  Med andra ord: Diracs ekvation gäller för alla kända atomer och partiklar. Utan undantag. Alla fysikens kända partiklar påverkas av de fysiska krafterna elektromagnetism, gravitation samt den starka respektive svaga kärnkraften. Den som tror på en immateriell själ måste med nödvändighet förneka denna ekvation av Dirac.

  CITAT NR 4: So any respectable scientist who took this idea [of a soul] seriously would be asking — what form does that interaction take? Is it local in spacetime? Does the soul respect gauge invariance and Lorentz invariance? Does the soul have a Hamiltonian? Do the interactions preserve unitarity and conservation of information?

  Alternativt kan man också välja att se evolutionsbiologiskt på detta med själen. Då måste woowoos, med Terry Evans och Blrje Peratt i spetsen, ha bra svar att tillhandahålla med avseende på sådana här frågor: Har aminosyror och proteiner en själ som överlever döden? Har virus och bakterier en själ? När under evolutionen dök själen upp som en emergent egenskap?

  Oj, vad långt detta inlägg blev. Kan bara hoppas att någon har orkat läsa ända hit.

  Gilla

  1. Jag har bla alltid undrat hur dessa påstådda spöken kan ”kännas som” t.ex, faderskänsla, moderskänsla – hur f-n känns det? Men det har såklart med kvantfysik att göra ;-]

   Gilla

 2. I förra söndagens bilaga i Aftonbladet stoltserade man med hela 6 (!) sidor med Terry Ewans där han hjälper männinskor med deras problem med spöken och borttappade föremål mm mm . Det var 11 st frågor som var publicerade och i VARJE svar från Terry förkommer orden ”jag tror” inte ens ett enda svar från Terry innehåller ”jag vet ” ..Det är intressant tycker jag … I alla fall så var det en dam som hade problem med andevärlden och hon hade förstås sett suggor i ögonvrån MEN nu hade hennes dörrklocka ringt mitt i natten ! Och vad är då Terrys svar på det appropå kvantysik ..JO , budskapet var enkelt att tyda säger Terry , det är ju naturligtvis andevärldens sätt att ta kontakt och säga att det är dax att öppna dören och låta andevärldens kraft bli en del av hen ?! Men snälla snälla snälla Terry ..Får du betalt för att svara så ?? Om jag var död och var på andra sidan skulle jag då tänka ; Hmmm , nu skall jag ge mig till känna för mina nära och kära men hur gör jag det bäst Jo jag ringer på dörren , då förstår dom naturligtvis att det är ett tecken … Suck …….Ta papper och penna istället och skriv ned vilka man är från andevärlden om man nu kan inga på dörrar så skall väl inte det vara så svårt !! Skuggorna i ögonvrån var förövrigt andevärldens röst …. Oj oj oj …Som sagt får han betalt ör detta ..av Aftonbladet ….. Vart är världen på väg …Kvantfysik , ringklockor …Ring klocka ring !

  Gilla

  1. ”dax att öppna dörren och låta andevärldens kraft bli en del av hen”

   Ja det svaret är väl ett ganska standardsvar – och innebär att det är dags för ”offret” att tex starta en kurs hos Terry Evans för att ”öka sin öppenhet”, eller något ditåt. Hela tiden alltid detta fiskande efter flera att blåsa på pengar med sitt bedrägeri. Man hör/ser det ofta ofta – du har också denna förmåga, du är öppen bla bla, du borde gå en kurs…

   Alla dessa spöken som kan kontrollera el och liknande (bla TV, radio, skrivare, lampor och då dörrklockor) – men ALDRIG klarar att tex skriva något på/med en dator, sitt eget namn tex!

   Gilla

  2. Åh nej börja dom ta kontakt via dörrklockan nu också.
   Nu är det inte långt bort att dom börja ringa till mobilen.

   Det kan aldrig vara så enkelt att det bara är några busungar som plingat mitt i natten utan andevärlden måste ALLTID vara inblandad.Vad det än handlar om.

   Exakt ta papper och penna istället och det är bara pinsamt att han svarar på det viset.Att folk går på det är helt jävla sjukt!

