Jo Gina – vi har kommit så mycket längre…

Igen, ännu en gång är det en ”religiös” som vill ha särbehandling och ha på sig sin religiösa symbol. Och som väl alltid är det en yngre tjej, muslim, hårt sminkad och i ”moderiktig” slöja med mera.

Jag vet inte riktigt, men anar en nergrävd K-9:a här – något är skumt med detta.

Aye Alhassani (Aye Valdés?)
En 23-årig stockholmstjej som sökt jobb på SAS och ska rabiat ha på sig sin slöja vilket SAS som har enhetliga uniformsregler inte kan acceptera.

För att göra det kort, ”En dom i EU-domstolen i mars i år gör det möjligt för arbetsgivare att neka arbete för dem som bär synliga religiösa symboler. Och SAS bekräftar att man inte anställer kvinnor som bär slöja på jobb som det Aye Alhassani sökt.”

Det vanliga
Förstår inte varför, men direkt är det en nyhet och rubriker i många tidningar där hon sitter med offerslöjan och är kränkt med mera – det blir tom en debatt i SVT.

SVT, med flera media skruvar direkt det till att SAS är ”den onde” som inte ger henne ett arbete. Istället för som det är, att hon vägrar anpassa sig till anställningskraven för att få jobbet. Aye Alhassani får såklart, helt utan kritiska frågor, eller frågor ö.h.t gråta ut i media, och komma med det vanliga – hon är såklart diskriminerad, jättediskriminerad t.o.m.

Diskriminerad för att hon, just hon, inte särbehandlas och får bära sin religiösa symbol. Exakt samma som gäller för alla andra också, men just hon är ändå jättediskriminerad enligt henne.

”SAS nekade kvinna anställning på grund av slöja”Sveriges radio

”Aye, 23, bär slöja – får inte jobb på SAS”SVT

”SAS nekade jobb på grund av slöja”DN

”Sas nekade mig jobb – på grund av att jag bär slöja”Aftonbladet

”Aye Alhassani fick inte jobb på SAS på grund av slöjan”Expressen

Var är rubriken, Aye Alhassani erbjuds arbete, men vägrar följa företagets klädkod – och sen några frågor till henne varför när hon vill gråta ut i media.

Varför inte fråga henne t.ex
Varför just hennes religiösa symbol ska särbehandlas gentemot andra?

Vilka andra, och deras symboler/klädplagg hon tycker ska särbehandlas och tillåtas + var och varför isåfall?

Varför vill hon neka arbetsgivaren rätten att ha anställda som representerar företaget som dom vill ha dom/det?

Vad skulle vara så farligt med att ta av slöjan för att få ett jobb hon verkligen vill ha? Särskilt eftersom Aye har lagt ut bilder på sig själv utan slöja på Internet.

Ska hennes arbetstider också anpassas så hon kan be sina fem gånger om dagen, eller det är bara just slöjan hon tvunget ska ha på sig?

Och, varför Aye inte kan ”använda” Darura – som ju funkar alltid annars när den religiösa cherrypickingingen används?

(Darura är ett arabiskt begrepp som betyder typ, nöden upphäver lag)

Det religiösa hyckleriet
Men som alltid när det gäller religiösa och deras religionsgrejer, så väljer dom bara det som passar dom, och när det passar dom.

Gina Dirawi
Gina kommenterar detta på sin Instagram och Facebook-sida – och tycker bla. om SAS, ”Sånna här företag måste ju vara de tråkigaste jag vet.”. Alltså, SAS är ett tråkigt företag.

Gina tycker SAS ska bry sig om andra probelm istället för, ”sånna här okreativa och bakåtsträvande problem”.

Sen tycker hon, ”Heregud SAS, kom och möt resten av oss i framtiden. Har vi inte kommit längre?” (Ginas felstav)

Och sist enligt Gina Dirawi, ” … så är det inte bara diskriminerande, det är dåligt företagande”

SASOch nu ska det ”hotas” utpressas och bojkottas
Som sagt, jag anar något skumt, något mer med detta. Nu har Aye lagt ner att söka arbete – tar inte ens jobb fast hon blivit erbjuden flera enligt henne själv. Nu ska hon koncentrerar sig på att ”knäcka” SAS.

”Jag har inte sökt fler jobb, men jag har fått en massa erbjudanden. Men jag har inte tackat ja till något. Nu vill jag fokusera på det här fallet istället, det är det viktigaste just nu.” – Aye Alhassani

Bra reklam?
Kan det har något med hennes utbildning att göra? Hon går en utbildning i mediateknik på Söderntörns Högskola. Passande att komma ut i media, och synas, vara ”snygg”, kaxig och ”annorlunda” då kanske? Sådant som ger uppmärksamhet, som här – tyvärr. Och är då alla dom som hänger på henne nyttiga idioter?

”Jag tycker att det är jättehemskt. Det sätter upp så många hinder för mig och andra som bär slöja” – Aye Alhassani

”Jag känner att det här är jättediskriminerande” – Aye Alhassani

”Aye menar att hon är ett offer för EU-beslutet. Det är hemskt att ett företag sätter sådana här gränser. Har man en trångsynt och ignorant syn kommer företaget inte heller utvecklas.”