   Gilla

   1. Ringa till en människas mobiltelefon har exempelvis Jesus gjort. Minns ni Knutbysekten? Där fick som bekant pastor Helge Fossmos barnflicka Sara mottaga flera SMS från Jesus till sin mobil. Och flickstackarn trodde på det! Allt medan man kan förmoda att pastor Helge log i mjugg och tänkte: ”Men vaffan, hon är ju så inihelvete lättlurad, den där Sara. Hon går på allt jag säger och gör.”

    Så jag håller med lalala. I stället för att ringa på dörrklockan om natten, kunde väl spökena hellre skicka ett SMS. Då får ju mottagaren sova utan att bli störd samt möjlighet att se vem SMS:ets avsändare är.

    Såvida inte spökena använder sig av hemligt nummer, förstås. Vilket Jesus rimligen måste ha gjort, när han SMS:ade till barnflickan i Knutbysekten.

    Gilla

   2. Exakt ! Det var min första tanke oxå att det är väl några busungar som varit i farten . Men nej det skall alltid vara andevärlden , och som vanligt är då vederbörande ”öppen” för detta så det är därför man får dessa ”fenomen” i sitt hus / lägenhet. Men montera för tusan upp en webkamera då så fångar man ju lätt dessa fenomenpå bild ..Men det går ju naturligtvis inte …”Det Okända” har väl hållt på i 15 säsonger a 10 avsnitt per säsong och inget är fångat på bild och då talar vi om spöken som kokat kaffe (?!) , bankat i dörrar , flyttat runt skor och ställt dom mitt på hallgolvet .vällt en vägg om jag inte missminner mig ….jag menar , det är ju inga småsaker man lyckats med och INGET finns på film …Och vad vill då dessa spöken med allt detta jo ..tala om att man var skojfrisk , hann inte säga adjö, svårt att andas ( antar att man har det på slutet ) , att tvättmaskinen snart skall braka ihop ..man vill säga förlåt ..Men vad man heter / hette går ju naturligtvis inte att förmedla . Det är klart var man en toffel i sitt liv så är det ju kanske natulrigt att placera en sådan mitt på golvet ..då får vi ju tänka till lite , för det kan väl inte vara meningen att man direkt skall veta vem det är som febrilt försöker kontakta en …

    Gilla

    1. Haha Stone, ” klart var man en toffel i sitt liv ” haha den var bra.

     Exakt varför har ingen satt upp en ända webbkamera under alla åren som gått.
     I avsnittet när det kokas kaffe på natten, det har inte bara hänt EN gång utan det hände rätt ofta.
     Sängen som flyttade sig hos ” Agda 86 ” nä det var ingen som satte upp någon kamera där inte utan man kunde bara konstatera dagen efter att sängen hade flyttat sig.
     Det är som du säger det är ju inga småsaker och varför skulle spöket välta en vägg, ja han/hon var skojfrisk. Borde dom inte göra saker då som dom gjorde när dom levde så att dom vet direkt vem det är istället.

     Det är heller aldrig så att medium kan säga, utan att fråga först, lever din bla bla bla? Att din farfar var såhär och han hette ( just det dom kan säga och göra allt utom att säga sitt namn ) utan dom måste alltid lever han och sen få svar nej, ja han säger såhär nu. SUCK!
     Någon borde ju fan ljuga och säga nej och sen avslöja dom!

     Jag trycker på Gilla knappen för Gesus, Stone och bbnewsab, ni tre är så jävla roliga och det är intressant att läsa det ni skriver :)
     Det ni skriver är så jävla klockrent!
     Ett extra Plus till Gesus som gör bloggen så jävla bra :)

     Gilla

     1. Om jag var Det okända, och inte bara ville dra in pengar utan verkligen visa att det finns spöken – så skulle jag t.ex ansträngt mig för att få sängen som flyttade sig på film, och inte bara säga typ ”vi missade det”. Åk dit igen och filma bara, den flyttar ju sig VARJE natt. Men nej, antagligen inte för att dom tror inte på det själv ens… Bara tänk vilken grej att få på film + vilka tittarsiffror vi snackar då.

      Men som sagt, dom tror inte på det själv, och inser att det hade varit ”dåligt” för programmet med mera att visa att sängen antagligen inte flyttade sig

      Gilla

    2. Det okända startar säsong 18 på måndag tom, och tror det är mellan 10 – 15, ibland 20 avsnitt per säsong. Detta då x minst två (absolut minst 2) spöken i varje. (sjukligt lågt räknat = 400 spöken) MEN inte ett endaste minsta lilla som visar annat än att påstådda medierna bara hittar på. Och framförallt, inte ett enda av dom spökena har klarat att säga sitt eget namn, eller identifiera sig! Tror inte ens dom lyckats få till ett enda spöke som passar med vad bedragarna hittar på – trots dom verkligen anstränger sig och är galet långsökta med det…

     Gilla

    3. Javisst hade det varit så enkelt att sätta upp en kamera.
     Istället så mäter dom mellan väggen och sängen och nästa mäter dom igen och sängen har flyttat sig. Nej jag tror inte ett skit på det, dom har flyttat ut sängen själva.
     Likadant i ett program när radion går igång själv,flera kameramän men INGEN råkar filma just åt det håller när radion går igång.

     Det är ju helt galet så många spöken men ingen har hamnat på bild, jag tror som du Gesus dom tror inte på det själva utan vill bara tjäna pengar och göra tv.
     Som du också har sagt alla har sina egna spöken och det säger väl rätt mycket om vilka sopor dom är.

     Gilla

    1. Detta klippet har jag sett innan och tyckte först att det lät så jävla läskigt med den rösten.
     Hon frågade hela sin familj om dom kunde höra vem det var och alla sa hans namn, det känns som att dom har en räv bakom örat bara för att få vara med i Tv.
     Om det nu är han, kunde han inte fått fram något vettigt att säga till henne?

     Gilla

  3. Synd att det inte finns någon GILLA-knapp, Stone. För jag skulle ha velat att visa dig min uppskattning för denna kommentar av dig. Right on spot!

   Ett är iaf säkert, Stone: You can’t be stoned!

   Inte med den klarsynthet du visar upp här!

   Gilla

   1. Tack bbnewsab! Kan bara säga detsamma om dina inlägg , skulle finnas en GILLA knapp ! Ni får nog tyvärr ha överseende med lite stavfel i mina inlägg ,trots försök till korrekturläsning ,ibland lever fingrarna sitt eget liv . I mitt senaste inlägg såg jag att jag skrivit ”suggor i ögonvrån” vilket blir en helt annan innebörd :) Men ni förstod vad jag menade i alla fall ..Otroligt bra blogg vår Gesus har , kul att det är några här och skriver och belyser dom här saker från en mera kritisk synvinkel ..Och dina mera analytiska och förklarande inlägg är obetalbara !

    Gilla

  4. ”VARJE svar från Terry förkommer orden ”jag tror” inte ens ett enda svar från Terry innehåller ”jag vet””

   ”Min tro på andevärlden står fast” – #Terry Evans

   Inte illa – att bara TRO på något som han påstår snackar med honom och som han drar in typ 5 miljoner om året på..!

   Gilla

 3. @lalala: Du ska inte förringa sprängkraften i dina egna skriverier här i kommentarsfälten hos Gesus. Även du har – liksom Stone och Gesus – en förmåga att drämma till med storsläggan där det gör som allra mest ont på alla de woowoos som envist håller fast vid sitt religiösa bullskittänk.

  Tillsammans bildar ni tre (som omnämns i första stycket) tillsammans med mig ”De fyras gäng”. Var och en av oss bidrar, så gott vi förmår, med våra respektive ”ämnesspecialiteter”.

  När vi samarbetar i denna ”De fyras gäng”-konstellation tenderar vi att bli ett hart när oslagbart team, åtminstone i jämförelse med Los Tres Amigos (Terry Evans, Börje Peratt och Torbjörn Sassersson).