Slöjan – varför
Jag har läst Aye ge tre olika varianter varför hon tvunget måste ha på sig slöjan.

Det första jag läste var, för det är hennes identitet. ”För mig är den en identitet. Den är den jag är.”Aye Alhassani

Men senare blev det underligt nog mest för religionen, ”För henne var det aldrig aktuellt att ta av sig slöjan, på grund av religiösa skäl, vilket hon framförde under den enskilda intervjun.

– Att ta av den är inget alternativ till mig. När jag beslutade att bära slöja valde jag att den skulle vara en del av mig framöver. Den är inget jag bara slängde på mig och slänger av mig igen hursomhelst.”

”För Aye, som bär slöja, innebar det att hon kände sig säker på att hennes religiöst motiverade klädval inte skulle bli ett problem.”

Beslöjad
Och nu det sista jag såg med Aye, var att hon kallar det beslöjad – att hon och andra kvinnor är beslöjade.

Framtiden?
Men jallafall, igen Gina, jo vi har kommit så mycket längre. För det är väl ”vi” som har kommit längre än att följa vaneföreställningars medeltida förbud för att bl.a förtrycka kvinnor, eller..?

Och SAS t.ex, har kommit så långt att dom inte särbehandlar religiösa framför andra.

Vi får väl hoppas att framtiden istället är utan en massa religiöst påtvingande och krav på särbehandling.

Följ Gesus på
Gesus på Facebook Gesus på Twitter Gesus på GooglePlus Gesus på Youtube Gesus på Vimeo Gesus på Dailymotion Gesus på Soup

38 reaktioner till “Jo Gina – vi har kommit så mycket längre…

 1. De som dyrkar Det Flygande Spaghettimonstret (DFS) ska enligt sin religion bära durkslag som huvudbonad, åtminstone i vissa delar av det offentliga rummet.

  Bröder och systrar världen över tillhöriga DFS har länge kämpat för att myndigheterna i olika länder ska acceptera, att de i sina id-handlingar, körkort o d har ett foto iförda sitt obligatoriska durkslag på huvudet (eftersom deras gudom kräver att de måste bära durkslag ifall de ska fotograferas). Ibland har de fått sitt önskemål godkänt, mer ofta har de nekats att få sitt foto på sig själva bärandes durkslag godkänt.

  Vilken ångest och oro har inte detta vållat hos dem som dyrkar DFS? Vem vill stöta sig med den gudom de dyrkar och kanske råka i onåd?

  Vem står upp för dessa bröder och systrar?

  Ofta tänker jag som så här: Om jag vore dyrkare av DFS och ville bära durkslag på huvudet utanför hemmet, skulle jag då bli respekterad och accepterad? Eller skulle jag också kanske bli utan jobb på SAS eller andra företag, t ex en bank eller så? Skulle jag i så fall erhålla samma massmediala uppbackning och stöd för min sak?

  Eller skulle jag bli skrattad åt och stämplad som stolle?

  Gilla

  1. Pastafari är en erkänd religion. Det betyder ju att den kan jämställas med alla andra religioner. Jag gick med i den kyrkan. http://www.svenskapastafarikyrkan.se/bli-medlem/
   Så nu kan jag bära mitt durkslag på huvudet som ett religiöst plagg lika mycket som slöja, turban eller kippa.
   Och nekar någon mig anställning? Då diskrimineras jag..
   Eller så är det bara trams.

   När kommer media att skriva? ”Han nekades jobb på grund av sin rätt att bära durkslag”

   /

   Gilla

 2. ”Jag har inte sökt fler jobb, men jag har fått en massa erbjudanden. Men jag har inte tackat ja till något.” säger Aye Alhassani!

  Då utgår jag ifrån att eventuell A-kassa mm omedelbart dras in. Eller?

  Gilla

 3. I denna fråga kan jag bara ge en kommentar. Dresscode gäller. Och det handlar förmodligen inte bara om utseende utan även om säkerhet och hygien. Har ni flugit med ex ethiad , kuwait airlines etc?

  Gilla

  1. Om SAS skulle få för sig att backa, då skulle jag bojkotta SAS, för jag skulle känna mig kränkt att bli betjänad av en kvinna i Hijab. Jag skulle känna mig så kränkt av att vara tvungen att konfrontera att vi /SAS inte kommit längre.

   Gilla

 4. Jag undrar om SAS skulle bli så ledsna om inga muslimer flög med dem. Kapare är väl i princip till 100% muslimer? Det skulle bli världens säkraste flygbolag!

  Gilla

 5. Men fy! Vad äcklad jag blir av den här respektlösheten! Jag skäms över att bo i ett land med så extremt ignoranta, omoderna och känslokalla människor. Skärp er!

  Gilla

  1. Helt ärligt framgår det inte vem du anklagar för respektlöshet. Aye och Gina? Eller SAS. Eller avser du artikelförfattaren.