  I och för sig iär det inte mycket att yvas över för ”vårt” vidkommande, eftersom de flesta högstadieelever torde ha förutsättningar att kunna finna och blottlägga luckor i Los Tres Amigos’ sätt att föra kognitiva resonemang genom att utgå från tankeparadigm som är fulla av luckor och som bygger mer på tro än vetande.

  Nog om detta för denna gång. I stället vill jag ägna resten av denna kommentar till att beskriva hur woowoos har för (o)vana att fungera/agera och bete sig, när det handlar om att tillägna sig ny information, nya kunskaper/fakta.samt nya indicier och bevis

  Dags nu att introducera begreppet ”backfire effect”, ett slags ”tankefastlåsningseffekt”, skulle jag vilja föreslå som svensk term för samma begrepp/fenomen.

  Det förhåller sig nämligen påfallande ofta på det viset, att ju mer man i sin egenskap av skeptiker och ifrågasättare klär av en woowoo, så att hans byxor hamnar nere vid fotknölarna (bildligt talat), desto mer fastlåst i sina bullskittankar blir denna woowoo.

  Alltså: När vi skeptiker/ifrågasättare/rimlighetsanalytiker lyckas visa hur korkade woowoo-debattmotståndarens argument är och hur fulla av ren bullskit hens så kallade bevis är, desto högre risk föreligger att hen (= woowoo:n) går in i en försvarsposition, som – tyvärr – resulterar i att hen i stället för att börja tvivla på sitt eget trosparadigm snarare ”väljer”, mer eller mindre omedvetet, att bli ännu mer fanatisk i sin bullskittro än vad hen var tidigare, innan mötet med skeptikern ägde rum.

  Här är en bra artikel om den här ”tankefastlåsningseffekten” (”backfire effect”): http://www.brainpickings.org/2014/05/13/backfire-effect-mcraney/ .

  Ett citat ur den artikeln: Just as confirmation bias shields you when you actively seek information, the backfire effect defends you when the information seeks you, when it blindsides you. Coming or going, you stick to your beliefs instead of questioning them. When someone tries to correct you, tries to dilute your misconceptions, it backfires and strengthens those misconceptions instead. Over time, the backfire effect makes you less skeptical of those things that allow you to continue seeing your beliefs and attitudes as true and proper.

  Med andra ord: Tillsammans med fenomenet ”confirmation bias” skyddar ”backfire-effekten” en person (läs woowoo), så att hen slipper uppleva det som kallas för ”kognitiv dissonans”, vilket brukar vara ett tydligt ångestskapande tillstånd och av den anledningen framkallar och leder till ett undvikande (”dra sig tillbaka och slicka sina sår”-)beteende hos den drabbade woowoo-individen.

  Man skulle också kunna säga, att ”confirmation bias” ombesörjer att en woowoo blott kan ta till sig sådana information som stämmer överens med det egna trosparadigmet. Något som, förstås (och tyvärr), leder till ännu starkare tro och tillit till det egna woowoo-aktiga bullskittrosparadigmet.

  ”Backfire-effekten” innebär på motsvarande sätt en oförmåga att ta till sig den sortens argument och fakta som tenderar att pulverisera ett woowoo-trosparadigm. Ju starkare sågning av woowoo-ståndpunkten, desto mer låser sig tankeförmågan, och man kan notera en övergång till IBS 1 (= hjärnans Informationsbearbetningssystem nr 1, dvs det magiska och religiösa sättet att tänka, också kallat för intuitivt emotionellt färgat associativt (barna)tänkande av icke-logiskt slag; den engelska facktermen är ”magical and religious non-verbal and non-logical childishlike thinking”).

  Resultatet blir som regel en rejäl tankefastlåsningseffekt.

  På det här viset kan en woowoo hålla den ångestskapande ”kognitiva dissonansen” borta från sig. Allt blir därmed frid och fröjd hos woowoo:n. Fast tyvärr till priset av ökad tankerigiditet, ökad omedgörlighet/halsstarrighet samt kraftigt minskad förmåga att på egen hand ta sig ur den nuvarande/hittillsvarande woowoo-istiska tankebullskitsoppan.

  Jag vill avsluta med att ge ett exempel på hur stark den här ”tankefastlåsningseffekten” kan bli/vara. Kolla in följande artikel från slutet av år 2002 (vänligen memorera årtalet): http://community.seattletimes.nwsource.com/archive/?date=20021205&slug=raywallaceobit05m .

  I den artikeln kan vi läsa om att en viss Ray Wallace har avlidit. Han var den person som år 1958 i princip skapade myten om att en Bigfoot-varelse rände runt i skogarna i hans hemtrakter.Nästan hela Bigfoot-hajpen går att spåra tillbaka till honom.

  Nu när han hade avlidit (i november år 2002), bröt hans barn tystnaden och erkände för första gången offentligt, att deras pappa hade iscensatt sin Bigfoot-bluff av det enkla skälet, att han var en boren upptågsmakare som därtill sökte uppmärksamhet samt hade kommit på, att det gick att tjäna massor av pengar på affärsidén (”anordna exkursioner, där deltagarna, mot betalning fick söka efter Bigfoot, varvid Wallace varit förutseende nog att i förväg placera ut olika Bigfoot-spår typ hårtussar, fotspår, sönderbrutna kvistar på träden osv, allt enligt principen ”Ge publiken vad publiken vill ha/uppleva (så kommen den åter)”.

  Denna så avslöjande artikel publicerades i december år 2002. För drygt 12 år sedan.

  Nu vill jag koppla ihop allt det här med den där ”tankefastlåsningseffekten” (”backfire effect”) som jag berättat om några textstycken här ovanför. Alltså: Har någon av er som följer GesusBloggen någonsin hört talas om detta avslöjande, att Mr. Bigfoot himself, dvs Ray Wallace, utnyttjade folks lättrogenhet, bland annat genom att plantera ut diverse falska Bigfoot-spår ute i skogen inklusive en rad fejkade, hemmatillverkade Bigfoot-”bevis”, vilka lättlurade woowoos naturligtvis svalde utan att knappt ens blinka.

  Med andra ord: Hela denna nyhet om att Ray Wallace ljög och bluffade om Bigfoot nådde sålunda inte fram till det Bigfoot-troende woowoo-kollektivet. Eller snarare: Ingen Bigfoot-troende woowoo klarade av att ta till sig denna intressanta och avslöjande information. I stället valde Bigfoot-entusiasterna att fortsätta att tro på sin så omhuldade Bigfoot – och de allra allra flesta av dessa Bigfoot-woowoos gör säkert så än i dag, drygt 12 år senare.

  Denna oförmåga bland Bigfoot-troende woowoos att ta till sig oönskade fakta beror just på ”tankefastlåsningseffekten” (= ”backfire effect”). Och, självklart, på ”confirmation bias-effekten”.

  Eller formulerat lite annorlunda: Alla skeptiker, som nu kan läsa den här artikeln här hos Gesus på dennes GesusBloggen,har högst sannolikt inga som helst problem med att ta till sig den artikelns budskap (att Bigfoot-myten är grundad på ren bullskittro). Men för woowoos är det näst intill stört omöjligt att ta till sig samma information.

  Säkert som amen i kyrkan kommer dessa Bigfoot-troende woowoos att fortsätta tro på att Bigfoot finns på riktigt.

  Håll med om att det är tragiskt. Eller kanske snarare tragikomiskt.

  Gilla

  1. Håller med bbnevsab ! ..Lalalas kommentarer går inte av för hackor och är ett härligt tillskott i den mustiga anrättning som vi kokar ihop för att klargöra ett och annat bland dessa halelulija woowoos . För att anknyta till bbnewsabs inlägg kommer jag ihåg ngn som utgav sig för att vara ett medium i ngn tv show, troligtvis med cold reading kunde denna man göra förbluffande uttalanden om personer i publiken , till slut avslöjade man att det bara var bluff , men några i publiken fortsatte ÄNDÅ att ställa frågor till honom fast han redan sagt att han inte hade några sådana förmågor what so ever …Det tycker jag säger ganska mycket om woowos , man tar inte tills sig ens när det presenteras framför deras ögon , likaså som med Big Foot i bbnewsabs inlägg .