   Gilla

  2. Folk är trötta på detta med Islam o dess frammarsch. Kan hålla med att vissa kommentarer spårar ur men det bottnar i att människor inte accepterar det som händer. Vänsterfallangen har en slogan..”Mångfald eller enfald”
   Personligen anser jag att de som har missat historien om Islam o var den har gjort världen över där den har fått fäste, det är dessa som är enfaldiga.
   Om det vill sig riktigt illa så får de vara med om att se sina eventuellt homosexuella barn och barnbarn slängas ifrån torn av arga konservativa muslimer..eller något annat kreativt sätt som att elda kvinnor i bur osv.
   Vi får väl se hur det går med respekt i framtiden

   Gillad av 1 person

 6. En intressant fråga. Har religiösa påbud som bara gäller ena könet prövats mot diskrimineringslagen?

  Gilla

  1. Mycket intressant. Jag vet någon artikel som är skriver, kommer inte ihåg vem direkt, men handlar om att muslimska män kan och får ta av sig sina ”religiösa” kläder och tex raka sig – men inte kvinnorna (inte alla ) Ska se om jag hittar den.

   Gilla

  2. SAS har uniform som man skall använda under arbetstid. Då accepteras inte turban eller kippa. Det är manliga symboler för religion.

   Gilla

 7. Om jag förstod artikeln rätt när jag läste om detta var det ju framförallt för att hon kommit såpass långt i anställnings-processen, det varje först på typ 5e intervjun som det togs upp från SAS. Vilket borde vars mer tydligt från början i så fall, de hade träffat henne och fått fotografi med huvudbonad på, så mycket i kritiken till SAS var just det att det togs upp så pass sent i processen.

  Gilla

  1. Ja där är många felaktigheter om detta i snurr, tyvärr. Vad jag ”tar upp” är att man hittar på en alldeles egen rättighet (som ingen annan har eller får), och sen är man diskriminerad om man inte får göra som man vill. Och ännu en gång är det slöjan och religion det handlar om.

   Jag har inte kollat, men jag tror inte där är ett enda flygbolag i världen som inte har klädkod/uniform. Och sen då regler, antingen för slöja/huvudbonad eller mot. Men varför bara gå på SAS här, och gå massivt (organiserat) ut i media (i flera länder) + sen blanda in det i och gå i demonstrationståg med mera?

   Tror sen att det var ett bemanningsföretag som hade hand om ansökningarna, inte SAS själv.

   Gilla

 8. SAS policy om att deras anställda inte kan bära religösa symboler, existerade inte förräns dagen efter fallet med Aye. Samt måste jag dela med mig ett citat från henne själv: ” Jag är konstnär (@ArtByAye) samt läser IT, Medier och design med inriktning Grafisk Design. Kursen medieaktivism ÄR INTE ENS inkluderad i min utbildning.”

  Sen har ni som citerat henne där hon säger att hon inte tackat nej utan bara inte tackat jag, tagit meningen ur kontext. Hon säger sedan att hon är så uppslukad utav allt detta och väljer att återkomma senare då hon behöver tid för att återgå till vardagen efter allt detta.
  Detta är fullt normalt och inget konstigt alls att man behöver tid för att ställa om efter en stor incident i sitt liv (den stora uppmärksamheten i media).

  Gilla

  1. Den här cirkusen är självförvållad. Hade hon inte gått till pressen-media så hade det inte blivit en stor incident i hennes liv som du säger. Jag skulle nog kunna nämna en handfull av gånger som jag själv inte fick arbetet som jag sökte för, bara för att jag var inte villig att gå med på alla kraven arbetsgivaren erbjöd…jag ringde aldrig till pressen eller media.

   Gilla

  2. Den här cirkusen är självförvållad. Hade hon inte gått till pressen-media så hade det inte blivit en stor incident i hennes liv som du säger. Jag skulle nog kunna nämna en handfull av gånger som jag själv inte fick arbetet som jag sökte för, bara för att jag var inte villig att gå med på alla kraven arbetsgivaren erbjöd…jag ringde aldrig till pressen eller media.

   Gilla

 9. Den som tvivlar på att detta är annat än en smutsig åsiktskampanj kan ju läsa inlägget där Uvell researchat den här människan och det som pågår i slutna FB-grupper där hon är med.

  Gilla

  1. Nja, jag tror faktiskt inte det. Tror Aye blev lite ”nyttig idiot” här. Dålig/otursam timing och att hon är lite naiv. Utnyttjades av vissa, och iofs, hon hängde på. Tror inte Aye hade koll på alla dom som Rebecka räknar upp och vilka det är. Vi får se, kanske.

   Gilla

 10. En sak jag då undrar över är om man ska applicera detta tänk gällande allt som har med kläder och göra samt konsekvenserna av detta. Om vi måste anpassa sjukvårdens hygienregler (kortärmade tröjor hos vårdpersonal i patientnära arbete) till att man då inte kan visa hud tex. Var går gränsen för hur långt man ska dra detta? Vad är viktigare då? Patientens säkerhet i form av personal med hygienisk klädkod eller personalens rättighet att klä sig som religionen förespråkar? Jag vet vad mitt svar är men det är en intressant tanke. Man kan inte anpassa allt.

  Gilla

Kommentera gärna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.