   Gilla

   1. Det är inte tillräckligt att dom flesta påstådda medium är usla på sitt bedrägeri – tom när dom säger att dom INTE är på riktigt, så bara vill woo-woos tro på det…

    Gilla

 4. Det strider mot all känd fysik att tro på en själ. De som i likhet med Terry Evans hävdar, att det finns en själ som överlever den fysiska kroppens död måste nöjaktigt och trovärdigt kunna besvara frågor som dessa: 1) Vilka partiklar bildar tillsammans denna själ? 2) Vilka fysiska/universella lagar håller ihop själens partiklar? 3) Hur interagerar själen med vanlig materia?

  Det kan de inte göra i dag. Inte heller verkar de vilja göra det.

  De som trots det envisas med att hävda, att deras syn och tro på själen är korrekta, nöjer sig regelmässigt med att åberopa bevis av så låg kvalitet, att OM den sortens bevis lades fram av en åklagare i en svensk domstol, så skulle denna åklagare få allvarliga problem med/i sin fortsatta juristkarriär, eftersom han rimligen borde ha vetat, att den sortens lågkvalitetsbevis inte kan godtagas av domaren och hens nämndemän, dvs att åklagaren har väckt ett så kallat obefogat åtal mot den tilltalade och alltså också borde ha haft den insikten själv.

  Sanningen är att dagens kända fysiska lagar har bevisats bortom allt rimligt tvivel. Förvisso finns det woowoo-flumstollar även inom fysikprofessorernas led, men dessa utgör blott någon enstaka procentenhet av totala antalet fysikprofessorer. Bara som ett enkelt ”räkneexempel”: Om 98 professorer hävdar samma sak, och två andra professorer anmäler en avvikande åsikt/uppfattning, vilket är då bäst för dig att tänka? Två alternativ: 1) Att jag litar på vad den förkrossande majoriteten har kommit fram till. Eller 2) Jag litar på de där två professorerna som tycker annorlunda.

  Samma ”räkneexempel” en gång till, nu formulerat så här: Framför dig ligger 100 pistoler. 98 av dem är laddade med ett en dödlig kula, två av dem saknar dock kula, dvs är oladdade. Du får välja en av dessa 100 pistoler och rikta den mot ena tinningen. Frågan är: Skulle du våga avfyra den pistol du håller mot tinningen?

  Woowoos som menar att de litar mer på de två fysikprofessorer som har en åsikt som avviker från de 98 andra fysikprofessorernas, borde i konsekvensens och rimlighetens namn välja att trycka på sin pistols avtryckare i kraft av sin övertygelse, att de har gjort rätt val.

  Ändå har jag en känsla av att de allra flesta woowoos skulle tveka att avfyra vapnet mot sin egen tinning, ifall de deltoge i ett sådant experiment.

  OM de fysiska lagarna mot förmodan måste skrivas om framöver, handlar det med största sannolikhet enbart om smärre detaljändringar i dem, vilka kommer att sakna bäring på frågor som har med själen och efterlivet att göra.

  Dagens välkända fysiska lagar leder inom den neurovetenskapliga forskningen till slutsatsen, att det inte kan finnas någon själ som övertar alla de minnen och annan information som funnits lagrad i hjärnan, innan den slutade att fungera. Det allra mesta tyder på att nära döden-upplevelser (NDU/NDE) inte är något annat än rena hallucinationer.

  Kanske utlöses dessa hallucinationer av speciella hjärnvågor kallade gammavågor? Experiment utförda på råttor har nämligen visat, att om man framkallar hjärtstopp (cardiac arrest) hos dem, så att blodcirkulationen inuti hjärnan upphör, sker det efter några tiotal sekunder en kraftig cerebral urladdning av just gammavågor i dessa försöksråttors hjärnor, varvid ett tillstånd påminnande om det som händer vid synestesi inträffar.

  Från synestesi är steget till hallucinationer inte alls långt. Faktiskt kan man säga, att synestetiska upplevelser – typ att varje siffra erhåller en speciell färg eller att ljudupplevelser producerar även synupplevelser, smakförnimmelser, luktsensationer etc – är uppbyggda på och fungerar på i princip samma sätt som hallucinationer gör.

  Man måste följaktligen kräva av dem, som tror på en själ och att denna själ lever vidare efter vår fysiska kropps död, att de visar hur dagens väl kända fysik, som förklarar hur atomer, elektroner etc påverkar varandra, måste förändras för att möjliggöra existensen av en själ över huvud taget.

  Tyvärr har de själ-troende ingen bra och rimlig förklaring att komma med – annat än floskler som: ”Det är fullt tänkbart att dagens välkända och bevisade basala fysiska fakta trots allt medger en själ.” Eller: ”Ingen regel utan undantag.” Eller: ”Man ska inte/aldrig säga inte/aldrig”. Eller: ”Mirakel måste kanske inte följa fysikens lagar.”

  Den sortens argument bygger mer på önsketänkande än på vetenskapligt empiriskt tänkande.

  Med andra ord: Det skulle helt enkelt behövas en helt ny fysik, som antingen ersätter eller åtminstone kompletterar dagens standardfysik (den så kallade standardmodellen). Själen och själsbegreppet ryms helt enkelt inte inom dagens kända fysik.

  Att exempelvis åberopa Quantum Field Theory (Teorin om kvantfält) som förklaring – vilket är synnerligen populärt bland woowoos i våra dagar – håller heller inte.

  Dagens kvantfysiker känner nämligen inte heller till några andliga partiklar eller andliga krafter som kan påverka och interagera med vanliga fysiska atomer och partiklar (= med det som våra fysiska kroppar, inklusive hjärnan, är uppbyggda av och vars fysiska lagar följaktligen måste gälla även för våra fysiska (människo)kroppar.

  Inom fysiken är Diracs ekvation välkänd; för detaljer se: http://sv.wikipedia.org/wiki/Diracekvationen . Denna ekvation gäller för alla atomer och (i dag) kända partiklar. I Dirac-ekvationens förlängning ligger då denna slutsats: Om 100 procent av dagens kända partiklar följer Dirac-ekvationens konsekvenser och förutsägelser, då är sannolikheten extremt hög, att OM man i framtiden skulle lyckas upptäcka ytterligare några partiklar, så kommer även dessa nyupptäckta (”andliga”?) partiklar att vara tvungna att underkasta sig det som Diracs ekvation förutsäger och kräver om dem.

  Jfr mina två ”räkneexempel” ovan. Fast nu är samtliga pistoler laddade med en dödande kula, så hur kommer woowoos att resonera då? Fortfarande avfyra pistolen mot tinningen åberopande att mirakel förekommer som trotsar all statistik? Eller välja att avstå?

  En av Dirac-ekvationens många förutsägelser/konsekvenser är just, att minnen (eller ”energifält” för att prata ”woowoo-språk”) INTE kan överleva hjärnans död, utan dessa minnen försvinner – upphör att existera – när hjärnan dör.

  Eller annorlunda formulerat: Om samtliga kända fysiska (och virtuella) partiklar ”lyder” och är helt i överensstämmelse med Diracs ekvation, varför skulle då plötsligt en eventuell framtida nyupptäckt (”andlig”) partikel inte också uppfylla de krav som Diracs ekvation ställer på partiklar och atomer?

  Detta är dock en fråga som själ-troende woowoos konsekvent undviker att besvara och låtsas hellre som om de inte har hört den ställas/formuleras.

  Man kan naturligtvis också se evolutionsbiologiskt på det hela. Då måste man ställa sig den här typen av frågor: 1) Har även aminosyror och proteiner (= livets byggstenar) en själ som överlever döden? 2) Har virus och bakterier en själ? 3) När under evolutionen dök själen upp som en emergent egenskap?

  Även den sortens frågor förblir obesvarade av själ-troende woowoos.

  Slutsatsen kan bara bli, att tron på en själ och dess förmåga att överleva den fysiska kroppens (hjärnans) död vilar huvudsakligen på rent önsketänkande, dvs inbillning. I vart fall saknas det riktiga bevis på att det synsättet skulle vara sant. De så kallade bevis som föeligger och uppvisas av woowoos är oftast av det anekdotiska slaget eller rena spekulationer, alltså tillhörande de absolut sämsta beviskvalitetsnivåerna. Beviskvalitetsnivåer som en svensk domstol skulle finna omöjliga att acceptera som just bevis på någon tilltalads akuld eller oskuld.

  Gilla

  1. Hade en diskussion någonstans för länge länge sen om själen – när den kom in i kroppen bla + jag undrade om tex siamesiska tvillingar hade två själar. F-n den skulle jag vilja komma ihåg var, för att kika på den igen…

   Gilla

 5. Hoppas att du kan hitta den diskussionen och antingen mejla den till mig eller varför inte lägga ut den här i GesusBloggen?

  Det där med siamestvillingar som delar på hjärnan är extra intressant. Om tvilling A blir troende kristen och den andra, tvilling B, troende muslim eller ateist – vad händer då när de dör? Hamnar de på samma ställe eller en av dem kommer till kristna Himmelriket (dår fri knullning råder) och den andra av dem till det muslimska Paradisen? Eller en i Himmelriket och den andra, ateisten, i Helvetet?

  Det här är faktiskt inte bara ett tankeexperiment. Det har nämligen inträffat, i samband med split brain-operationer (= då man kapar förbindelserna mellan höger och vänster hjärnhalva genom att skära av den så kallade hjärnbalken, corpus callosum) att en och samma individ givit uttryck för varmt religiösa tankar när höger hjärnhalva har fått sitta i medvetandets ”förarsäte”. Men så fort vänster hjärnhalva har satt sig i samma förarsäte, har samma individ i stället uttryckt startkt ateistiska och gudshädande tankar.

  Inte för inte brukar höger hjärnhalva ibland kallas för ”den religiösa hjärnhalvan”. Och vänster hjärnhalva blir då på likartat vis benämnd ”den ateistiska hjärnhalvan”.

  Kanske Gud löser detta dilemma genom att skicka ena kroppshalvan (= den högra) till Himmelriket och den andra (= den vänstra) till Helvetet? Eller möjligen tvärtom.

  Har du någon åsikt om det, Gesus? Eller någon annan som läser det som skrivs på denna blogg. Kanske rent av nytillkomna skribenten Eleonore har några synpunkter att dela med sig av i denna fråga?

  Hoppet är som bekant det sista som överger en. Eller hur, Gesus?

  Gilla

  1. Nja den diskussionen är nog körd, men ska försöka. Det var år sen..

   En annan ”rolig” tanke är ju att inga siamesiska tvillingar har antagligen någon gång visat sig för något påstått medium. Aldrig heller t.ex någon dvärgväxt, amputerad eller annan med speciellt utmärkande utseende. Inte ens när ett sådant spöke visar sig kan påstådda mediet se det, som Vivi som inte ser ett tvåmetersspöke – trots att hon ser det klart och tydligt, spökets ålder tex…

   Spökena är alltid ett inte så långt, inte smalt med långt hår som kan varit kort, när spökena beskrivs…

   Gilla

   1. Älskar det! Hon har precis stått och berättat att hon SER honom, sen i nästa ögonblick har hon ingen aning. Jag älskar när det är så tydligt att dom inte kan det dom påstår sig kunna.
    I vanliga fall hade hon aldrig kunnat säga det känns som din man men nu VISSTE hon att Jill skulle komma på middagen och visste redan att hennes man hade gått bort på landet. Här har jag min chans tänkte hon.
    Jag ska ta ett snack med den där Vivi.

    Gilla

 6. Rättelse. Det är i det musilimska Paradiset fri knullning råder. I det kristna Himmelriket råder det som bekant (?) strikt knullförbud. Allt enligt vad Jesus har sagt.

  Gilla

  1. Detta tarvar en omedelbar konvertering till islam om det är fri knullning åt alla! Jag som trodde att musLIM gjorde att det var kört…

   Gilla

Kommentera gärna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.